• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.01.2018

12:30

(ANKETA) POLJSKA OD DANAS IMA JAVNI REGISTAR PEDOFILA, sa slikama i kućnom adresom! Da li je to rešenje i za Srbiju?!

Vesti

(ANKETA) POLJSKA OD DANAS IMA JAVNI REGISTAR PEDOFILA, sa slikama i kućnom adresom! Da li je to rešenje i za Srbiju?!

Podeli vest

Od 1. januara Poljska je za javnost otvorila na internetu registar pedofila i silovatelja osudjenih za posebno brutalna silovanja u kome su imena i fotografije seksualnih prestupnika i mesto u kome žive a taj javni deo registra sadrži 768 imena.

- Pravo naše dece da budu zaštićena stavljamo iznad prava prestupnika na anonimnost. Država ima obavezu da štiti dete a ne pedofila. Prestupnik koji čini zlo deci mora da računa na surove posledice. Ne samo na višegodišnje kazne već i na gubitak anonimnosti - saopštio je danas povodom otvaranja dela registra za javnost poljski ministar pravde Zbignjev Žobro.

Registar osudjenih pedofila i brutalnih silovatelja dostupan je svakom na sajtu poljskog Ministarstva pravde i svako može iz njega da vidi kako pedofil izgleda, kako se zove i u kojem mestu živi i za kakvu vrstu krivičnog dela je bio osudjen, ali nema konkretne adrese.

U glavni deo registra u kome je 2.614 imena, u kome su matični brojevi i konkretne adrese pravo pristupa javnost nema, već samo policija i tužioci a takodje i vaspitne institucije, škole, organizatori letnjih škola i kurseva, jer imaju obavezu da pre nego što nekog novog zaposle provere da li je u registru.
Od 1. oktobra 2017. godine kada je stupio na snagu Zakon o suzbijanju seksualnih krivičnih dela poljski sudovi imaju obavezu da u presudi pedofilu izreknu i zabranu obavljanja profesija koja podrazumeva brigu i vaspitavanje dece o čemu su do tada sudovi odlučivali po svom nahodjenju a ne automatski.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija