• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.03.2015

23:00

VATIKAN POZIVA NA KRSTAŠKI RAT Silom zaustaviti ISIS!

Vesti

VATIKAN POZIVA NA KRSTAŠKI RAT Silom zaustaviti ISIS!

Podeli vest

Nadbiskup Silvano Marija Tomazi, predstavnik Svete stolice u UN, smatra da su džihadisti ISIS počinili genocid nad hrišćanima i da moraju da budu zaustavljeni silom

Vatikan se zalaže za to da se silom zaustave napadi Islamske države (ISIS) na hrišćansku manjinu na Bliskom istoku. Najviši katolički zvaničnici sve češće pozivaju na vojni odgovor u odbranu hrišćana, zbog čega su mnogi takvu intervenciju već počeli da porede s krstaškim ratovima.

Traži koaliciju

Nadbiskup Silvano Marija Tomazi, predstavnik Vatikana u UN u Ženevi, izjavio je u nedelju da su džihadisti počinili genocid i da moraju biti zaustavljeni.

Moramo da stanemo
na kraj genocidu. U suprotnom ćemo
plakati zbog toga što nismo učinili nešto

 

Silvano Marija Tomazi

- Potrebna je koordinirana i dobro osmišljena koalicija da uradi sve što je moguće da se postigne političko rešenje bez nasilja. Ali, ukoliko nije moguće, onda će upotreba sile biti neophodna - rekao je Tomasi za sajt američkih katolika "Kruks".

On je primetio da su hrišćani bili glavna meta napada ISIS, ali i drugi pripadnici manjina. Zbog toga je Tomazi predložio formiranje vojne koalicije u koju bi morale da uđu i muslimanske države na Bliskom istoku, a kojom bi rukovodile UN.

- Moramo da stanemo na kraj ovoj vrsti genocida. U suprotnom ćemo plakati zbog toga što nismo učinili nešto, što smo dopustili da se ovakva tragedija dogodi - zaključio je Tomazi.

Analitičari navode da je Vatikan, koji se obično protivi vojnoj intervenciji, promenio ploču. Oni podsećaju da je čak i papa Franja u februaru, nakon što su džihadisti ubili 21 egipatskog Kopta u Libiji, izjavio da je "zakonito zaustaviti agresora".

Borba za Jerusalim

Iračani se svete ISIS

Iračka vojska počela je da se sveti džihadistima ISIS za brutalna ubistva. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako irački vojnici islamistima rade isto što i oni njima - bacaju ih sa zgrada, seku im glave, muče ih i slikaju se s osakaćenim telima. Na većini fotografija navodi se da je u pitanju osveta specijalnih jedinica iračke vojske za masakr stotina kadeta koji je ISIS počinio u junu u vojnoj bazi kod Tikrita.

 

Pozive Vatikana na vojnu intervenciju u ime zaštite hrišćana mnogi tumače kao poziv na krstaški rat.

- Jedina razlika između ranijih krstaških ratova i ovoga na koji poziva Vatikan jeste u tome što se bitke neće odmah voditi za Jerusalim. To će se dogoditi malo kasnije. Cilj vojne akcije na Bliskom istoku, pod pokroviteljstvom Katoličke crkve, vodio bi se ne samo protiv džihadista, nego muslimana uopšte, ali i drugih vera - tvrde pojedini analitičari.

Inače, krstaški ratovi, koji su imali za cilj vraćanje Jerusalima pod kontrolu hrišćana, vodili su se od 1095. do 1291. Drugi krstaški pohodi u Španiji i istočnoj Evropi trajali su sve do 15. veka. Krstaši su se uglavnom borili protiv muslimana, iako su neki pohodi vođeni protiv slovenskih paganskih naroda, Jevreja, pravoslavaca, Mongola i političkih neprijatelja pape.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17