• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.07.2018

12:46

POGUBLJEN VOĐA NAJSMRTONOSNIJE JAPANSKE SEKTE! On je krivac za MASOVNO TROVANJE SARINOM u tokijskom metrou!

Vesti

POGUBLJEN VOĐA NAJSMRTONOSNIJE JAPANSKE SEKTE! On je krivac za MASOVNO TROVANJE SARINOM u tokijskom metrou!

Podeli vest

Šoko Asahara, vođa kulta odgovornog za napad gasom sarinom u tokijskom metrou 1995, pogubljen je danas zajedno sa još šestoricom sledbenika, saopštile su danas japanske vlasti

Asahara (63) i ostali osudjenici pogubljeni su vešanjem.

Vodja sekte AUM Šinri Kjo je izvršenje smrtne kazne čekao 14 godina.

Tokom osmogodišnjeg suđenja, Asahara nije govorio mnogo, nikad nije priznao odgovornost i nije davao objašenjenja.

U napadu sekte Aum Šinri Kjo 1995. u podzemnoj železnici umrlo je 13 ljudi, a više od 5.500 povredjeno. Članovi sekte "Aum - vrhovna istina" postavili su u prepune vozove džakove sarina koje su probušili oštricama na kišobranima zatim pobegli od štetih isparenja ove neurotoksične supstance bez boje i mirisa.

Tanjug/AP


Sekta je odgovorna i za druge zločine u kojima je, zajedno sa napadom u metrou, ubijeno 27 ljudi.

Neki stručnjaci protivili su se se izvršenju smrtne kazne za sve osudjene. Mišljenja su da najteža krivična sankcija treba da se primeni samo za Asaharu budući da postoji opasnost da pogubljenje članove sekte učini "mučenicima" i tako doprinese regrutovanju novih članova "Auma" i sličnih sekti.

Još šestoro osudjenih za napad u metrou čekaju na izvršenje smrtne kazne.

Tanjug/AP





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija