• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

17.01.2020

13:29

TRAGIČNA SUDBINA DVORCA OBRENOVIĆA U TAKOVU! Bio je Švajcarska spolja, Šumadija iznutra, A ONDA JE VATRENA STIHIJA PROGUTALA SVE! Evo šta će se sada dogoditi s njim! (FOTO)

Vesti

TRAGIČNA SUDBINA DVORCA OBRENOVIĆA U TAKOVU! Bio je Švajcarska spolja, Šumadija iznutra, A ONDA JE VATRENA STIHIJA PROGUTALA SVE! Evo šta će se sada dogoditi s njim! (FOTO)

Podeli vest

U junačkom Takovu ove godine kreće izgradnja replike dvorca Obrenovića koji je izgoreo u požaru 1917. godine. Na mestu gde je nekad bila kraljevska vila nakon vatrene stihije ostali su samo zidovi koji su vremenom propali. Investicionim planom "Srbija 2025" u sekciji Turizam opredeljena su sredstva za izgradnju

- To će biti još jedan korak ka razvoju turizma u našoj opštini. A Takovo kao istorisjko mesto zasužuje takvu građevinu. Počinjemo sa projektnom dokumentacijom, sledi eksproprijacija kao i izdavanje građevinskih dozvola. Ako sve bude išlo očekivanim tokom, sa radovima ćemo početi do kraja godine. Planirano je da država u ovaj projekat uloži oko pet miliona evra - kaže za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Foto: RINA

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

 Prvobotni dvorac bio je namenjem kralju Aleksandru i kraljici Dragi Mašin, a izgradili su ga meštani Takova narodnim kulukom bez novčane nadoknade u čast Obrenovića.

 - Spolja je izgledao kao švajcarska vila, a unutra je bio namešten u šumadijsko-moravsko stilu. Imao je prizemlje i sprat, kao i drveno potkrovlje koje je i bilo uzrok požara. Nalazile su se tu i banket sala, sala za kartanje, spavaće sobe i veliki trem, a fasada je bila upečatljiva - kaže Aleksandar Marušić, direktor Narodnog muzeja Rudničko - takovskog kraja.

Foto: RINA

Požar je 1917. godine izbio na drvenom potkrvlju

 Kraljevski par ovde je boravio samo jednom, u leto 1902. godine kad su im svečano bili i uručeni ključevi ovog dvorca.

 - Prema zapisima ovde su došli na proputovanju iz Gornje Dobrinje i nastavili dalje prema Čačku i Gornjem Milanovcu. Zbog nesrećne sudbine koja je već sledeće godine zadesila kraljevski par, to je ujedno bio njihov prvi i poslednji boravak u dvorcu koji je srpski narod sagradio za njih - kaže Marušić.

Foto: RINA

Takovski grm

U planu je da replika dvorca Obrenovića, čiji početak gradnje se očekuje u toku ove godine bude polurezidencijalnog karaktera i tu će se primati najviše svetske delegacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set