• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

11.07.2017

09:54

AMERI SU NAJGORI LICEMERI! Za 150 godina svrgnuli 100 svetskih lidera, A SAD OPTUŽUJU PUTINA DA TO RADI!

Vesti

AMERI SU NAJGORI LICEMERI! Za 150 godina svrgnuli 100 svetskih lidera, A SAD OPTUŽUJU PUTINA DA TO RADI!

Podeli vest

Kad vlast u nekoj državi iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kog drugog razloga ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, one je svrgavaju na silu prema matrici koju su nasledile od Velike Britanije

"Da ste vi Vladimir Putin, koga sam upoznao tokom godina, vi sedite tamo i izvučete se, iako ste bukvalno pokušali da promenite ishod ne samo naših izbora. Francuskih izbora. Pokušao je da zbaci Vladu Crne Gore, lepe male zemlje. I nije bilo nikakve kazne".

Sve ovo ponovio je poznati jastreb američke duboke države senator Džon Mekejn, izrecitovavši svoju mantru o Rusiji i opsednutost njenim predsednikom. Ovoga puta, sve to je učinio gostujući na CBS, a suština svih njegovih žaoka je klasična zamena teza.

Ako Americi smeta vlast u nekoj državi, napominje za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kog drugog razloga, ona je svrgava na silu. To je, ističe Raković, karakteristika njihove politike koju su nasledili od Britanaca, i na tome rade zajedno.

- I kad je reč o Crnoj Gori, radili su zajedno. Takozvani pokušaj puča koga nikad nije bilo samo je akcija MI6 koja je trebalo da uvede Crnu Goru u NATO i da dâ zamah tipovima kao što je Džon Mekejn da mogu da pričaju gluposti o navodnom pokušaju puča u korist Rusije - kategoričan je Raković.

Nabrojati sve zemlje gde je Amerika rušila vlade ili podržavala one koji ruše te vlasti je toliko duga, konstatuje Raković, da ne možemo sve da ih pobrojimo jer bi to bilo nekoliko stotina primera u proteklih 150 godina. Ono što možemo, dodaje ovaj istoričar, jeste da se fokusiramo na neke karakteristične primere.

- Pomenimo Korejski rat i američko učešće, takođe Vijetnamski rat i haos koji su tamo napravili Amerikanci, zatim svrgavanje vlasti u Čileu uz pomoć CIA kad je zbačen Salvador Aljende, potom destabilizaciju Nikaragve '80-ih i svrgavanje vlasti u Granadi 1983, svakako i operaciju u Panami 1989. oko kontrole Panamskog kanala - u dahu kaže Raković.

Napad na Republiku Srpsku 1994. ovaj istoričar takođe svrstava u američko delovanje u drugim državama, kao i svrgavanje vlasti Sadama Huseina u zalivskom ratu koji je trajao od 2003. do 2011. i svrgavanje i linčovanje Muamera el Gadafija u Libiji.

- Zatim svrgavanje vlasti u Beogradu 5. oktobra 2000. u obojenoj revoluciji, gde su takođe obaveštajne službe na čelu sa američkom davale ključni doprinos. Svrgavanje Ševarnadzea u Gruziji, pa obojene revolucije u Tunisu, Egiptu, kad su svrgnuti Ben Ali i Hosni Mubarak - i dalje nabraja Raković.

I u Siriji je, podseća, pokušano svrgavanje Bašara el Asada, u kome nisu uspeli, ali su napravili haos u toj zemlji. Poslednji primer, ukazuje Raković, jeste smena sa vlasti Nikole Gruevskog u Makedoniji.

- Pobrojani su samo neki primeri, ali ima ih zaista previše na svim meridijanima da bismo mogli svaki da pomenemo. Svuda pokušavaju, ali nisu svuda uspeli. U Venecueli nisu uspeli, ali tamo upravo imamo pokušaj svrgavanja vlasti. U Boliviji nisu uspeli, odatle su isterani, ali pokušaće neki drugi put - sluti Raković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

A mi hocemo sa njima u isti kos, ma nikad i ako poludimo,dosta nam je vise njihovog maltretiranja i  robovlasnicke torture.\n

Lala iz Banata

pre 6 godina

Америка и морал.... - Небо и Земља...!!

deda Raša

pre 6 godina

A sta je EU kada mora da radi po direktivama Amerike i NATO? Znaci da je i ona ista kao i Amerika.

