• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

23.04.2018

11:42

PO 20 GODINA ROBIJE ZA POKUŠAJ TERORISTIČKOG NAPADA: Sud u Briselu osudio Abdeslama i njegovog saučesnika na zatvorsku kaznu!

Vesti

PO 20 GODINA ROBIJE ZA POKUŠAJ TERORISTIČKOG NAPADA: Sud u Briselu osudio Abdeslama i njegovog saučesnika na zatvorsku kaznu!

Podeli vest

Sud u Briselu osudio je danas na po 20 godina zatvora francuskog ekstremistu Salaha Abdeslama i njegovog tuniskog saučesnika Sofijana Ajarija koji su proglašeni krivim za pokušaj napada terorističke prirode zbog učestvovanja u pucnjavi s policijom 15. marta 2016. godine u glavnom gradu Belgije

Tužilaštvo je tražilo upravo takvu kaznu, 20 godina zatvora za obojicu optuženih u ovom sudskom postupku koji je počeo u februaru. 

U presudi se navodi da se njihova povezanost sa radikalizmom "uopšte ne dovodi u pitanje".

Četiri policajca su povređena u pucnjavi u kojoj su učestvovali Abdeslam i Ajari kada je policija izvršila raciju na stan u kome su se skrivali u Briselu 2016. godine. Abdeslam je bio mesecima u bekstvu i tada je bio jedan od najtraženijih ljudi u Evropi zbog povezanosti s napadima u Parizu iz novembra 2015. godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Tanjug

Pored policajaca u razmeni vatre s policijom tada je pogino jedan od Abdeslamovih i Ajarijevih kolega koji je mecima pokrivao njihovo bekstvo.


Ta policijska racija je ubrzala hvatanje Abdeslama. On je uhapšen 18. marta 2016. u Molenbeku zajedno s Ajarijem.
Abdeslam, 28-ogodišnji Francuz marokanskog porekla odbio je da odgovara na pitanja sudije u suđenju u Briselu i posle pojavljivanja na početku suđenja je odbio i da prisustvuje daljim ročištima.

Ni Abdelslam ni saoptšuženi Ajari nisu bili prisutni u sudnici prilikom današnjeg izricanja presude. Salah Abdeslam jedini je preživeli osumnjičeni za ekstremističke napade u Parizu u novembru 2015.  U Briselu mu se sudilo za odvojen slučaj. 

Abdelslam je već dve godine u zatvoru u Francuskoj gde tek treba da se suoči sa suđenjem zbog tih napada. Iako optuženi nisu prisustvovali izricanju presude oko suda su uvedene jake mere bezbednosti. 

EPILOG PUCNJAVE U BRISELU: Uhapšen organizator napada na Pariz i četvoro njegovih pomagača!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17