• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2019

20:01

(VIDEO) VATRENI PAKAO IZ SIBIRA PRETI ČOVEČANSTVU: Gori više od 3 miliona hektara šume, PUTIN PODIGAO VOJSKU DA GASI POŽAR!

Vesti

(VIDEO) VATRENI PAKAO IZ SIBIRA PRETI ČOVEČANSTVU: Gori više od 3 miliona hektara šume, PUTIN PODIGAO VOJSKU DA GASI POŽAR!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da pomogne u borbi s divljim požarima koji su buknuli širom Sibira nakon što su rekordno visoke temperature pretvorile ogromna šumska prostranstva u kutiju šibica. Požar je zahvatio oblast veličine Belgije, piše Blumberg.

Rusija je proglasila vanrednu situaciju u četiri sibirska okruga zbog požara, nakon što se oblak dima vidljiv iz svemira protegao do planine Ural.

Putin je posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevom naredio ministarstvu odbrane da se pridruži borbi sa požarima, saopštio je Kremlj.

Foto: Russian Federal Agency of Forestry via AP

 

Mobilizacija, navodi Blumberg, označava promenu pristupa. Kako se navodi, požar je nastao zbog temperatura koje su bile više za oko šest stepeni Celzijusa iznad tridesetogodišnjeg proseka.

Bilo je napora da se lokalizuju samo požari koji su izbili na 107.000 hektara, od ukupno tri miliona hektara zahvaćenih vatrom, saopštila je Federalna agencija za šumarstvo.

Portparol Grinpisa za Rusiju Alen Alakverdov rekao je da postoji opasnost da to budu najgori požari od kada je vlada donela pravilnik 2015. godine po kome su vlasti mogle da ignorišu požare koji nisu predstavljali direktnu pretnju ljudima i imovini.

 

 

"Zbog klimatskih promena, viđamo mnogo veću učestalost ekstremnih vremenskih pojava," rekla je Oksana Tarasova, šef Odeljenja za istraživanje atmosfere i zaštite životne sredine Svetske meteorološke organizacije u Ženevi.

Foto: Russian Federal Agency of Forestry via AP

 

Prema njenim rečima sve se češće viđaju duži periodi bez padavina i sa višim temperaturama koji stvaraju idealne uslove za takve požare.

Više od 800.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na uvođenje vanredne situacije širom Sibira.

 

 

Prikupljanje potpisa počelo je u Tomsku, gradu koji je oko 700 kilometara udaljen od epicentra požara.

Taj grad je veći deo jula bio prekriven dimom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UFOLOG

pre 4 godine

A kao slučajno šuma planula.... Pa da ne bude kao kod nas ono 2007 u okolini Čačka i na Zlatiboru. E tu su viđena dvoica kako pale... bukvalno pale. p

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17