Marcco

pre 6 godina

Nenade, ima u vidu da je 80% komentara od naših dokonih bivših sunarodnika kojij žive u toj istoj EU i tupe nama kako to nikako ne valja

Ante

pre 6 godina

"Sto je dozvoljeno Jupiteru, nije volu" Stara latinska izreka, od vremena Cezara pa do danas, uvijek sve objasnjava.

zagor

pre 6 godina

Pa to svi znaju i cute!!!Dabigda im se sve to desetostruko vratilo!!\n

DEDA RAKA

pre 6 godina

Amerika je PLANETARNO ZLO, ali se polako gasi, što ne pokušaju da zbace malog Una ? Prpa bato !

Milan

pre 6 godina

Svetski hohstapleri, cinici, prokletnici, najgori soj politicara na zemaljskoj kugli.

milan

pre 6 godina

Amerikanci su curice ljudi nemaju hrabrosti da napadnu jače od sebe a zna se ko je to.Najgori i užasan narod su Amerikanci gadni ko lopovi.Doce i njima kraj od strane Okeana on ce da im presudi za sva zla ovog sveta koja su naneli ne dužnom narodu.

Nina

pre 6 godina

Da Aleksandar Rakovic je u pravu i to su u stvari cinjenice. Pa kad oni optuzuju Rusiju za neke izmisljene stvari jedino sto moze covek da pomisli je da nisu normalni. A mozda oni misle da narod nije normalan pa mogu da pricaju sta im padne na tu izlapelu pamet.

Vasko

pre 6 godina

Mozda u zemljama treceg sveta. U razvijenom svetu je ponos biti Amerikanac. Ja sam americki drzavljanin i ponosim se svojim drzavljanstvom. Neuporedivo vise nego srpskim.

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Ostani i dalje tamo i ponosi se time sto imas.

Ana

pre 6 godina

Eeee Vasko, ima nas raznih, na raznim nivoima razvoja i sposobnosti. Pa i ti si tu negde...Dises,jedes,spavas, radis, brojis pare itd.-- I jos kada bi uz te osnovne funkcije, mogao jos i razumeti, koje su to ustvari tvoje licne osobine... zbog kojih se ti ponosis sto si amerikanac na papiru!? Ali sta ce ti razumevanje!! Dosta ti je sami osecaj da si kao amerikanac, gde god se pojavis, unapred odredjen kao najbolji i najsposobniji na celom svetu. Visi iznad svih ostalih. Najveci si patriota, najvise cenis mir, pravdu i slobodu...Koji je to osecaj velike moci!! A mozes li zamisliti nas ostale, kako zivotarimo na ovoj Planeti -- bez tog uzvisenog osecaja? Ali bolje nemoj/ i onako nista ne bi razumeo...

Ja

pre 6 godina

Sta je jadnice, presao si sa stranica drugih novina, da malo ovde lajes?Samo ti ostani tamo kod tvojih prijatelja, daleko ti lepa kuca.

Citalac

pre 6 godina

Putin je lepo rekao da ce SAD doziveti istu sudbinu jer cine nedela kakva je cinio Sovjetski savez.

Za citalac

pre 6 godina

A sto ti je putin sao? A sto ti Amerika daje. Budi iskren i kazi, voleo bih da si u USA posto temo je bolji zivot od rusije i srbije

milica

pre 6 godina

Bolje Ameri nego Rusi,vidimo kako su prosli ,Rumuni ,Poljaci ,Madjari i ostali

Vasko

pre 6 godina

Kad pomenes Ruse u Ceskoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Slovackoj i tako dalje samo sto ne krenu da pljuju po ulici od besa. Bio, video i doziveo.

vlada

pre 6 godina

....sejači SMRTI, ništa drugo, i to samo nad slabijima! E, sada će te imati posla sa mnogo jakim "igračem", jer Rusi su uvek imali najbolje "šahiste", kod kojih pobeda ne dolazi u pitanje!

Stanija

pre 6 godina

Ja sam za Amere u svakom pogledu i trenutku ,njet Rusima i Putinu

Penzionerj

pre 6 godina

Amer. Razbojnici, kriminalci, ubice to je normalno jer su im geni takvi. Od Indijanaca, sta im uradise pa do danasnjeg dana koliko genocida napravise. Sticice ih kazna ako ne ovozemaljska stici ce odozgo.

nikolalondon

pre 6 godina

Kada cemo se odluciti da li je Slobodan Milosevic bio pozitivna ili negativna licnost . Po potrebi je negativan a po potrebi kao u ovom tekstu cini mi se pozitivna licnost.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17