• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

13.03.2017

22:58

(VIDEO) IMPERIJA IZLAZEĆEG SUNCA PRETI KINI: Japan šalje Izumo najveći ratni brod u Južno kinesko more!

Vesti

(VIDEO) IMPERIJA IZLAZEĆEG SUNCA PRETI KINI: Japan šalje Izumo najveći ratni brod u Južno kinesko more!

Podeli vest

Japan planira u maju da pošalje svoj najveći ratni brod na tri meseca u Južnokinesko more, u najvećoj demonstraciji svoje vojne pomorske moći u toj regiji od Drugog svetskog rata, rekla su tri izvora

Kina polaže pravo na gotovo sve sporne vode i njena rastuća vojna prisutnost izazvala je zabrinutost Japana i Zapada. Sjedinjene Države održavaju redovne vazdušne i morske patrole kako bi osigurale slobodnu plovidbu, prenosi "Index.hr".

Nosač helikoptera Izumo, najveći japanski ratni brod, zaustaviće se u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci pre nego što se pridruži zajedničkim mornaričkim vežbama s indijskim i američkim plovilima u Indijskom okeanu u julu. Povratak u Japan predviđen je u avgustu, rekli su izvori.

Izumo, dugačak 249 metara, velik je kao japanski nosači letelica iz Drugog svetskog rata i na njemu je aktivna eskadrila do devet helikoptera.

- Cilj je testirati sposobnosti Izuma njegovim slanjem u produženu misiju. On će vežbati s američkom mornaricom u Južnokineskom moru - dodao je izvor koji je želeo da ostane anoniman jer nema ovlašćenja za davanje izjava medijima.

Portparol japanskih pomorskih odbrambenih snaga nije želeo da komentariše.

Tajvan, Malezija, Vijetnam, Filipini i Brunei takođe polažu pravo na delove mora koje je bogato ribom, naftom i gasom i kojim godišnje prolazi 5 milijardi dolara globalne trgovine.

Ne polaže pravo na te vode

Japan ne polaže pravo na te vode, ali ima odvojeni spor s Kinom u Istočno kineskom moru.

Japan želi da pozove filipinskog predsendika Rodriga Dutertea, koji radi na poboljšanju veza s Kinom poslednjih meseci nakon što je kritikovao stari savez sa SAD-om, da poseti Izumo kada brod dođe u Zaljev Subic, stotinak kilometara zapadno od Manile, rekao je drugi izvor.

Japanska operacija dolazi u vreme kada se čini da SAD pod administracijom Donalda Trampa zauzima oštrije stajalište prema Kini. Vašington je kritikovao kinesku izgradnju veštačkih ostrva i nagomilavanje vojnih postrojenja za koje strahuje da bi se mogli koristiti za ograničavanje slobodne plovidbe.

Peking je u januaru saopštio da ima "nepobitan" suverenitet nad spornim ostrvima nakon što je Bela kuća izjavila da će braniti "međunarodne teritorije".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 7 godina

Za Japan bi bilo bolje, a I za svet, da se pozabave sa svojom nuklearkom I da najzad sprece zagadjenje a ne da izazivaju Kinu. Ako imaju iza sebe mocnu (vojno) Ameriku ne znaci da ce ih pomoci ako dodje do rata. Samo ce im prodavat oruzije dok Japan moze da plati. Treba da znaju da ih Kinezi nece maziti jer oni se dobro secaju sta su Japanci radili za vreme WWII.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17