• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2015

16:35

HOLANĐANIMA SLABA "TRAVA" Sad hoće da ozakone i ekstazi!

Vesti

HOLANĐANIMA SLABA "TRAVA" Sad hoće da ozakone i ekstazi!

Podeli vest

Omladina Liberalno-demokratske partije Holandije pokrenula kampanju za legalizaciju ekstazija. Tvrde da će tako smanjiti kriminal i broj smrtnih slučajeva, a da će država profitirati od poreza

Holandija ima mnogo manje konzumenata marihuane nego druge države zato što je legalna
Milan Aseis, član liberal-demokrata

Podmladak holandske Liberalno-demokratske partije želi da legalizuje sintetičku drogu ekstazi kao što je to već urađeno s marihuanom. Oni tvrde da bi se na taj način smanjio kriminal i broj smrti usled korišćenja loših narkotika, da bi se sprečilo da drogu uzimaju maloletnici, kao i da bi država zaradila ubiranjem poreza.

Kampanja mladih liberal-demokrata nazvana je MDMAJA, spajanjem naziva glavnog sastojka ekstazija MDMA (metilendioksimetamfetamin) i reči "ja", što na holandksom znači "da".

Opasna droga

- u pitanju su tablete različitih boja, obično sa utisnutim znakom poput "ferarija", srca, životinja, biljaka...
- pored MDMA sadrži i efedrin, amfetamin, kofein i slične supstance
- psihoaktivna droga koja izaziva osećaj sreće, euforije, ljubavi, saosećanja, bolju percepciju okoline...
- izaziva povišen krvni pritisak, gubitak apetita i telesne težine, poremećaj spavanja, psihozu
- usled dužeg korišćenja javlja se umerena psihička i fizička zavisnost
- dugoročno korišćenje dovodi i do mutacija i oštećenja DNK

Kako bi promovisali svoju ideju aktivisti su u ponedeljak na jedan dan otvorili radnju ekstazija u Amsterdamu. S obzirom na to da zakon još ne dozvoljava upotrebu te psihoaktivne droge, zainteresovanima su delili placebo tablete. Takođe, počeli su da skupljaju i potpise za legalizaciju, a peticiju na internetu dosad je podržalo 40.000 ljudi.

Predsednik omladine liberalnih demokrata Dirkjan Tijs ističe da oko 40.000 ljudi u Holandiji koristi ekstazi bar jednom mesečno, što je prilično veliki broj.

- Oni tablete kupuju na crnom tržištu od uličnih dilera i nikad ne znaju čega sve ima u njima. Dešavalo se da se u pilulama nalazi čak i otrov. Tako je prošlog oktobra sedmoro mladih umrlo od otrovnog ekstazija. Zbog toga bi trebalo da bude legalan - kaže Tijs.

Prema njegovim rečima, kad bi mogao zakonski da se koristi, ekstazi bi odnosio mnogo manje života.

- Uvek bi se znali sastojci. Sada se dešava da u tabletama ima previše MDMA. Događa se i da ga nema uopšte jer trgovci narkoticima stavljaju razne supstance koje ga imitiraju. Takođe, maloletnicima bi bila zabranjena prodaja tableta, a država bi mogla da profitira od poreza - pojašnjava Tijs.

Njegov kolega Milan Aseis poredi ekstazi s marihuanom, koja je u Holandiji legalna još od 1976.

- Holandija ima mnogo manje konzumenata marihuane nego druge države zato što je legalna. To znači da legalizacija ekstazija ne mora da stvori i više korisnika - zaključuje Aseis.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17