• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.01.2021

09:47

STIŽE NAM TEMPERATURNI ŠOK! Zbog nagle promene vremena, DVE GRUPE GRAĐANA POSEBNO UGROŽENE!

Vesti

STIŽE NAM TEMPERATURNI ŠOK! Zbog nagle promene vremena, DVE GRUPE GRAĐANA POSEBNO UGROŽENE!

Podeli vest

Posle nekoliko ledenih dana, Srbiju očekuje porast temperature koja će zahtevati prilagođavanje ne samo bolesnih, već i zdravih osoba

Nagle promene vremena mogu da izazovu promene u krvnom pritisku, a lekari upozoravaju da se ni po koju cenu lekovi ne uzimaju na svoju ruku.

Kako je ispričala dr Ivana Stefanović, lekar beogradske Hitne pomoći, posebnu pažnju na zdravlje ovih dana treba da obrate hronični bolesnici.

Kod zdravih osoba promene mogu da izazovu osećaj neprijatnosti ili malaksalosti, jer skokom spoljne temperature dolazi do širenja krvnih sudova na periferiji i samim tim i do pada pritiska - objašnjava Stefanovićeva.

Foto: Tanjug

Sledi nam temeraturni šok
Kardiovaskularni bolesnici najugroženiji

Ipak, najveće posledice naglog skoka temperature mogli bi da osete oni koji već boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Kod njih to prilagođavanje spoljnim uslovima ne ide tako adekvatno. Postojanje već određenih bolesti udruženo još sa faktorom godina, može dovesti do pada pritiska, ali bez obzira na sve, ti pacijenti nikako ne bi sami trebali da koriguju svoju terapiju bez konsultacije sa lekarima - upozorila je doktorka Stefanović.

Ona je poručila da je najvažnije da pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju i organizam ne opterećuju dodatno.

- Ne treba da idu u nabavke gde će u rukama puno nositi, niti da idu uz uzbrdice gde organizam mora da se bori sa tim da reguliše pritisak - zaključila je dr Stefanović.

Foto: printscreen RTS

dr Ivana Stefanović
Za vikend kiša

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će dnevne temperature u Srbiji do kraja januara biti iznad nule, dok se minus može očekivati samo u jutarnjim časovima. On je dodao da se do petka očekuje suvo i toplo vreme i da će se sneg u nižim predelima potpuno otopiti, dok će se u planinskim predelima znatno smanjiti.

- U subotu i nedelju se očekuje kiša, a prva dva dana naredne sedmice, u ponedeljak i utorak, pad temperature sa kišom i snegom - naglasio je Todorović i dodao da se od srede 27. januara očekuje ponovni rast temperature.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set