• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

03.07.2018

20:02

(FOTO) TRESLE SU MI SE RUKE, BEŽAO SAM GLAVOM BEZ OBZIRA:  Starac u okolini Vranja u šumi sreo medveda

Vesti

(FOTO) TRESLE SU MI SE RUKE, BEŽAO SAM GLAVOM BEZ OBZIRA: Starac u okolini Vranja u šumi sreo medveda

Podeli vest

Meštani Poljanice kod Vranja proteklih dana videli su medveda, neki su snimili tragove ove životinje, a pojedini od njih su imali bliski susret  sa ovom životinjom

Vojislav Tomić (72), penzioner iz sela Sekirje podno planine Oblik u Poljanici, išao je da bere pečurke kada je u šumi naišao na medveda.

- U nedelju sam išao da berem lisičarke i sreo sam medveda. Susret je bio slučajan i iznenađujući i za mene i za životinju. Počeo je da riče kada me je primetio, a ja sam istog trenutka počeo da se vraćam nazad, ne skidajući pogled sa njega. Od straha nisam mogao da vidim da li je reč o ženki ili o mužjaku. Pobegao sam glavom bez obzira, stalno s eosvrćući da li medved ide za mnom - priča Tomić.

Medved kog je deda Vojislav sreo u šumi, prema njegovom kazivanju, bio je braon boje i imao oko 150 kilograma.
- Iako sam imao sekirče u rukama i torbu sa oko šest kilograma pečuraka,  uplašio sma se puno i strugnuo nazad u selo. Medved me je verovatno mnogo ranije primetio pre nego što se oglasio. Više ne smem da idem na tu stranu da berem pečurke jer se plašim da me opet ne primeti. Kažu da ima takvu kožu da mu ni sekirčetom ne bih mogao ništa koliko je jaka i neprobojna - dodaje Tomić.

Informer

Da mrki medved šeta šumama Poljanice pokazuje i fotografija koju je načinio lovac Siniša Spasić iz sela Drenovac. On je usnimio tragove medveđih šapa, koje su ostale u blatu nakon obilnih kiša koje su proteklih dana padale.  

Ovo nije inače prvi slučaj medveda na području juga Srbije koji je viđen poslednjih godina.Na susednoj Kukavici je proteklih godina nekoliko puta usnimljena mečka, a jednom je čak viđena i na periferiji Vladičinog Hana.Staništa medveda su pretežno u brdsko-planinskim delovima zapadne, jugozapadne, istočne i južne Srbije.Medved je zaštićen lovostajem preko cele godine, svrstan je u kategoriju ranjivih vrsta. Predložen je kao zaštićena vrsta kojom bi se aktivno gazdovalo.

Zbog malobrojnosti predložen je za upis u Crvenu knjigu sisara Srbije, registar posebno ugroženih živih vrsta.Za lovce i ljubitelje prirode, prava je enigma otkud medvedi u Poljanici, ali se pretpostavlja da je reč o medvedu koji je viđen na Kukavici.Verovatno postoji još neka jedinka, jer mečka, kažu oni, ne voli da bude sama.Prema najnovijim procenama, u Srbiji nema više od 53 primerka mrkog medveda.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 5 godina

Od medveda se ne bezi vec se ide unatrag ako te sustigne najbolje leci i napraviti se mrtav!

Trtica

pre 5 godina

Eeej ljudi...pa kako samo 53 primerka...pa u politici ih ima duplo toliko a gde su oni iz obicnog sveta...auuu

Lala iz Banata

pre 5 godina

Не бојим се ја пријатељу, ни ... - мртвог Међеда...!! ( А камоли... - живог..! )

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set