• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

15.08.2015

10:51

DOLAZI NAM TEŠKA ZIMA: Uznemirujuće prognoze vodećih klimatologa!

Vesti

DOLAZI NAM TEŠKA ZIMA: Uznemirujuće prognoze vodećih klimatologa!

Podeli vest

Zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena El Ninjo, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći bi deo planete za nekoliko meseci mogao da bude suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima, piše britanski Dejli Telegraf, pozivajući se na ugledne meteorologe

Reč je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji bi u Velikoj Britaniji mogao da izazove ekstremno hladnu zimu, u Sjedinjenim Državama razorne oluje, u Južnoj Americi obilne padavine te posledične bujice i odrone zemlje, u južnoj Aziji sušu, a u Australiji šumske požare.

Klimatolog Bil Pacert, zaposlen u NASA kaže da ovogodišnji El Ninjo 'definitivno ima šansu da postane "Godzilla'.

- Ako ostvari svoj potencijal, moglo bi da bude jako mnogo poplava, odrona i haosa- izjavio je Pacert.

El Ninjo je meteorološki fenomen koji se javlja svake dve do sedam godina, a NASA s velikom pozornošću prati temperature mora na istočnom delu Tihog oceana, koje su ključni indikator ove pojave.

Temperature površine okeana u relativnoj blizini Perua već su 1,9 Celzijusovih stepeni više od proseka i proteklih su nekoliko meseci u porastu.

Takođe skočile su na viši  nego što su bile u isto vreme 1997. godine, kada je zabeležen dosad najsnažniji i najsmrtonosniji El Ninjo.

U katastrofama širom sveta koje se povezuju s ovim fenomenom, tada je život izgubilo više od 23.000 ljudi, a nastala je šteta koja se procenjuje na 45 milijardi američkih dolara.

Vetrovi koji obično duvaju s istoka prema zapadu i rashlađuju morsku površinu, 'terajući' pritom vodu prema Australiji, poslednjih su mesecu u slabljenju. To utiče na mlaznu struju i 'pomiče' oluje prema istoku.

Inače, El Ninjo severnim delovima Evrope najčešće donosi nešto hladnije zime od uobičajenih. Stručnjaci tvrde da je,  na primer El Ninjo jedan od faktora koji je izazvao ekstremne hladnoće u Velikoj Britaniji 2009. i 2010. godine, kakve pre toga nisu zabeležene decenijama, a u delovima te države izazvale su neviđeni haos.

U Centru za klimatska predviđanja Američke meteorološke službe predtojećem su El Ninju dali nadimak Brus Li, a kažu da se njegov vrhunac može da očekuje ili u kasnu jesen ili u ranu zimu.

Njegove se posledice međutim, osjećaju već sada. Stručnjaci ga smatraju glavnim krivcem za poplave u Čileu i veliku sušu u Indoneziji, Filipinima i Australiji. Povezuju ga i s izrazito niskim nivoima vode zbog kojih je promet kroz Panamski kanal znatno otežan.

Takođe El Nino se dovodi u vezu s činjenicom da je tokom 2015. zabeleženo čak pet supertajfuna na zapadnom Pacifiku. Uobičajeno je da se do ovog dela godine pojavi tek jedna takva oluja.

U američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu navode da je velika verovatnoća da El Ninjo potraje sve do ranog proleća 2016. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17