• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

04.10.2016

09:44

40 SLUČAJEVA TUBERKULOZE ZA 10 MESECI! Lekari u Pazaru tvrde: NEMA MESTA PANICI!

Vesti

40 SLUČAJEVA TUBERKULOZE ZA 10 MESECI! Lekari u Pazaru tvrde: NEMA MESTA PANICI!

Podeli vest

U poslednjih deset meseci tuberkuloza je otkrivena kod četrdeset osoba što je izazvalo paniku u Novom Pazaru. Posebno zabrinjava to što su poslednji otkriveni slučajevi prisutni u velikim kolektivima, pa postoji mogućnost da se TBC raširi i na druge

Pre nego što je otkriveno da TBC ima jedna nastavnica koja radi u osnovnoj školi Desanka Maksimović, ova bolest otkrivena je kod babice koja radi u Opštoj bolnici i kod više učenika iz gimnazije.

Tinejdžeri ranjiva kategorija

Član gradskog veća Fevzija Murić kaže za Informer da situaciju treba shvatiti ozbiljno ali da ne treba paničiti.
- Moramo biti oprezni ali ne smemo da paničimo jer nije alarmantno. Mnogo je lakše kada oboleli nije u kolektivu, nego se, recimo radi o domaćinstvu. Bez obzira na to, mi se još uvek krećemo u tom godišnjem proseku. Tinejdžeri su posebno ranjiva kategorija. Do ove bolesti dovodi stres, oskudna ishrana, teški uslovi života i vlaga i zato moramo svi poraditi da te stvari promenimo - rekao je Murić koji u formiranoj komisiji predstavlja gradsku upravu.

Pojedini roditelji kažu da čekaju rasplet situacije i ukoliko se tuberkuloza bude širila u ovoj školi onda neće slati decu na nastavu.

- Verujte da mi nije svejedno, zabrinuta sam za svoju decu. Ako se bolest potvrdi kod još nekog iz škole, neću slati decu na nastavu. Nastavnica nije kriva, nije ni njoj lako i ne treba je napadati. Imam poverenje u lekare iz Novog Pazara i očekujem da će i u ovom slučaju dobro reagovati, kao što su to uradili u gimnaziji i na porodilištu kada je obolela babica - kaže za Informer N.T. majka dve učenice ove škole.

Lekari kažu da situacija nije alarmantna i da građani nemaju razloga za veliku zabrinutost. Načelnica Službe za plućne bolesti i TBC Hedija Alibašić rekla je Informeru da će biti pregledani svi učenici osnovne škole Desanka Maksimović sa kojima je nastavnica bila u kontaktu ali i zaposleni.

- Pregledaćemo 133 učenika kojima je nastavnica predavala, osoblje škole ali i osobe iz porodičnog kontakta. Pregledi će biti obavljeni u najkraćem roku, napravili smo plan i postupamo po preporukama ministarstva koje regulišu mere koje se preduzimaju kada se tuberkuloza dijagnostikuje - rekla je ona.


NEZAPAMĆEN SKANDAL U PORODILIŠTU U NOVOM PAZARU! Babica imala tuberkulozu, a porađala žene!

U ovoj godini u Novom Pazaru od tuberkuloze obolelo je 40 ljudi i devet iz Tutina. Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić za Informer kaže da je tuberkuloze u ovom gradu oduvek bilo i da je ima i sada. On ističe da je Zavod spreman za brze i kvalitetne reakcije u suzbijanju ove bolesti.

A. G.
Načelnica Službe za plućne bolesti i TBC Hedija Alibašić

- Najčešće se ova bolest javlja kod mladih ljudi, starosti od 15 do 24 godine. Preduzimamo sve mere i činimo sve što je u našoj mogućnosti da smanjimo broj obolelih na godišnjem nivou. Veliku pomoć dobijamo i od ministarstva zdravlja i zahvalni smo im na tome. Jedan oboleli za godinu dana može da zarazi do 15 osoba - rekao je Spahić.


PANIKA U PAZARU! Novi slučaj tuberkuloze, posle babice OBOLELA I NASTAVNICA U OSNOVNOJ ŠKOLI!

Formirana je posebna komisija koja prati situaciju a nju čine lekari, predstavnici gradske uprave i drugih institucija. Komisija se ne bavi pojavom tuberkuloze samo u Osnovnoj školi Desanka Maksimović, već i o slučajevima u gimnaziji i kod babice. Medicinsko osobe iz bolnice, koje je bilo u kontaktu sa babicom, je pregledano a obavljeni su i pregledi beba i nisu zabeleženi novi novi slučajevi ove opake plućne bolesti. 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set