• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.08.2015

14:05

FINSKA: Grčka glavobolja za evrozonu još decenijama

Vesti

FINSKA: Grčka glavobolja za evrozonu još decenijama

Podeli vest

Grčka će predstavljati glavobolju za evrozonu još decenijama, izjavio je danas evroskeptični finski ministar spoljnih poslova Timo Soini, pozivajući MMF da se uključi u novi paket finansijske pomoći Atini

- Nažalost, ovaj problem će nas pratiti još decenijama, pod uslovom da evrozona uopšte opstane u ovom obliku -  rekao je Soini.

Učešće MMF u trećem paketu pomoći Grčkoj vrednom 86 milijardi evra i dalje je neizvesno, jer fond zahteva ublažavanje grčkog dužničkog tereta.

- Direktno rezanje grčkog duga, verujem, ne dolazi u obzir, protivi mu se i Nemačka... Što se tiče drugih opcija, produženja rokova dospeća obveznica, sniženja kamatnih stopa, o tome možemo razgovarati. Učešće MMF ojačalo bi paket i šanse da će Grčka zaista sprovesti dogovorene reforme - naveo je šef finske diplomatije.

Reuters

Direktno rezanje grčkog duga, verujem, ne dolazi u obzir, protivi mu se i Nemačka... Što se tiče drugih opcija, produženja rokova dospeća obveznica, sniženja kamatnih stopa, o tome možemo razgovarati. Učešće MMF ojačalo bi paket i šanse da će Grčka zaista sprovesti dogovorene reforme

Timo Soini,

šef diplomatije Finske

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče da očekuje da će MMF učestvovati u novom paketu pomoći Grčkoj i dodala da je šefica te institucije Kristin Lagard obećala da će za to lobirati u izvršnom odboru MMF.

Merkelova je odbacila smanjenje grčkog duga, ali je rekla da postoje drugi načini, kao što su produženje dospeća duga ili redukovanje kamatnih stopa.

Lagardova je u subotu pozdravila odluku ministara finansija članica evrozone da usvoje treći paket pomoći Grčkoj, ali i upozorila da je dug zvanične Atine i dalje previsok.

- I dalje čvrsto stojim pri stavu da je grčki dug postao neodrživ i da Grčka ne može ponovo postići održivost duga samo pomoću sopstvenih postupaka - istakla je Lagardova.

Ona je dogovor ministara evrozone postignut u petak uveče u Briselu nazvala "veoma važnim korakom napred", ali i upozorila da je prerano da se kaže da li će MMF obezbediti deo sredstava za treći paket pomoći Grčkoj.

- Radujemo se bliskoj saradnji sa Grčkom i njenim evropskim partnerima tokom narednih meseci na tome da se uklope svi elementi neophodni da bih ja izvršnom odboru MMF preporučila da razmotri dodatnu finansijsku podršku Grčkoj - istakla je šefica fonda.

Ministri finansija evrozone usvojili su u petak uveče na sastanku u Briselu treći paket pomoći Grčkoj, kojoj će sledeće nedelje biti uplaćena prva tranša iz novog paketa u iznosu od 13 milijardi evra, što znači da će zvanična Atina imati dovoljno sredstava da do 20. avgusta vrati deo duga Evropskoj centralnoj banci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17