• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune

10.12.2015

22:54

(VIDEO) SIRIJSKA KLOPKA ZA PUTINA: Otkriven plan Amerike i Turske za rasparčavanje Bliskog istoka!

Vesti

(VIDEO) SIRIJSKA KLOPKA ZA PUTINA: Otkriven plan Amerike i Turske za rasparčavanje Bliskog istoka!

Podeli vest

Postoji li veza između bombardovanja sirijske vojne baze u Ajašu u Siriji od strane SAD i turske invazije severnog Iraka?

Oba ova naizgled izolovana događaja su deo većeg plana za rasparčavanje Bliskog istoka kako bi Vašington ugrabio resurse i uvukao Rusiju u rat.

Zapravo, rat protiv terorizma je jedan veliki izgovor za prikrivanje pokušaja Vašingtona da zavlada svetom.

Evo šta se tačno dogodilo: Američki ratni avioni su u nedelju bombardovali sirijsku vojnu bazu istočno od Rake, usmrtivši tri sirijska vojnika i ranivši njih 13. Incident se dogodio u selu Ajaš u provinciji Dejr Ezor.

Portparol koalicije, američki pukovnik Stiv Voren, negirao je da su SAD umešane u ovu smrtonosnu raciju iako je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji potvrdila da je došlo do vazdušnog napada na ovaj vojni kamp.

Ap photo/Reuters

- Ovo je prvi put da su u napadu američke koalicije stradali vojnici sirijske vlade“, navela je opservatorija. Negiranje SAD je jasan znak da je napad bio namerna provokacija Rusije. Takođe treba napomenuti da se bombardovanje poklopilo sa ofanzivom ISIS-a na sela Ajaš i Begelija. Dakle, Amerikanci su pokrivali kopnenu ofanzivu ISIS-a iz vazduha.

Da li je to bio deo plana ili samo slučajnost?

Manje od 24 časa nakon napada, američki ratni avioni su bombardovali selo Al Kan u severoistočnoj Siriji usmrtivši 26 civila, među kojima najmanje četiri žene i sedmoro dece.

Vojska SAD zapravo šalje poruku da želi da kontroliše vazdušni prostor iznad istočne Sirije gde namerava da uspostavi sunitsku marionetsku državu s ciljem razbijanja Sirije i Iraka na manje kantone pod vlašću islamskih fanatika i američkih marioneta.

Dakle, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je uspostavljanje takozvanog „Sunistana“, dok se Rusija i njeni saveznici bore protiv ovog cilja.

ISIS, koji je većinom tvorevina zapadnih obaveštajnih agencija, predstavlja ključnu komponentu ovog plana.

Postavljanjem terorističke organizacije u epicentar svetskih zaliha nafte se postiže izgovor za mešanje bilo koje države u pitanja suverene nacije. Upravo time se može objasniti bombardovanje u Ajašu i Al Kanu.

Reuters

Isto važi i za invaziju Turske na severni Irak sa oko 900 vojnika i 20 tenkova. Pre svega, Turska sigurno nije nameravala da upadne u Irak bez odobrenja Vašingtona.

Sećate se samo kako je Obamina administracija burno odreagovala kada je ruska vojska upala u Krim nakon prevrata u Kijevu? SAD su samo navele da ne podržavaju postavljanje vojske u Irak bez odobrenja iračkih vlasti.

Znači bilo je u redu da Amerikanci pošalju svoju vojsku u Irak, ali Turska ne bi trebalo to da radi bez odobrenja iračkih vlasti?

Takođe treba napomenuti da Vašington nije uveo nikakve sankcije Turskoj niti ju je izgrdio zbog toga, dok je Rusiji čak pretio ratom. Međutim, to ne znači da irački premijer, Hajder al Abadi, nije pobesneo i zapretio turskoj vojsci da će reagovati ako ne napuste Irak u narednih 24 časa.

Public

Turski potez se u potpunosti uklapa u opštu imperijalnu strategiju rasparčavanja Sirije i Iraka u manje državice koje će biti kolonijalno zavisne u doglednoj budućnosti.

Što se tiče turskih islamskih fanatika u Ankari, oni veruju da je potpuno opravdano da ponovo zauzmu teritoriju koja im je oteta nakon Prvog svetskog rata.

Invazija Iraka od strane Turske samo ukazuje na početak dugoročne okupacije koja će zahvatiti i Mosul. Na taj način će se uspostaviti kontrola nad resursima i osigurati konstantan protok nafte kroz Tursku.

Iako je plan svrgavanja Asada trenutno odložen, SAD i Turska su se posvetile planu za rasparčavanje Sirije i Iraka i uspostavljanje „Sunistana“, a u svoj plan su sada uključile i Kurdsku regionalnu vlast (KRG).

Mike Whitney (Counterpunch)

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO) NE SLUTI NA DOBRO! Turska gomila tenkove na granici sa Sirijom

(VIDEO) GUŽVA NA NEBU SIRIJE: Turski fantomi krenuli da obore SU-24, ali onda su stigli ruski lovci...

ERDOGAN POKRENUO AGRESIJU: Turski tenkovi bez poziva ušli u Irak!

ERDOGAN: Povlačenje iz Iraka? Ne dolazi u obzir!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SasaV

pre 8 godina

Zvecka se oruzjem i mnogi su se zaigrali ali ima mnogo i posmatraca koji cute i cekaju.........a rusi nisu naivni da neznaju u sta su se upustili,mnogo vise saveznika imaju od nato druzine.....

jovan

pre 8 godina

svi se naoruzavaju a mi oslabili vojsku do dna samo nam sluzi za odbranu od poplava

Mirko

pre 8 godina

Istopili Tadic i Sutanovac vojnu opremu... Samo se pitam kad ce njima da se sudi...

Pavle

pre 8 godina

Hahahahahahahahahaha...ova ti je dobra prijatelju! To da zahvalimo Sutanovcu i PREDJASNJIM ministrima koji su obavili "zadatak"!

rudy25

pre 8 godina

Isti scena kao razbijanje Yuge, zavadi pa vladaj. Najgore je to sto NATO ima sva prava a bilo ko drugi nema nikakva prava. Sve svetske institucije to podrzavaju ne oglasavaju se zato sto oni to kontrolisu, kao sto je crveni krst svercovao oruzje a plavi slemovi sprovodile agresiju pod pokroviteljstvom UN. Da rise vlade sto su demokratski izabrane, da menjaju granice kako njima odgovara itd. To je fakticki receno NATO nezakonita diktatura celog sveta. Jedan po jedna drzava postaje sluga NATOa za sva vremena. KADA CE SVETSKE LIDERI I NAROD DA OTVORI OCI, imali smo jednog Hitlera sto je proveo ostatak ziveto u Argentini, sada ga NATO zamenio.

Malo morgen

pre 8 godina

Neka Rusi samo nastave sa bombardovanjem ISIL-ovaca pa će Ameri ostati bez svoje pešadije. ustvari ostaće im samo jedno. Da se sukobe sa Rusijom na sirijskom tlu. Što se tiče avijacije, nemaju šta da traže na sirijskom nebu. Piloti ruskih bombardera sa velike visine ne mogu da raspoznaju američke vojnike od terorista. prema tome ostaje i daqe ona poruka od prvog dana: udri baćuška, udaraj,.

UFOLOG

pre 8 godina

Ako već ovaj novinar Majk ima sva saznanja onda FSB zna još više. Pa prema tome treba da znaju šta rade. Jednom su se upustili u avanturu(Avganistan). A imali su od koga da uče(bivša SFRJ;SCG...). Tako da ne mislim da će napraviti grešku. A u NATO verovatno imaju tajnog saveznika ili više njih. Mada nikome se ne šalju vojnici u rat naročito ako ne postoi jak motiv(odbrana od agresije) kao kod NATO-a.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Био је то .....солидан план, који ће остати - само сан...!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17