• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti. org

25.05.2018

20:05

(VIDEO) PUTIN PENZIONISAO TOMAHAVKE: Ameri povlače čuvene krstareće rakete, POSTALE LAKA META ZA RUSKU PVO!

Vesti

(VIDEO) PUTIN PENZIONISAO TOMAHAVKE: Ameri povlače čuvene krstareće rakete, POSTALE LAKA META ZA RUSKU PVO!

Podeli vest

Čuvene američke krstareće rakete "Tomahavk", na kojima se proteklih godina u dobroj meri držala vojna dominacija SAD, po svemu sudeći odlaze u prevremenu penziju. I to ni menje ni više nego zbog Rusije i njene uloge u sirijskom ratu

U Vašingtonu je,  mada se to još tako ne predstavlja i ne priznaje otvoreno, ocenjeno da više ne zadovoljavaju "najviše zahteve" i da treba da ustupe mesto savremenijim tipovima krstarećih raketa.

U budžetu američke ratne mornarice za 2019. za "Tomahavke" faktički više nema mesta. Čak se ukazuje da su savremena sredstva PVO, protivraketne odbrane i radioelektronska u prevelikoj meri smanjila efikasnost "Tomahavka".

Specijalizovano onlajn izdanje Defense One prenosi da je pozicije "Tomahavka" najviše potkopala pojava ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 i da se SAD okreću usavršavanju svoje protiv brodske rakete velikog dometa AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) i rakete NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon) za unitavanje ciljeva na zemlji.

Te rakete, kako navodi, treba da uđu u upotrebu do 2030..

Serijska proizvodnja "Tomahavka" počela je 1983, a glavna namena im je bila razaranje protivničkih vojnih baza, aerodroma, sistema PVO, elektrocentrala i komandnih punktova. Pentagon ih još ima "na lageru" oko 2.500, ali ih je u budžetu za narednu godinu proglasio za zastarele.

Prva njihova masovna primena bila je u operaciji "Pustinjska oluja", odnosno - američkoj agresiji na Irak. Tada je bilo lansirano oko 300 tih raketa, a navodno je najmanje 85 odsto stiglo do cilja.

U periodu koji je usledio, Amerikanci su upotrebili još oko 2.500 tih krstarećih raketa. Toliko još navodno imaju u skladištima.

Pentagon je "Tomahavke" koristilo u aprilu prošle godine za raketiranje sirijskog vojnog aerodroma "Šajrat". Međutim, sa tog aerodroma su već kroz dan-dva opet počeli da uzleću sirijski vojni avioni.

Polovinom ovog aprila, Amerikanci i njihovi saveznici su na Siriju ispalili 103 krstareće rakete, ali je 46 bilo oboreno, a dve koje nisu eksplodirale bile su dostavljene u Moskvu.

NATO SPREMA ŽESTOK UDAR NA PUTINA: Oružje i resurse u borbi protiv terorizma PREUSMERITI NA RUSIJU!

Nije isključeno da jedna od tih raketa nije bila "Tomahavk" već od onih koje Pentagon smatra perspektivnim i naslednicama "Tomahavka".

Bivši zamenik komandanta jedinica PVO ruskih Kopnenih snaga - general Aleksandar Luzan - smatra da je odluka o penzionisanju "Tomahavka" doneta upravo zbog neuspeha u Siriji. Pogotovo što su mnoge američke krstareće rakete bile uništene dok su se približavale cilju.

(VIDEO) SRPSKI GENERAL KOJI JE RASTURIO NATO NA KOSMETU OTIŠAO U DONBAS: Srbi će VAS uvek podržavati, MORATE POBEDITI!

Luzan tvrdi da "Tomahavk" uopšte nije zastareo i ukazuje da Amerikanci u svojoj koncepciji Munjevitog globalnog udara - računaju upravo sa takvim raketama.

On ukazuje da su AGM-158C LRASM i NGLAW u suštini "Tomahavci" samo sa usavršenim sistemom za navođenje na cilj.

Sa Luzanom se u dobroj meri ne slaže član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov:

- Te krstareće rakete su sada zastarele, let na malim visinama više ne spasava od obaranja sredstvima PVO. "Tomahavci" nemaju samonavodeću glavu za velike daljine na jasne velike zone, a pošto su prinuđene da manevrišu kad su u dometu tuđe PVO - moguće ih je oboriti. Te rakete su bile ubitačne pre 35 godina kada ruska flota nije imala sisteme poput "Kortika" i njemu sličnih protiv kojih su "Tomahavci" danas neefikasni. 

RUSKI HELIKOPTERI STIŽU U BIJELJINU: Dodik: Razgovaramo sa Srbijom da zajednički uđemo U VLASNIŠTVO ZAVODA "ORAO"!

Luzan je uveren da će ruski raketni sistem Buk-M2 još 20 godina biti "otrov" za sve tipove američkih krstarećih raketa koje budu letele na malim visinama.

Postoji, moguće jem i skriveni razlog prevremenog penzionisanja "Tomahavka". O njemu javno i otvoreno ne govore ni Rusi ni Amerikanci. Iz različitih razloga.

(VIDEO) KINA I SRBIJA PRAVE RAKETE WS-3A DOMETA 280 KM: Kineski lider Si Đinping odobrio velike projekte, MOĆNE RAKETE BI IZVOZILI CELOM SVETU!

U Pentagonu, prema nekim izvorima, zaziru da će Rusi tako "snimiti" njihova rešenja i tehnologije ugrađene u "Tomahavke" i pominjanu drugu moderniju krstareću rakete da će njihova PVO i PRO protiv njih postati još uspešnija. Ali, ni to, izgleda, nije glavna pokretačka poluga.

U Pentagonu podozrevaju da bi ruski stručnjaci mogli naučiti kako da američke "pametne i lepe rakete" (izraz Donalda Trampa) uzimaju dok lete pod svoju kontrolu i da ih vraćaju prema onima koji su ih lansirali.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 5 godina

250 brigada PVO VJ je poslala u istoriju vazduhoplovstva F-117. Sada se mogu naći samo u enciklopedijama naoružanja. Vojska RF je završila biografiju krstarećih raketa "Tomahavk".

Max

pre 5 godina

Takvi kao ti uvek su ložili ovaj nesrećni narod da gine u unapred izgubljenim ratovima zarad ruskih interesa.

Vlado

pre 5 godina

Hajde "žutikljunac" navedi samo jedan primer iz istorije, gde se to i kada ginulo na ovim prostorima za ruske interese???!!!

eto

pre 5 godina

pa, eto, najnoviji... rat u jugi zakuvali Rusi jer im nije pasalo da nas Marković odvede u zagrljaj Evropske Unije i zapadnog kapitalizma U Srbiji podržali Slobu ...ostalo znamo....

Vlah alija

pre 5 godina

Bravo rusi trebalo vam je 40 godina da samo reducirate efikasnost tomahawka a sad kad dodje nova generacija trbaće vam još jedno 60 godina ako rusija uopšte bude postojala

Mile

pre 5 godina

Pročitaj tri puta šta si napisa, popi čaj i lezi. Nisu za tebe komentari.

papundek

pre 5 godina

Vlah Alija - Budala je najpametnija kad suti! Nemoj se ubuduce javljati, spasi nas od kontaminacije!

ALEX BEC

pre 5 godina

Pre rata u Siriju nije sa Rusija se ratovala sa ameriku! Ruski Pvo S-400 skida sve Rakete Avioni i Nevidlji Avioni takodje! S-400 je daleko Najbolji PVO Sveta! Ako neverujes gledaj u Google Pentagon Strane!

Goran

pre 5 godina

Rusija ce sigurno postojati ali ti sigurno neces.

Srba Srbin

pre 5 godina

@Vlah alija, nauci prvo pravila osnovne pismenosti, pa tek onda komentarisi ruski napredak u sferi ratne tehnike...ili bolje nemoj, jer pises gluposti. Samo osoba siromasna duhom moze izjaviti da ce Rusija prestati da postoji. Pogledaj kartu sveta, Vlah alija, ako uopste znas sta je to...

Trut

pre 5 godina

Nije problem u tomahawku, nego u cijeni, nemaju oni kolicinu odbrambenih za obaranje , koliko ovi imaju nalagerovanih tomahawki, zato ne prdite, cijena T je 1 milion, a isto toliko je cijena odbranbene, zato nijie bitno sta neko ima nego koliko ima i koliko moze napraviti, sad ima bar 20000 hiljada tomahawki koje im smrde, a prave nove bolje, a ovi na s300/400 imaju 2000 i placu za ovim sto su potrosili.

deda Raša

pre 5 godina

Sa zlonamernim ljudima je uzaludna diskusija. Jel te strah Alija? Vremena se menjaju, otprilike svakih 50 godina. Sada je red na Rusiju.

ALEX BEC

pre 5 godina

To je Jasno jer Tomahawk je samo 800km/h brz to je jako sporo! Kalibr ruski Tomahawk leti 3000km/h Pvo S-300 je 3500km/h brz i lako moze da ga unisti!

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija