• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.04.2017

23:39

OBRT U VENECUELI: Vrhovni su vratio parlamentu zakonodavnu vlast!

Vesti

OBRT U VENECUELI: Vrhovni su vratio parlamentu zakonodavnu vlast!

Podeli vest

Vrhovni sud Venecuele doneo je odluku kojom je vratio parlamentu zakonodavnu vlast, nekoliko dana pošto je preuzeo njegova ovlašćenja

Predsednik Nikolas Maduro je kasno sinoć pozvao Vrhovni sud da ponovo razmotri svoju odluku o preuzimanju ovlašćenja koja je izazvala oštre kritike opozicije i drugih država.

To je redak slučaj da je predsednik povukao neki potez kojim uvećava svoju vlast, navodi AP. 

Opozicioni lideri su rekli da je ta odluka nedovoljna i prekasna i pozvali građane da sutra izađu na ulice i suprotstave se, kako kažu, pokušaju državnog udara. 

Odluka suda, ističe opozicija, još jednom potvrđuje da Maduro kontroliše sudove i da više ne postoji stvarna podela vlasti u zemlji. 

Politička kriza u Venecueli počela je posle parlamentarnih izbora krajem 2015, na kojima su pobedili protivnici preminulog predsednika Uga Čavesa, dok je na čelu države bio Čavesov naslednik Maduro. 

(FOTO) JEZIVE SCENE U VENECUELI! Pretili fudbalerima bombama, pa ih opljačkali

Vrhovni sud je u januaru 2016. proglasio nevažećim sve odluke Parlamenta, što je bio odgovor na inauguraciju trojice poslanika - protivnika bivšeg predsednika Čavesa, uprkos sumnjama u njihov izbor. Vrhovni sud je u sredu preuzeo ovlašćenja Parlamenta, a prethodno je poslanicima oduzeo imunitet, što ih izlaže mogućim suđenjima za veleizdaju. 

Mnoge latinoamerilčke zemlje, kao i SAD i UN, osudile su odluku Vrhovnog suda, a neke zemlje su opozvale svoje ambasadore. 

Maduro je posle sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti u petak veče rekao da savet podržava da sud razmotri odluku "u cilju održavanja institucionalne stabilnosti".

MILION DEMONSTRANATA U KARAKASU: Opozicija zahteva referendum za smenu Madura!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17