• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2018

16:03

KINEZIMA PREKIPELO: Vraćamo Trampu istom merom, po svaku cenu!

Vesti

KINEZIMA PREKIPELO: Vraćamo Trampu istom merom, po svaku cenu!

Podeli vest

Kina će na američki protekcionizam uzvratiti istom merom i "po svaku cenu", saopšteno je danas u Pekingu, prenosi agencija "Blumberg", ocenjujući da je verbalni rat između dve zemlje, zbog predloženih tarifa predsednika SAD-a Donalda Trampa na kineski uvoz - eskalirao

"Kineska strana će uzvratiti na isti način i po svaku cenu, i odlučno će napasti, koristeći nove sveobuhvatne kontramere, kako bi čvrsto odbranila interese džave i svojih građana", navelo je kinesko Ministarstvo trgovine u saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Ministarstvo je dodalo da će večeras u 20 časova održati brifing za medije u Pekingu.

Saopštenje je objavljeno nakon vesti da je Tramp sinoć dao nalog svojoj administraciji da razmotri uvođenje dodatnih tarifa na kineski uvoz u vrednosti 100 milijardi dolara, što je izazvalo novi pad akcija na američkim berzama.
Predsednik SAD-a se ovom prilikom pozvao na "nepravednu odmazdu Kine", koja je bila odgovor na Trampovu listu tarifa predloženih ranije ove nedelje, a koja se odnosi uvoz 50 milijardi dolara vredne kineske robe, podseća njujorška agencija.

Neočekivani potez Trampa preti da poništi napore vodećih američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika koji nastoje da smire usijanu situaciju i da postignu sporazum koji bi mogao da spreči eskaliranje sukoba, ocenjuje "Blumberg".

Predstavnici američke administracije su u protekla dva dana pokušavali da umanje strah od trgovinskog rata, pri čemu je glavni ekonomski savetnik Leri Kudlou izjavio u četvrtak da bi SAD mogle i dalje da dođu do dogovora s Pekingom.

Cene evropskih akcija, američkih fjučersa i sirovina su pale nakon najnovijih pretnji Trampa, dok su prinosi na hartije od vrednosti porasli.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17