• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.01.2016

20:56

PUTIN PODVUKAO CRTU! Evo kako je predsednik Rusije postao LIDER SLOBODNOG SVETA!

Vesti

PUTIN PODVUKAO CRTU! Evo kako je predsednik Rusije postao LIDER SLOBODNOG SVETA!

Podeli vest

Ruski lider je u godini za nama rekao dosta Vašingtonu i pokrenuo operaciju protiv terorizma kako bi rešio krizu u Siriji, koja je pretila da ugrozi mir u svetu, ocenjuju zapadni analitičari

Godina 2015. bila je godina ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj se on pokazao kao jedini lider slobodnog sveta. Prema ocenama većine svetskih analitičara, to je godina u kojoj je Rusija prestala da stoji po strani i gleda SAD kako sa svojim saveznicima proizvode krizu za krizom na Bliskom istoku.

Putin je 2015. rekao dosta Vašingtonu i pokrenuo vojnu operaciju protiv terorizma kako bi rešio konflikt u Siriji, koji je pretio da ugrozi mir u svetu.

Putin je za samo nekoliko nedelja uspeo svetu da nametne drugačija pravila od onih koja je Vašington nametao godinama

Povukao crtu

Kako zapadni stručnjaci navode, Moskva je godinama strpljivo gledala kako američke snage utiru put haosa i krvoprolića u velikom delu centralne Azije, na Bliskom istoku i u severnoj Africi.

ANALIZA BBC, IZAZOVI ZA PUTINA: Šta može da se očekuje od Kremlja u 2016. godini?!

- Ove godine, Putin je povukao crtu u Siriji. Samo nekoliko sati nakon što je obavestio svoje američke partnere da će započeti vazdušne udare kao podršku sirijskoj vladi, ruska vojska je zapanjila ceo svet snažnim napadima na Islamsku državu (ISIS) - navode analitičari i naglašavaju da teroristi nisu samo vojna sila, već i vlasnici profitabilnih naftnih polja i rafinerija.

Oni dodaju da je ruska vojna akcija u Siriji pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je Putin za govornicom UN u Njujorku postideo sve svetske lidere kriveći ih za haos koji su izazvali na Bliskom istoku.
- Retorički ih je pitao: "Da li ste sada svesni šta ste uradili?" - podsećaju stručnjaci.

Kako ističu, ceo svet je bio šokiran ruskom intervencijom u Siriji, a naročito Amerika, koja je stvorila ISIS, i Turska, koja sa džihadistima švercuje naftu.

UPOREDNI HOROSKOP PUTINA I OBAME! Kad Vladimir pogleda "škorpionskim" pogledom, Barak odmah zaćuti!

- Ankara je bila toliko besna zbog toga što Rusija ne uništava samo komandne centre ISIS, već i njihov posao sa naftom, da je dovela svet na ivicu trećeg svetskog rata srušivši ruski "suhoj" nad sirijskom teritorijom - smatraju analitičari.

AP PHOTO

Šokirani su bili i evropski političari.
- Niko nije mogao ni da pretpostavi da će Putin krenuti u borbu protiv terorizma, a kamoli da će preuzeti vođstvo u toj borbi - ističu stručnjaci.

Uradio mnogo

Za kratko vreme pokazalo se da Moskva ima mnogo manje problema da se bori protiv ISIS od zapadnih sila koje su se "čvrsto posvetile" uništenju te terorističke grupe.

Rusi ga najviše vole

Osim što Vladimira Putina cene građani širom sveta zbog borbe protiv terorista u Siriji, on je ipak najpopularniji u svojoj zemlji. Prema poslednjim istraživanjima, čak 90 odsto Rusa podržava svog predsednika, uprkos blagom padu ekonomske moći zbog zapadnih sankcija. Putinova popularnost počela je da raste prošle godine, kad je pripojio Krim, a sa uvođenjem embarga, on je postao najpopularniji predsednik u istoriji Rusije.

- U istoriji ne može da se nađe primer da je neko za tako kratko vreme sa ograničenim resursima učinio toliko mnogo. To je primetio francuski predsednik Fransoa Oland, istina nakon terorističkih napada u Parizu u novembru. On je okrenuo leđa SAD i sada zajedno sa Rusijom izvodi napade na džihadiste u Siriji - kažu analitičari.

(FOTO) PUTIN PRED HAMLETOVSKOM DILEMOM: Slati il ne slati kopnene snage na džihadiste u Siriju?!

Nakon Olanda i drugi svetski lideri, poput Angele Merkel, počeli su da uviđaju koliko je važno da sarađuju s Moskvom u borbi protiv terorizma. Tako se i Nemačka pridružila Rusiji u vazdušnim udarima protiv ISIS u Siriji.
- Ekonomske sankcije koje su evropske vođe prošle godine uvele Moskvi zbog krize u Ukrajini sada se čine besmislene. Evropa ih produžava samo zbog SAD, čiji građani zameraju svom predsedniku Baraku Obami to što nije uspešniji u borbi protiv terorista - ocenjuju zapadni stručnjaci.

Prema njihovom mišljenju, Putin je za samo nekoliko nedelja uspeo svetu da nametne drugačija pravila od onih koja je Vašington nametao godinama. Tako se izborio da Rusija ponovo postane supersila, od koje će zavisiti buduća dešavanja na planeti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peca

pre 8 godina

Pa mir dolazi posle rata , Znaci moramo prvo ratom da donesemo mir. Ameri su ratom donosili rat (Irak,Bivsa Jugoslavija,Vijetnam, Koreja, Sirija , Avganistan i .t.d. Ove teritorije su okupirane ) Rusi sada donose mir pokusavajuci da oslobode te teritorije .

dragisa

pre 8 godina

Ta ista eu je dvolicna i nikako iskrena prema Putinu, eto opet u Ukrajini krecu sa provokacijama i izgleda da ce tamo izbiti novo zariste tj.staro.ovoga puta dozivece jos vece iznenadjenje izgubice rat u Ukrajini i rusi ce doci na granicu EU e to ce tek biti za gledati.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija