• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.11.2015

11:41

ĐURIĆ ZA PRIŠTINSKU TV: Moramo da stvorimo stabilan region, iako se oko mnogo čega ne slažemo

Vesti

ĐURIĆ ZA PRIŠTINSKU TV: Moramo da stvorimo stabilan region, iako se oko mnogo čega ne slažemo

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da niko ne treba da očekuje da će Srbija menjati stav po pitanju statusa svoje južne pokrajine, ali da Beograd i Priština, i pored toga, imaju veliki prostor za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa i stvaranje trajne stabilnosti na tom području

 

- Moje uverenje je da naše nesporazume treba da izolujemo. Postoje teme oko kojih se većina Srba i Albanaca ne slažu, ali treba da budemo mudri i pažljivi i da svetlo bacimo na sve ono što nam je zajednički interes. Ako dobro razmislimo uvidećemo da je mnogo više stvari oko kojih se slažemo i oko kojih imamo zajednički interes nego stvari oko kojih se razlikujemo - rekao je Ðurić u intervjuu za prištinsku televiziju Tribuna.

Moguće je, kazao je, da Beograd i Priština, bez obzira na neslaganje oko pitanja statusa KiM, mogu da razgovaraju uz međusobno uvažavanje, poverenje i prihvatanje legitimiteta institucija.

Put do poverenja, međutim, prema njegovim rečima, ide preko sprovođenja sporazuma, i zato nespremnost Prištine da sprovede dogovor o Zajednici srpskih opština, odnosno stavljanje samog sporazuma na ocenu ustavnosti, ne doprinosi procesu približavanja srpskog i albanskog naroda. 

Mi nismo do kraja ubeđeni u spontanost protesta u Prištini i nisam siguran da oni nemaju neku vrstu blagoslova dela vladajućih struktura

Marko Đurić, direktor vladine kancelarije za KiM

- Imam veliko poštovanje prema nezavisnim institucijama, ali mi se nismo dogovarali sa sudom već sa vladom koja je izabrana na izborima i koja ima obavezu da dogovore koje je postigla sprovodi. Ti sporazumi nisu loši, ni štetni ni za Srbe, ni za Albance. Treba da prestane da se vodi politika međusobnog zastrašivanja. Moramo da shvatimo da nije sve što je dobro za Srbe automatski loše za Albance i obrnuto - istakao je Ðurić.

Objasno je da ZSO nije politički entitet koji je uperen protiv bilo koje grupe na KiM i zato iznenađuje to što političke strukture u Prištini, umesto da se bave nezaposlenošću, borbom protiv korupcije ili lošom ekonomskom situacijom, u fokus stavljaju to pitanje.

- Mi nismo do kraja ubeđeni u spontanost protesta u Prištini i nisam siguran da oni nemaju neku vrstu blagoslova dela vladajućih struktura. Sigurno je da protivljenje razgovoru postoji i kod dela političkih snaga na srpskoj političkoj sceni. Rekao bih da ideja da mi ne treba da razgovaramo i rešimo probleme jeste kontraproduktivna i jeste recidiv politike koja je i dovela do problema koje danas imamo - rekao je Ðurić.

Beta

On je dodao da ZSO nije uperena ni protiv koga na Kosovu i Metohiji.

- Mi u ovoj generaciji treba da izgradimo bolje poverenje i saradnju, a do toga nećemo doći ukoliko političari umesto da se bave konkretnim i pravim problemima plaše narod Zajednicom srpskih opština. ZSO nije nikakav bauk i nije uperena ni protiv koga. ZSO će uticati samo na to da se Srbi na KiM osećaju komfornije i sigurnije tako što će odlučivati o pitanjima od lokalnog značaja - objasnio je Ðurić.

Osvrćući se na dosadašnji tok briselskog dijaloga, Ðurić je rekao da nisu papiri ti koji treba da pomire ljude, već da su lideri ti koji treba da pruže jedni drugima ruku i pokažu da oni neposredno međusobno uspostavljaju poverenje.

- Mislim da je potrebno mnogo više reda u načinu na koji se vodi dijalog, uključujući strategiju komunikacije sa javnošću. Ako potrošimo tri dana da se dogovorimo o nekoj temi, zašto ne potrošimo još jedan ili dva dana da se dogovorimo kako ćemo ljudima to da objasnimo jednostavno i na isti način i u Beogradu i Prištini i gde god se osećaju posledice tih sporazuma - kazao je direktor Kancelarije za KiM.

(VIDEO) HAOS U PRIŠTINI! Protest se oteo kontroli, Albin Kurti uhapšen i vezan!

PRIŠTINA: Uhapšeno 95 osoba zbog napada na policiju


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set