• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.09.2015

08:29

CIPRAS: MI MIGRANTIMA DELIMO HLEB, MAĐARSKA METKE! Kakva je to Evropa?!

Vesti

CIPRAS: MI MIGRANTIMA DELIMO HLEB, MAĐARSKA METKE! Kakva je to Evropa?!

Podeli vest

Lider Sirize Aleksis Cipras kaže da to kako se Evropa bavi problemom izbeglica ukazuje na dublju krizu na kontinentu koji je zaboravio suštinske vrednosti

- Kada se Mediteran pretvara u groblje, a Egej izbacuje na obale mrtvu decu, onda je sam koncept ujedinjene Evrope u krizi, kao i evropska kultura - rekao je Cipras na mitingu u Atini, uoči izbora u nedelju.

Cipras je izbeglicama poručio da bi trebalo da razmisle u kakvoj će Evropi da se nađu. 

Rojters je preneo da je Cipras posebno bio kritičan prema Mađarskoj. 

- Da li će to biti Evropa u kojoj pekar na ostrvu Kos izbeglicama deli vekne hleba, ili Evropa mađarskog premijera koji gradi ograde i deli metke - naveo je Cipras. 

- Ako ujedinjena Evropa poštuje samo pravila fiskalne discipline i ostavlja svakoj zemlji članici da sama odlučuje kako će da reaguje u velikoj krizi, to onda nije Evropa njenih osnivača, a kao takva ne može da ima ni budućnost - smatra Cipras. 

U Grčkoj se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, a sudeći prema anketama, ishod će biti neizvestan s obzirom na "mrtvu trku" u glasovima koje Grci nameravaju da daju radikalno levičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji, ali ko god da pobedi - imaće ograničen prostor za manevrisanje. 

Ne očekuje se da će ijedna stranka imati dovoljan broj glasova, što je oko 38 odsto, da bi osvojila većinu u 300-članom parlamentu, što znači da je koalicija gotovo izvesna. 
Reuters



Grci treći put ove godine izlaze na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila. 

Tim povodom, Cipras je izjavio da su predstojeći izbori u Grčkoj novi referendum na kom će biti odlučeno da li će Grčka krenuti napred ili će nazadovati. 

- U nedelju nam predstoji još jedan odlučujući referendum. Glasačka dilema glasi - da li će Grčka nazadovati ili ćemo zajedno da nastavimo sa sprovođenjem velikog napora započetom u januaru i da obnovimo dostojanstvo zemlje - poručio je Cipras okupljenim pristalicama na Sintagmi. 

- Da li želimo Evropu štednje ili solidarnosti i demokratije? Rezultat glasanja biće ključna poruka Evropi - kazao je on. 

Cipras je pozvao mlade glasače da izađu na izbore, a pristalice levice da ne dozvole povratak ekstremne neoliberalne desnice koja želi da se osveti. 

Kako je renela grčka agencija ANA, Cipras je naglasio da je siguran da će njegova partija dobiti treći mandat i komotnu većinu da bi nastavila sa naporima da promeni Grčku. 

- Želja naroda za životom, pravdom i dostojanstvom, ne može postati prošlost - rekao je Cipras. 

Pošto mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocepala na dva dela pošto se radikalno levičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podneo ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17