• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

17.10.2017

11:20

JUNSKE VRUĆINE USRED OKTOBRA! Miholjsko leto sve do nedelje, temperatura i do 28°C, A EVO KADA STIŽE - SNEG!

Vesti

JUNSKE VRUĆINE USRED OKTOBRA! Miholjsko leto sve do nedelje, temperatura i do 28°C, A EVO KADA STIŽE - SNEG!

Podeli vest

Letnje vrućine, koje je u Srbiju stižu zahvaljujući delovanju uragana Ofelija na Atlantiku, trajaće sve do narednog vikenda. Potom sledi naglo zahlađenje, a od 15. novembra sneg

U Srbiji će sve do nedelje vladati pravo Miholjsko leto, kažu meteorolozi! Temperature će se kretati čak do 28 stepeni, što je iznad svakog proseka za ovo doba godine. Međutim, već za vikend sledi naglo zahlađenje i dolazak kišnog talasa, koji će trajati sve do sredine novembra, kada se očekuje i prvi sneg, i to u celoj Srbiji!

Nagla promena
Za samo dva dana u toku vikenda temperatura će pasti i za desetak stepeni
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić objašnjava za Informer da za ovako lepo vreme treba da zahvalimo uraganu Ofelija, koji divlja na Atlantiku, ali nama donosi sasvim drugačije, pravo letnje vreme.

- Uragan Ofelija, najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika, trenutno diktira vreme nad Evropom. Anticiklon i veoma visok vazdušni pritisak stvorili su jak zid iznad Srbije. To onemogućava da u našu zemlju prodru hladne vazdušne mase i padavine koje dolaze sa Atlantika. Zbog toga je u Srbiji ovih dana pravo Miholjsko leto sa izrazito visokim temperaturama, neobičnim za ovo doba godine - naglašava Đurić.

On dodaje da će vikend pred nama biti prava uvertira za vrtoglavu promenu vremena, kada nam stižu oblaci i kiša.

- Oni što je sigurno jeste da nas do vikenda očekuju prave letnje temperature. U četvrtak će biti čak 28 stepeni, što je zaista neverovatno visoka temperatura za drugu polovinu oktobra. Međutim, za vikend će se vreme naglo promeniti, temperatura će pasti za desetak stepeni, a sledeće nedelje nas očekuje pravo jesenje vreme - kaže Đurić.

Tanjug

Sa njim je saglasan i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović, koji ističe da ćemo do kraja nedelje uživati u suncu i visokim temperaturama, ali da nam potom stiže dugotrajan kišni period.

- Do kraja oktobra i početkom novembra očekuje nas između 13 i 15 kišnih dana, a temperatura neće prelaziti 15 stepeni. Dakle, to će već biti ona prava pozna jesen i uvod u zimu. Takvo vreme očekuje se u celoj Srbiji - priča Todorović.

Klimatolog Vladimir Bilak upozorava da trenutno toplo vreme ne treba da nas zavara i da će se Srbija ove godine prvi put zabeleti već sredinom novembra.

- Oni koji vole lepo vreme neka iskoriste narednih pet-šest dana, jer posle toga nam dolazi prava jesen. Druga polovina oktobra biće kišovita, a novembar će biti poprilično hladan. Već oko polovine sledećeg meseca očekuje nas jedan snežni talas, koji neće zahvatiti samo planine već i niže predele Srbije. Tada već ulazimo u zimu, koja će ove godine, na svu sreću, biti nešto blaža nego ranijih godina - kaže Bilak.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set