• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2016

08:38

POČETAK NOVOG POGROMA NA KOSOVU?! Šiptarski divljaci zapalili hram Hrista Spasa u Prištini!

Vesti

POČETAK NOVOG POGROMA NA KOSOVU?! Šiptarski divljaci zapalili hram Hrista Spasa u Prištini!

Podeli vest

Nepoznata lica u petak su provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je sinoć iz Eparhije raško-prizrenske


Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.
 


Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.
 

Jevtić osudio skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini 

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić najoštrije je sinoć osudio još jedno skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini ocenivši da je to rezultat pojave radikalizma u kosovskom društvu. 
Podmetanje požara u svetinji ali i lomljenje spomen ploče u Starom Grackom, nasilni protesti u Mušutištu posledice su sve češće pojave netolerancije, nacionalizma i radikalizma u kosovskom društvu, rekao je Jevtić agenciji Tanjug. 
On se zapitao šta treba da se desi pa da konačno neko zaštiti provoslavni hram u centru Prištine i šta treba da se dogodi da se scene nasilja iz 2004. godine više nikad ne dogode. 
- Sprovodili se to ponovo pogrom na Kosovu? Verujem da većina građana na Kosovu ne podržava one koji na ovaj način promovišu svoje ideje i ciljeve, one koji i ovo malo Srba žele da proteraju. Krajnje je vreme da institucije obezbede vladavinu prava i zakona - rekao je Jevtić.

- Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre - rekao je Teodosije. 

On je doda da su se dva puta do sada zvanično obraćali kosovskom ministru unutrašnjih poslova kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta su ostali bez odgovora. 

Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja, ukazao je Teodosije.

Eparhija raško-prizrenska obavestiće o ovom incidentu i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

O podmetanju vatre u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini javio je i otac Sava Janjić.

- Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru - napisao je otac Sava Janjić na svom tviter nalogu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Одмах Савету Безбедности УН и ИНЕСКО-у доставити слике и извештај...Дивљаци не могу у - УНЕСКО и тачка, ту ни римски Папа не може да им "Лобира"...

Srb

pre 7 godina

Пошто су Шиптари скинули маске и постали гори од ИСИС, треба звати Русију да интервенише због тероризма и паљења православних храмова на КиМ.

Andrijana

pre 7 godina

Divljaci ili psihopate opet su uspeli,problem i jeste sto sa njima niko ni ne moze da izadje na kraj.I po Beogradu su odgovorni za kojesta.Pitam se ko ih drzao pod kontrolom nakon drugog svetskog rata,sve je izvesnije da su prepusteni ubilackim vibracijama koje ih chine delikventima bez obzira na iskustvo i znanje.Uzas.Veoma se potresem kada chujem da skrnave i odmazdi..samo oprezno.

petar123

pre 7 godina

pa nećete valjda tužakati za jednu potpalu pa to je vaš teritorij i narod

nada

pre 7 godina

A sta bi se desilo kada bi dzamija gorela ? Nas bi bombardovali - OLOSI JEDNI !!!!!!!!!!!!

Duško

pre 7 godina

A jel' ima i jedno tursko groblje od Save i Dunava pa do Zapadne Morave? Da ih nije vetar oduvao. 'hajde malo mirnije da se razgovara na tu temu.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set