• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Espreso

24.02.2020

14:44

SCENA SA GROBLJA O KOJOJ BRUJI SRBIJA! Šta je sve ovaj čovek izneo na grob?! (FOTO)

Vesti

SCENA SA GROBLJA O KOJOJ BRUJI SRBIJA! Šta je sve ovaj čovek izneo na grob?! (FOTO)

Podeli vest

U šali se kaže da svako selo u Srbiji ima svoje običaje, ali za jedan se može reći da je čvrsto ukorenjen i svima zajednički.

To je ostavljanje hrane i pića na grobljima. Iako nije u duhu pravoslavlja, a nadležni su čak propisali i novčane kazne, često za pomene i zadušnice grobna mesta kod nas izgledaju kao slavske trpeze.

Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije je na jednoj televiziji objasnio šta crkva misli o ovim običajima:

- Religija ne predviđa iznošenje hrane na groblje. Naša hrišćanska nauka nije to nigde propisala, pa ne može da zabrani, mi nemamo mehanizam da to branimo, možemo da savetujemo i preporučujemo i da učimo i to naša Crkva radi decenijama…Ne hrani se duša sa hranom sa kojojm se hrani telo", rekao je Pavlović te dodao da se preporučuje da se na groblje iznese samo vino, malo žita, sveća i mala pogača.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Naravno da je ispravno

pre 4 godine

Naravno da se donosi hrana na groblje a to sto ovaj nepismeni pop ne zna za sta to sluzi je druga stvar. Ne ovako naravno kao na slici ali se iznosi hrana. Sad sto bi papisti da promene obicaje to je posebna prica.Neka pop kaze da li je ispravno naplacivanje Sv Tajni i do su cifre nenormalne a neka prestanu buljiti u tudji tanjir i sta vernici rade.

VLADO

pre 4 godine

BOZE MOJ,MNOGI SU GLADNI A OVAJ DONJEO NA GROBU HRANE ZA MJESEC I VISE DANA.

Nn

pre 4 godine

Ja Sam prvi put videla taj obicaj kad mi je ocu bilo 40 dana a potrefilo se Na zadusnice. Otisla sam mlada u svet i nisam to imala prilike da vidim. Kad sam pogledala groblje tog dana, to je meni izgledalo kao party ( zurka) za pokojne. Bilo je prelepo, sareno, bogato I na svakom grobu “swedski sto “. Ne vidim nista lose u tom obicaju , samo da ljudi vrate hranu koja se ne pojede a ne da ostavljaju na grobove. To je obicaj, I to je nacin da se prisetimo nasih koji vise nisu sa nama. Ovaj na slici bas bogato spremio. Mozda je po nekome preterao, ali to je njegova zelja I volja da tako uradi.

Dragica

pre 4 godine

Pitanje za Stojandina Pavlovica : Dali ste mozda obavesteni da u crkvi u Skobalju nestale freske (ulje na platnu) . Pop Zlatko verovatno treba vama da odgovori jel iste nisu njegovog vlasnistvo.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set