• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

19.07.2018

22:40

(VIDEO) TREĆI SVETSKI RAT IZBIĆE U CRNOJ GORI! Donald Tramp upozorio na katastrofu!

Vesti

(VIDEO) TREĆI SVETSKI RAT IZBIĆE U CRNOJ GORI! Donald Tramp upozorio na katastrofu!

Podeli vest

Treći svetski rat mogao bi uskoro da izbije u Crnoj Gori jer je tamošnji narod agresivan i može postati još agresivniji, a obaveza NATO pakta je da zaštiti svaku članicu ukoliko bude napadnuta!

Ovo dramatično upozorenje stiže od predsednika SAD Donalda Trampa. Američki lider kaže da su Crnogorci, koji su prošle godine ušli u zapadnu vojnu alijansu, veoma agresivan narod i da vrlo lako mogu da izazovu sukob svetskih razmera. Obaveza NATO pakta po članu 5. Sporazuma iz Vašingtona, objašnjava Tramp, jeste da zaštiti bilo koju svoju članicu ako je ugrožena, a to neminovno dovodi do velikih sukoba.

Odbrana mora da se plati

Donald Tramp je podsetio da je na funkciju predsednika SAD došao tek pre nešto više od godinu i po dana, ali da je već obezbedio dodatno finansiranje za NATO pakt.
- Rekao sam, morate da platite. NATO je tako ustrojen, ali članice moraju da plate - istakao je Tramp.

'Čestitam - ratujemo'

Tramp je, inače, ovo rekao u intervjuu za "Foks njuz" na kraju svoje evropske turneje, tokom koje je učestvovao na samitu NATO pakta, posetio Veliku Britaniju i sastao se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Na pitanje novinara zašto bi njegov sin, imajući u vidu obavezu svake članice NATO pakta da brani drugu članicu, išao da brani, na primer, Crnu Goru, Tramp je kazao da i on postavlja to isto pitanje.

- I sam sam postavio to pitanje... Crna Gora je mala država sa veoma snažnim narodom. To su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni, možda će postati agresivniji i čestitam - u trećem svetskom ratu smo! - doslovce je rekao Tramp. 

TAČI HOĆE RAT! PROPALI PREGOVORI U BRISELU: Sad je sve jasno Priština pokazala sve svoje namere

Brigadni general Sreto Malinović, upitan da prokomentariše Trampove najave, ističe da ne zna šta je američki lider hteo da kaže o Crnogorcima.

Diskriminacija Srba
U Crnoj Gori je diskriminacija Srba sistematska, a obaveza Srbije i njenih državnih organa jeste da brinu o Srbima u dijaspori, ističe Miodrag Linta član odbora za dijasporu.

- Ali s obzirom na to kako glasi član 5. Sporazuma iz Vašingtona o obavezi zajedničke odbrane, treći svetski rat može da izbije ukoliko bilo koja članica NATO pakta bude ugrožena. To važi i za Crnu Goru, bez obzira na to kolika je njena veličina i mali strateški značaj za SAD i NATO pakt. Pretpostavljam da je samo figurativno pomenuta u tom kontekstu. Da bi tu izbio treći svetski rat, s obzirom na njenu snagu, položaj i okruženje, verovatno je koliko i da Bušmani zavladaju svetom - smatra Malinović.

Zna za 'veliku Albaniju'

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", ocenjuje da NATO alijansa funkcioniše pod geslom 'bezbednost jedne članice je bezbednost svih'.

BRUTALNI ŠIPTARSKI TEROR: Porodici mladića PREGAŽENOG U BEČIĆIMA ne dopuštaju da telo SAHRANE NA KOSOVU!

- Naravno, uz obavezu finansiranja tog članstva u iznosu od 2,5 odsto BDP. Ko to ne ispunjava, neće imati potpunu zaštitu od strane Sjedinjenih Američkih Država u slučaju eventualne agresije, bez obzira na to o kojoj je državi članici reč. Postoji mogućnost da je predsednik Tramp imao na umu započet proces stvaranja "velike Albanije", gde bi bila ugrožena i teritorija Crne Gore - naglašava Bjegović.

Činjenice o članu 5. Sporazuma iz Vašingtona

* Bilo kakav napad protiv bilo koje članice NATO biće smatran napadom na sve članice NATO
* NATO nalaže svim članicama da pomognu u odbrani drugih država članica koje su napadnute
* Dosad je pokrenut jedanput, posle terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59