• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

17.11.2016

23:19

FIDEL KASTRO BIRA: Kubanski revolucionar primio predsednika Vijetnama, a odbio premijera Kanade!

Vesti

FIDEL KASTRO BIRA: Kubanski revolucionar primio predsednika Vijetnama, a odbio premijera Kanade!

Podeli vest

Otac Kubanske revolucije Fidel Kastro primio je ove nedelje predsednika Vijetnama Trana Daj Kvanga u svom domu u Havani, javlja AFP.

Međutim, Kastro nije primio kanadskog premijera Džastina Trudoa uprkos velikom prijateljstvu s njegovim ocem, nekadašnjim premijerom Pjerom Trudoom.

Lideri Vijetnama i Kanade boravili su istovremeno u poseti Kubi kako bi ojačali odnose s kubanskim komunističkim vlastima.

Obojica su dočekana uz sve državne počasti i razgovarali su s kubanskim predsednikom Raulom Kastrom i drugim kubanskim zvaničnicima. 

Kubanskii mediji preneli su u sredu da je Kastro primio vijetnamskog predsednika očekujući da će primiti i Trudoa, ali se to nije dogodilo. 

Kastro, koji se povukao s vlasti 2006. godine, sklopio je1970-ih godina prijateljstvo s Pjer-Eliotom Trudoom. On je prisustvovao Trudoovoj sahrani 2000. godine u Montrealu gde je dugo pred kamerama tešio Džastina. 

Ni kubanski ni kanadski mediji nisu naveli zašto se Trudo i Kastro nisu sastali u Havani. 

Džastin Trudo se sastao s Kastrovim sinovima koji su mu poklonili album s fotografijama njegovog oca u poseti Havani 1976. godine usred Hladnog rata. 

Fidel Kastro koji 13. avgusta napunio 90 godina, retko se pojavljuje u javnosti. Od povlačenja s vlasti koju je predao bratu Raulu, posvetio se pisanju i redovno prima strane zvaničnike. 

Iako i dalje uticajan, Fidel Kastro nije poslednjih godina mogao da spreči jednu od najvećih promena na Kubi - istorijsko diplomatsko približavanje SAD, tradicionalnom neprijatelju Kube tokom Hladnog rata. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija