• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

08.04.2018

09:44

(VIDEO/FOTO) DA LI OVO SVET VIDI?! Srbi u južnoj Mitrovici Vaskrs dočekuju OPASANI BODLJIKAVOM ŽICOM!

Vesti

(VIDEO/FOTO) DA LI OVO SVET VIDI?! Srbi u južnoj Mitrovici Vaskrs dočekuju OPASANI BODLJIKAVOM ŽICOM!

Podeli vest

Otac Nenad Stojanović iz hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je godinama opasan bodljikavom žicom, služio je jutarnju vaskršnju liturgiju pred desetak pravoslavnih vernika

Ovaj hram je tokom martovskog pogroma 2004. spaljen i uništen a pre nekoliko godina počela je njegova obnova koja još uvek traje. Od tada crkva je opasana bodljikavom žicom a u porti živi sveštenik Nenad sa svojom suprugom i četvoricom malih sinova.

Nušić odabrao mesto za crkvu

Početkom avgusta daleke 1896. godine počeli su radovi na izgradnji crkve Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Mesto za izgradnju izabrao je tadašnji konzul u Kosovskoj Mitrovici Branislav Nušić.

- Hodite, primite svetlost od nezalazne svetlosti i proslavite Hrista vaskrslog iz mrtvih - pojao je sveštenik Nenad a onda je usledilo okupljanje vernika oko sveće sa koje se prenosio plamen od jednog do drugog.

Nenadu su u obavljanju liturgije pomagali njegovi sinovi koji verno prate očev put.

Vernici koje smo zatekli u crkvi kažu da godinama obilaze ovaj hram u kojem se mole i razgovaraju sa sveštenikom Nenadom.

- Nenad je očuvao ovu crkvu, da nije bilo njega ona bi propala. Delimo sa njim svu muku i patnju. Vaskrs dočekujemo ograđeni bodljikavom žicom kao u logoru - kaže jedan od vernika.

U dvorištu crkve, u kućici, sedi kosovski policajac i legitimiše svakog ko uđe u dvorište hrama. Nekada je crkvu Svetog Save čuvao KFOR ali je ona kasnije "na čuvanje" poverena Kosovskoj policiji.

 

A. Grbović

A. Grbović
A. Grbović

A. Grbović

A. Grbović

A. Grbović




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 6 godina

Pa kako to može u Srbiji da se desi????? Ko je to dozvolio???? Ako je Kosovo Srbija onda je neko iz vlasti to uradio...

SS

pre 6 godina

Pa zovite strane novinare,šaljite slike u svet dijaspori našoj,pa neka prezentuju ako ih Srbija uopšte interesuje.Internet,tviter instagram ,ma šaljite po golubu Radoju ako treba,ali svet treba da vidi i čuje o muci na Kosovu i Srbiji koja je učestvovala i doprinela u svim pravednim ratovima.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set