A
IZBEGAVAJTE OVU SLANU ZANIMACIJU, VEOMA JE OPASNA! Kokice iz mikrotalasne IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST!
Kese u kojima se spremaju sadrže opasne materije koje uzrokuju karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i oštećenje pluća, bolesti štitne žlezde, upozoravaju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača
J. Matijašević 27. 12. 2016. 13:48
3
Informer

Kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju
Zoran Nikolić, NOPS

Kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici pune su štetnih sastojaka i mogu izazvati karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i uticati na plodnost, upozoravaju stručnjaci!

Razlog su, kako kažu, kesice u kojima su zapakovane kokice za mikrotalasnu, jer ispuštaju kancerogene hemikalije kada su izložene visokim temperaturama.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da se već duže vreme kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj, prema evropskim istraživanjima, stavljaju na listu kancerogenih namirnica.

Šta izazivaju kokice iz mikrotalasne:

*    karcinom (testisa, bubrega, jetre, pankreasa)
*    probleme sa štitnom žlezdom
*    povišen holesterol
*    začepljenje krvnih sudova

- Unutrašnjost kese u kojoj su kokice za mikrotalasnu sadrži perfluorobuternu kiselinu, koja sprečava da se masnoća iz kokica zalepi i navlaži kesu. Tokom pripreme kokica ovo jedinjenje ispravanjem prelazi u same kokice. Zagrevanjem ova kiselina postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitnom žlezdom, što je i potvrđeno na laboratorijskim testovima na životinjama - objašnjava Srejićeva.

Prema njenim rečima, glavni problem je što na etiketi pakovanja kokica uglavnom pišu samo osnovni sastojci, bez navedenih veštačkih dodataka.

- Proizvođači hrane izbegavaju da napišu da njihov proizvod sadrži štetne sastojke kao što su aditivi i jedinjenje dijacetil, koje daje aromu putera. Dijacetil je veoma štetan toksin, pogotovo imajući u vidu da je uzrokovao probleme sa plućima radnika koji su radili u proizvodnji ovih kokica - upozorava naša sagovornica.

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić kaže da je mikrotalasna sama po sebi štetna, pogotovo kada se u njoj sprema hrana! Zbog toga, ističe ona, sva štetna jedinjenja iz proizvoda isparavaju, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Dokazano na sudu

Pre dve godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici. Medicinskim analizama utvrđeno je da je zbog svakodnevnog konzumiranja kokica sa dodatkom putera ovaj čovek dobio niz zdravstvenih tegoba, zbog čega je tužio proizvođača kokica koje je jeo.

- Brza hrana i grickalice, među kojima i ove kokice, pune su aditiva, konzervansa, pojačivača boje i ukusa, što je pogubno za naš organizam. Naročito kada ih spremamo u mikrotalasnoj pećnici. U njoj se proizvod velikom brzinom, veštačkim putem, zagreva na visokim temperaturama i sve te hemikalije isparavaju i vraćaju nazad u hranu. Važno je napomenuti i prisustvo transmasti u ovom proizvodu, koje povećavaju holesterol i dovode do nastanka zakrečenja krvnih sudova, što je siguran put za srčani udar - objašnjava doktorka Stajić.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić apeluje na potrošače da izbegavaju sve kokice koje se spremanju u mikrotalasnoj sve dok naše nadležne službe ne utvrde težinu njihove štetnosti.

- Od kada su se pojavile na tržištu, naučnici upozoravaju da je ovaj proizvod kancerogen i da ne sme biti dostupan kupcima. Međutim, kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju. Moj savet svim potrošačima je da se odreknu ovih slaniša sve dok naša resorna ministarstva ne utvrde koliko su zaista štetni i opasni po naše zdravlje - naglašava Nikolić.

Najzdravije kokice iz šerpe

Informer

Nutricionisti ističu da su najzdravije kokice one napravljene na starinski način - u loncu na ringli.
- To je mnogo zdravije, ali i jeftinije od onih spremanih u mikrotalasnoj! Potrebno je u veću šerpu staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti i povremeno "protresti" šerpu - objašnjava nutricionista Jovana Srejić.


 

    

SLIČNE VESTI
KOMENTARI3
OSTAVI KOMENTAR
Ljubo27.12.2016. 16:38
Nema drzave u svetu koja nema takve proizvode na policama ,a mi kao potrosaci moramo da odlucimo ,procitamo ,pronadjemo ,sta je opasno ,dal da kupujemo .
Odgovori
XXL27.12.2016. 18:21
Pa govorili su ako se naloži "smederevac" bukovinom, a kokice spremaju u šerpi da to zagađuje životnu sredinu stvarajući efekat "staklene bašte" i da sa novim tehnologijama dolazi boljitak, dug i zdrav život.
Odgovori
PanicMechanic01.02.2017. 08:13
Како да не. Да ли ви схватате да су те кесе предвиђене да трпе високе температуре и да на њима не испуштају штетне материје? Може једино да се деси да један од произвођача тих кокица користи фелеричне кесе, али то је изузетак.
Odgovori
LEPOTICE I ZVERI! Pogledajte besne mašine na Beogradskom sajmu automobila!
Vreme
Beograd 11o
11 C
Beograd
  • Novi Sad
    11o
  • Niš
    5o
  • Subotica
    10o
  • Zrenjanin
    11o
  • Klek
    11o
  • Kula
    11o
  • Sombor
    11o
  • Vrbas
    11o
  • Vranje
    9o
  • Prokuplje
    5o
  • Leskovac
    5o
  • Arilje
    3o
  • Kraljevo
    6o
  • Apatin
    11o
  • Vlasotince
    5o
  • Pirot
    4o
  • Ingija
    11o
  • Loznica
    7o
  • Grocka
    11o
  • Kovin
    11o
  • Ruma
    11o
  • Kladovo
    10o
  • Novi Pazar
    6o
  • Jagodina
    7o
  • Ivanjica
    3o
  • Titel
    11o
  • Ub
    8o
  • Bor
    8o
  • Nikinci
    11o
  • Batajnica
    11o
  • Surdulica
    6o
  • Ralja
    11o
  • Zlatibor
    4o
  • Popinci
    11o
  • Kosjeric
    4o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka