• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

24.04.2017

23:57

PROMENILI SMO PRIRODU I ONA SE BUNI: Ekstremne nepogode za koje je odgovoran čovek udaraju u celom svetu!

Vesti

PROMENILI SMO PRIRODU I ONA SE BUNI: Ekstremne nepogode za koje je odgovoran čovek udaraju u celom svetu!

Podeli vest

Većina stanovništva sveta je već imala iskustva se ekstremnom, rekordnom vrućinom, sa dugotrajnom sušu ili s pljuskovima, ojačanim posledicama globalnog zagrevanja za koje je odgovorna aktivnost ljudi, utvrdjeno je jednim istraživanjem nove vrste

U prvoj takvoj studiji, naučnici su analizirali podatke s meteoroloških stanica širom sveta i izračunali da je u 85 odsto slučajeva rekordno najtopliji dan u godini nosio "otiske klimatskih promena". Gasovi od sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa koji u atmosferi zadržavaju toplotu, utiču da su ti podaci učestaliji ili veći.

- Svet nije baš u tački u kojoj svaki rekord temperature 'ima otisak ljudskog prsta', ali se tome približava- rekao je glavni autor, klimatolog Univerziteta Stenford Noa Difenbauh.

Uticaj klimatskih promena je primećen u 57 odsto podataka o evidenciji najmanjih padavina u godini, i u 41 odsto podataka o evidenciji najveće kiše u periodu od pet dana, piše u studiji koju je u ponedeljak objavila američka Nacionalna akademija nauka.

U poslednjih nekoliko godina, istraživači su došli do opšteprihvaćene naučne tehnike utvrdjivanja da li je neki pojedinačni ekstremni meteorološki događaj učestaliji ili jači zbog klimatskih promena. To obično uključuje ranije meteorološke podatke i obimne kompjuterske modele koji simuliraju koliko često bi se neki događaj dešavao bez zagrevanja gasovima staklene bašte, i to se poredi s tim koliko se to često zaista i dešava.

Drugi naučnici kažu da se Difenbahova studija razlikuje i da je korisna po tome što se ne bavi samo nekim pojedinačnim događajem kao što je petogodišnja suša u Kaliforniji. Umesto toga, on primenjuje tehniku praćenja meteoroloških stanica kao celine, širom sveta, izjavio je klimatolog Univerziteta Kolumbija Adam Sobel koji nije bio učesnik tog istraživanja.

- Ovo je korak napred jer omogućava da se utvrdi koji deo nekih događaja odredjene, odabrane vrste, sadrži statistički značajan uticaj čoveka- rekao je Sobel.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 7 godina

Vremenske cikluse ne razume većina ljudi. Samo da napomenem da ekstremne vrućine još nisu došle, biće ih u istom trenutku kad se na Britanskim ostrvima bude ponovo uzgajala vinova loza kao u vreme ekstremnih vrućina na drugim mestima i kada u Japanu trešnje konačno počnu da rađaju. Ali, prema proračunima, koji su pouzdani, to nas ne očekuje tako brzo, proći će još dosta vremena.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17