• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2017

13:09

(FOTO) VITEŠKA TRADICIJA: Kruševac priredio kolektivnu staru srpsku svadbu!

Vesti

(FOTO) VITEŠKA TRADICIJA: Kruševac priredio kolektivnu staru srpsku svadbu!

Podeli vest

Lazarev grad je ovog vikenda bio srpska srednjovekovna prestonica. Posetioci su gađali iz strele, učili se heraldici, starim srpskim zanatima i običajima...

Nad trpezom stare srpske svadbe odjekivala je srednjevekovna muzika i širio se miris tek pečene jastrebačke divljači i rajskog župskog vina, kojim je Knez Lazar potkrepjivao vojsku pred  polazak na boj na Kosovo.

Lazarev grad  je ovog vikenda izgledao kao u 14. veku, u kome su defilovali vitezovi sa pancirima, kopljima, topuzima, mačevima, strelama... naoružani do zuba pod barjacima "Belih orlova", "Svebora", "Zmajeve grive" i drugh višeških družina iz više gradova Srbije.

Rajojica

Među viteškim šatrama u Lazarevom gradu najviđeniji su sluge viteških plemkinja i princeza, prelepih devojaka u srednjevekovnoj odeći. U Lazarevom gradu su gotovo svuda naokolo kao rasute pletene korpe, krivi oštri srpovi, užarene crepulje, vrući sačevi, medene košnice i  vrgovi za vodu, te karlice iz kojih se mesio ržani i ječmeni hleb, sovre, kolevke…

U tom i takvom ambijentu na prostoru Lazarevog grada, prepunom građana raznih staleži, među kojima i po nekoloiko gostiju iz Rusije i Grčke, održano je pravo srednjevekovno venčanje.

Rajojica

Sudbonosno "Da" pred Bogom u Crkvi Lazarici, u pratnji vitezova i princeza, izgovorili su dva mlada para: Sanja Rangelov i Uroš Aksentijević iz Kruševca i Ivana Stević i Ivan Miljković iz Jagodine. Nasmejanim i radosnim mladim radnicima ostvarila se bajka iz snova da se venčaju po viteškim običajima iz doba Kneza Lazara, njihovoj sreći nema kraja. U crkvi Lazarici venčaliu su ih dvojica sveštenika.

Rajojica

- Nama je cilj da oživimo epohu po kojoj smo prepoznatljivi, a to je srednji vek - kaže direktorka Turističke orgaizacije Kruševca Suzana Milosavljević, koja je i glavni inicijator i organizator Srednjevekovnog vikenda u Lazarevom gradu.

Rajojica

Ona ističe da turisti već godinama najveće interesovanje pokazuju upravo poseti Lazarevom gradu, u kome su ostaci prestonice iz 1371. godine, spomenik Knezu Lazaru, Donžon kula, Crkva Lazarica i tragovi utvrđenja srednjevekovnog prestonog utvrđenja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set