• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2018

23:15

PATRIJARH KIRIL OPTUŽIO SVETSKE SILE ZA RASKOL: ZAPAD POKUŠAVA DA UNIŠTI PRAVOSLAVLJE!

Vesti

PATRIJARH KIRIL OPTUŽIO SVETSKE SILE ZA RASKOL: ZAPAD POKUŠAVA DA UNIŠTI PRAVOSLAVLJE!

Podeli vest

Poglavar Ruske pravoslavne crkve smatra da Zapad pokušava da posvađa pravoslavni svet priznanjem nezavisnosti crkvi u Kijevu. Moskva to neće dozvoliti, poručuje Kiril

Ruski patrijarh Kiril optužio je Zapad da stoji iza pokušaja raskola u pravoslavlju nakon što je carigradski patrijarh Vartolomej priznao nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve od Moskve. On je kazao da je globalistima cilj da posvađaju pravoslavce, ali im Rusija to neće dozvoliti.

Krize se događale

Poglavar Ruske pravoslavne crkve optužbe je izneo u subotu posle večernje službe u Crkvi Sabor Svetog duha u Minsku u Belorusiji.

Kapitalisti krivi

Svetski kapitalisti koji predvode globalistički pokret imaju glavni cilj da unište pravoslavnu crkvu
Jerusalimski patrijarh Teofil

- Znamo da danas nije lako na bratskoj zemlji ukrajinskoj koja prolazi kroz teška iskušenja. Verujemo da vrata pakla neće nadvladati crkvu. Nadamo se da nikakve svetske sile, čiji je jedini cilj uništenje pravoslavne crkve, neće biti uspešne - rekao je patrijarh.

On je dodao da su se slične krize već događale u istoriji mnogo puta, pa i u 20. veku.

- Crkva se savijala pod udarcima, ali nikada se nije slomila, pa neće ni ovaj put - naveo je prvi čovek Ruske crkve.

Kiril je podsetio da Belorusija predstavlja poseban deo istorije Rusije.

- Naša braća Belorusi nikada nisu padali u zavisnost od stranih vladara druge vere. Na vašem tlu je od drevnih vremena gorela vatra pravoslavlja - naglasio je Kiril.

Filaret: Došao je moj trenutak

Novi poglavar ukrajinske crkve mitropolit Filaret poručio je da je zahvalan vaseljenskom patrijarhu jer je skinuo anatemu sa njega nakon što ga je Ruska pravoslavna crkva izbacila iz svojih redova 1997.
- Došao je trenutak u kojem je Sveti sinod upravo obnovio moju delatnost, službu episkopa i vernika - rekao je Filaret.

Sa njim se složio i jerusalimski patrijarh Teofil III, koji smatra da su se sile globalizacije spustile na pravoslavne vernike.

- Svetski kapitalisti koji predvode globalistički pokret imaju glavni cilj da, iznad svega, unište Pravoslavnu crkvu. Oni pokušavaju da prodru u glavne crkvene ustanove i unište ih. To se dešava širom sveta, uključujući i Ukrajinu - rekao je Teofil.

Podrio jedinstvo

Jerusalimski patrijarh naglasio je i da se političari takođe mešaju u crkvena pitanja.

- Glavni pokazatelj pokušaja uništenja pravoslavlja je mešanje političara u unutrašnja pitanja neke crkve. Mešaju se i predstavnici jedne od crkava u probleme drugih pod pritiskom i uticajem svetskih zvaničnika. Nadamo se da će nam sila krsta dati snage da sačuvamo mir, našu veru i identitet - naglasio je patrijarh Teofil. 

Patrijarh Vartolomej hoće da bude "papa pravoslavnog sveta"

Carigradski patrijarh Vartolomej pokušava da se nametne kao vođa Pravoslavne crkve i postane "papa pravoslavnog sveta", piše verski analitičar i novinar Kiril Aleksandrov za sajt "Ortodoks hristijaniti".
- Verujem da je vaseljenski patrijarh pokušao da iskoristi situaciju u Kijevu kao priliku da sebe proglasi kanonskim poglavarom celog pravoslavnog hrišćanstva. On je želeo da svi shvate da je on taj koji će zavesti red - naglasio je Aleksandrov u autorskom tekstu.
Analitičar je istakao da Vartolomej već neko vreme pokušava da preuzme papsku ulogu.
- Mnogi spekulišu da je patrijarh počeo da se ponaša kao prvi bez jednakih, a ne prvi među jednakima. On pravi "pravoslavni Vatikan" i ako ovako nastavi, izgubiće u nemilosrdnoj geopolitičkoj igri - zaključio je Aleksandrov.

Njihove reakcije usledile su posle odluke Sinoda Vaseljenske patrijaršije da prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je od 1686. bila pod upravom moskovskog patrijarha. Carigrad je u sklopu mera skinuo i anateme sa mitropolita Filareta, koji sada opet rukovodi nepriznatom ukrajinskom pravoslavnom crkvom. Blagoslov vaseljenskog patrijarha Vartolomeja dobio je i mitropolit Makarije, koji upravlja takođe nekanonskom ukrajinskom autokefalnom crkvom.

332 

godine je Moskva upravljala ukrajinskom crkvom

Moskva je već neko vreme upozoravala na slabost vaseljenskog patrijarha da se odupre inostranim pritiscima. Rusi su isticali i da Vartolomej već neko vreme pokušava da se nametne kao poglavar pravoslavne crkve iako je poznato da je Vaseljenska patrijaršija samo "prva među jednakima".

ISTORIJSKI RASKOL ZBOG UKRAJINE: Evo kako je carigradski patrijarh Vartolomej ODOBRIO OPASNU PODELU MEĐU PRVOSLAVCIMA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Draganče

pre 5 godina

Вартиломеј није ни мало наиван. Завирио је у књиге старословне, осмотрио данашње кретање ствари и схватио да ће веома скоро, кроз буру рата, која нама свима стоје тик изнад глава, Руси ући и од муслимана повратити Цариград Православљу. Дакле, слути директан лични сукоб са Руском Православном црквом, и то код своје куће. Лукави Византинац, осим Америке, код које се задужио за материјални део своје зашите, полако ствара себи и духовне савезнике за тај будући сукоб. Ту су још и Македонска, Црногорска и ко зна још која од расколничких цркава, које ће уследити... Једном речју више брине за своје дупе и власт него за Светињу Православља, чије је основне принципе ладно бацио под сопствене ноге.

ZN

pre 5 godina

Hipotetički: "Razgraniči" se Kosovo i Metohija. Posle nekog vremena - južni deo podeljenog KiM se spoji sa Albanijom u stvaranju Velike Albanije. Opet prodje neko vreme i Albanska pravoslavna crkva proglasi nezavisnost juga KiM od Srbije. I tako Dečani, Peć, Prizren..... i sve ostale svetinje pripadnu njihovoj crkvi. A onda opet prođe neko vreme pa muslimani i njihovi džihadisti, već naučeni tome generacijama, proglase da su to u stvari muslimanske svitinje koje su uzurpirali pravoslavci i - preprave sve lepo u džamije. U najboljem slučaju naprave turističke destinacije. Badava što bi se (kao) proglasila eksteritorijalnost crkava i manastira na KiM u slučaju razgraničenja. Ko će da zaustavi rulju kada nagrne sa oružjem na manastire. KFOR? Do tada će otići. Monaštvo? Već će biti proterani. Vojska i policija Kosova? Ti će još da pomažu u "osvajanju njihovih svetinja". Evropa? Ma zabole ih ...

HAlica

pre 5 godina

Cekajuci da se raspadne prokleta amerika, a ono....

Dado

pre 5 godina

Hahaha..... vazda drugi krivi!!! Tipican obrazac luzera,okrivi druge za svoje greske!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija