• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.hr/informer.rs

17.11.2015

14:37

NAJTRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU! Ovo je intervju koji je pre napada dao za novine Islamske države!

Vesti

NAJTRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU! Ovo je intervju koji je pre napada dao za novine Islamske države!

Podeli vest

Jedan od najtraženijih terorista na svetu, Abdelhamid Abaoud (27), poznatiji kao Abu Umar Baljiki, glavni organizator terorističkog napada u Parizu, dao je početkom godine intervju časopisu Dabiq, u 7. broju, koji se izdaje na području Islamske države

Abaoud je Belgijanac marokanskog porekla koji je živeo u Briselu u zloglasnoj četvrti Molenbek, poznatoj kao "centar političkog Islama u kontinentalnoj Evropi". 

Sebe naziva "emirom belgijskih džihadista", a istražitelji veruju da je planirao napad u Talis brzom vozu između Amsterdama i Pariza u avgustu, kao i da je bio u kontaktu sa počiniocem ubistva u Jevrejskom muzeju u Briselu u maju 2014. godine, pišu francuski mediji. 

Navodno je dobar prijatelj iz detinjstva sa traženim Salahom Abdeslamijem čije se brat Ibrahim razneo bombom u Parizu.

(VIDEO) OVO JE "MOZAK" MASAKRA U PARIZU! Belgijanac Abaud finansirao teroriste da naprave pokolj!

(VIDEO) MONSTRUM NA DELU: Organizator masakra u Parizu vuče leševe u masovnu grobnicu!

FRANCUSKA U LOVU NA TERORISTE: Policija sprovela 128 racija, uhapšene 23 osobe!

Intervju je objavljen na engleskom jeziku, a novinar ga ispituje o napadu koji je sa još dvojicom planirao na belgijsku policiju. Napad su sprečili policajci u januaru, upadom u njihovo skrovište i ubivši dvojicu Abaudovih suradnika, Kalida Ben Larbija i Sufiana Amghara. Abaoud je tada na vreme uspeo da pobegne u Siriju a sledećeg meseca objavljen je intervju s njim koji prenosimo u celosti:

Zašto si otišao u Belgiju?
- Alah je odabrao mene, Abuz-Zubar al-Baljikija (Kalida) i Abu Khalid al-Baljikija (Sufiana) da otputujemo u Evropu kako bismo terorizovali krstaše koji vode rat protiv muslimana. Kao što znate, Belgija je član krstaške koalicije koja napada muslimane u Iraku i Siriji.

Da li su i druga braća bila s vama?
- Ne, samo nas trojica. Imena su nam po svim medijima.

Da li je bilo teško ući u Beligiju?
- Imali smo mnogo problema tokom našeg puta. Mesecima smo pokušavali da pronađemo put do Evrope i konačno smo, zahvaljujući Alahu, uspeli da dođemo do Belgije.  Onda smo uspeli da pronađemo oružje i utaborimo se u skrovištu dok smo planirali operacije protiv hrišćana. Ovo je sve omogućio Alah. Nema veće moći od njega.

Kako su nevernički mediji došli do vaše fotografije?
- Jedan brat nas je snimio pre bitke, ali je kasnije izgubio kameru. Pronašao ju je jedan izdajnik i prodao zapadnjačkim novinarima. Odjednom se moja slika pojavila u svim medijima. Ali, hvala Bogu, nevernika je Alah oslepeo. Zaustavio me policajac, ali nije me prepoznao. To je bio dar od Alaha.

Šta se dogodilo na dan bitke s belgijskim vlastima?
- Abuz-Zubair and Abu Kalid bili su zajedno u skrovištu. Imali su spremno oružje i eksploziv. Nevernici su upali s više od 150 vojnika belgijskih i francuskih specijalnih snaga. Nakon pucnjave od 10 minuta, dvojica braće su primila blagoslov koji su toliko priželjkivali (ubijeni su - nap.a.t.). Molim Alaha da ih primi.

Ako nisi bio s njima, kako si postao osumnjičeni?
- Obaveštajci su me poznavali jer sam ranije bio u zatvoru. Nakon ove racije shvatili su da sam bio s braćom i da smo zajedno planirali operacije. Stoga su okupili agente širom sveta, od Evrope do Amerike, kako bi me uhvatili. Hapsili su muslimane u Grčkoj, Španiji, Francuskoj i Belgiji kako bi me uhvatili. Ti uhapšeni nisu imali veze s našim planovima! Neka Alah oslobodi sve muslimane iz hrišćanskih zatvora.

Reci nam nešto o svom putovanju u Siriju.
- Hvala Bogu, Alah ih je oslepeo i uspeo sam da dođem u Siriju iako su me tražili obaveštajci. Sve ovo dokazuje da muslimani ne treba da se boje hrišćanskih obaveštajaca. Moje ime i slika objavljeni su u svim medijima, ali ipak sam uspeo da ostanem u njihovoj zemlji, planiram napad protiv njih i sigurno da odem kada je trebalo. Molim Alaha da primi plodonosna dela onih koji su izveli napade na hrišćane u Americi, Francuskoj, Kanadi, Australiji, Nemačkoj i Belgiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17