• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.08.2017

14:03

SVAKE GODINE 300 SRBA je na ovaj način otišlo u Ameriku, a sada TRAMP UKIDA LUTRIJU ZA ZELENU KARTU!

Vesti

SVAKE GODINE 300 SRBA je na ovaj način otišlo u Ameriku, a sada TRAMP UKIDA LUTRIJU ZA ZELENU KARTU!

Podeli vest

Američki predsedni Donald Tramp i još dvojica republikanskih senatora predstavili su predlog zakona kojim se ograničiava legalna imigracija u SAD, što je jedan od ciljeva iz Trampove predsedničke kampanje

Tramp je, na konferenciji za novinare u Beloj kući, rekao da u SAD decenijama dolaze imigranti sa nižim nivoom obrazovanja i veština, te da će se u novom sistemu, za one koji apliciraju za zelenu kartu, ocenjivati i znanje engleskog jezika.

- Ovaj predlog zakona je dokaz naše borbe za američke porodice, stavlja njihove potrebe i Ameriku na prvo mesto - rekao je Tramp, a prenosi glasamerike.net.

Ovaj zakon, kaže Tramp, ima cilj da zaštiti "radnike iz manjinskih zajednica na čije poslove konkurišu oni koji su tek došli, i da im poveća platu smanjenjem broja nekvalifikovanih radnika koji dolaze u SAD."

Ranije ove godine, senatori Tom Koton i Dejvid Perdu su predstavili zakonski predlog kojim bi se broj legalnih imigranata smanjio na 500 000 godišnje, umesto million koliko ih stiže u SAD.

Predlog koji još nije prošao Senat, takođe poziva na ograničavanje dolaska članova porodica legalnih imigranata - više neće biti lutrije za zelenu kartu, a i samo njeno dobijanje biće teže nego ranije.

Reuters

Koton kaže da samo jedan od 15 legalnih imigranata dođe u SAD zbog poslovnih veština koje poseduje, i da bi smanjenje broja niže kvalifikovanih radnika koji dolaze pomoglo da se povećaju životni standard i ekonomski rast.

Podsećamo, DV lutrija - Diversity Immigrant Visa Program se sprovodi na godišnjem nivou i reguliše ga američko Ministarstvo spoljnih poslova (Department of State). Svake godine se slučajnim izborom dodeli 55 hiljada imigrantskih viza državljanima zemalja koje imaju nizak broj izdatih iseljeničkih viza u SAD.

Pravila za učešće u ovom program su vrlo jednostavna, ali u isto vreme veoma striktna. Zemlje koje učestvuju u ovom program su podeljene u šest regiona i pravilo je da zemlje koje su u poslednjih pet godina poslale više od 50 hiljada imigranata nemaju pravo učešća.

Takođe, nijednoj zemlji u regionu ne može biti dodeljeno više od sedam procenata ukupnog broja viza. Svake godine se u Srbiji prijavi između 20 i 30 hiljada građana, a oko 300 njih dobije na ovoj lutriji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija