• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2018

18:44

ISTORIJSKI RASKOL ZBOG UKRAJINE: Evo kako je carigradski patrijarh Vartolomej ODOBRIO OPASNU PODELU MEĐU PRVOSLAVCIMA!

Vesti

ISTORIJSKI RASKOL ZBOG UKRAJINE: Evo kako je carigradski patrijarh Vartolomej ODOBRIO OPASNU PODELU MEĐU PRVOSLAVCIMA!

Podeli vest

Vaseljenska patrijaršija priznala je nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve od Rusije, što je početak najvećeg raskola među pravoslavcima u istoriji

Ruski patrijarh Kiril prekinuo je odnose sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom, optuživši ga da je narušio jedinstvo pravoslavnog sveta. Stručnjaci smatraju da će nezapamćeni raskol otežati situaciju u Kijevu, a možda čak izazvati novi građanski rat.

 

SAD I NATO STOJE IZA RASKOLA U PRAVOSLAVLJU: Carigrad u vlasti Amerike, SLEDI STRAVIČAN PROGON PRAVOSLAVACA!

Pad trećeg Rima

Odluku o podeli doneo je Sinod Vaseljenske patrijaršije posle zasedanja održanog od 9. do 11. oktobra. Oni su izglasali četiri mere i tako proglasili nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod upravom moskovske patrijaršije od 1686. godine.


- Sinod je odlučio da pruži samostalnost Crkve Ukrajine. U Kijevu ponovo postavljamo osvećeni krst stavropigion iz Vaseljenske patrijaršije. U crkvene redove vraćamo mitropolite Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, koje je odbacila Ruska patrijaršija. Na kraju, opozivamo odluku iz 1686. godine, koja je davala pravo patrijarhu Moskve da odredi kijevskog mitropolita i upravlja Ukrajinskom crkvom - saopštila je Vaseljenska patrijaršija.

Progon: Preuzeli 40 ruskih crkava

Napadi na Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini pogoršali su se od početka građanskog rata na istoku zemlje u martu 2014. godine. Od 2014. do 2016. godine, Kijevska patrijaršija nasilno je preuzela najmanje 40 ruskih crkava. U prvoj polovini 2018. godine napadnuto je više od deset verskih objekata, a česti su napadi i na vernike.
Moskva se već godinama žalila na to da Kijev priznatoj Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijaršije otima imovinu i dodeljuje je nekanonskoj crkvi.

Foto: Informer

Ekstremisti zapalili drevnu crkvu na istoku Ukrajine


Carigradski patrijarh Vartolomej I pozvao je Ukrajinsku crkvu da ne prisvaja crkve, manastire i drugu imovinu Moskovske patrijaršije kao vid nasilja i odmazde.


Međutim, ukrajinski predsednik Petro Porošenko odmah je poručio da ovo nije crkveno pitanje već stvar ukrajinske bezbednosti koju navodno podriva Ruska pravoslavna crkva.


- Ovo je pad trećeg Rima. Odluka je veličanstvena. Naši vernici dobiće svu moguću zaštitu - poručio je trijumfalno Porošenko.


Ruski patrijarh Kiril zakazao je hitno sastanak crkvenog Sinoda za 15. oktobar kako bi se donele mere protiv Kijeva. On je prekinuo sve odnose sa vaseljenskim patrijarhom i poručio da je na delu najveći raskol u istoriji pravoslavnog sveta.


- Ovo legalizuje podelu. Svojim delima Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja. To je agresivno mešanje u pitanja drugih crkava - rekao je Vladimir Legojda, portparol patrijarha Kirila.

 

KRVOPROLIĆE NA POMOLU! Mitropolit Ilarion: Ako ukrajinska crkva proglasi autokefalnost, RUSKI NAROD ĆE USTATI DA BRANI SVETINJE!

Foto: Informer

patrijarh Kiril


Politička igra


Ništa manje oštar nije bio ni ruski predsednik Vladimir Putin, koji je duboko zabrinut zbog raskola među crkvama.


- Ovakvi potezi duboko dele hrišćanski pravoslavni svet, a to ne može da donese ništa dobro. Upoznati smo sa reakcijom Ruske crkve i podržavamo je - naveo je Putin.


Još u septembru 2017, ruski mitropolit Ilarion upozorio je da Kijev planira da traži nezavisnost Ukrajinske crkve.


- To je licemerna politička igra. Vlastima u Kijevu treba bar jedna pobeda. Strahujemo da bi sve moglo da se slomi na leđima vernika jer je situacija u Ukrajini ionako nepodnošljiva - rekao je Ilarion.


Ruski političari i crkveni velikodostojnici više puta su upozoravali Kijev da ne odvaja crkvu jer bi to mogla da bude kap koja bi prelila čašu i izazvala novo nasilje u Ukrajini.

Pravoslavne crkve u Ukrajini


- Postoje tri pravoslavne crkve u Ukrajini, ali je samo jedna priznata. U pitanju je Pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, koja je pod upravom Ruske pravoslavne crkve.

- U junu 1992. nastala je nekanonska Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije. Njom od 1995. rukovodi patrijarh Filaret. Njega je zbog toga 1997. razrešila Ruska pravoslavna crkva

- Postoji i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, koja je takođe nepriznata, i osnovana je 1990. Njome od 2015. godine rukovodi mitropolit Makarije

- 1686. godine Konstantinopolj je priznao pravo Ruske pravoslavne crkve da upravlja Kijevskom mitropolijom, koja je do tada bila nezavisna. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gandra

pre 5 godina

Вартиломеј није ни мало наиван. Завирио је у књиге старословне, осмотрио данашњост и схватио да ће веома скоро, кроз буру ратова, која нама свима стоје тик изнад глава, Руси ући и од муслимана повратити Цариград Православљу. Дакле, слути директан лични сукоб са Руском Православном црквом, и то код своје куће. Лукави Византинац, осим Америке, која је задужена за материјални део зашите, полако ствара себи и духовне савезнике за тај будући сукоб. Ту су још и Македонска, Црногорска и ко зна још која од расколничких цркава, које ће уследити...

darko

pre 5 godina

kako rekoste da se preziva "vratolomej" nij eni cudo. Ali ne treba ni brinuti, Bog ce se pobrinuti za ovakve kakav je on. A sto se tice nas pravoslavaca, kako rece pokojni Patrijarh Pavle "Bog ce pomoci ako bude imao kome"

flamantes

pre 5 godina

Crkveni kaknon vrlo jasno i precizno kaže, da kad se države sjedinjuju, sjedinju se i crkve, i obratno, kad se države razjedinjuju, razjedinjuju se i crkve. Štro tu nije jasn?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija