A
IZBEGAVAJTE OVU SLANU ZANIMACIJU, VEOMA JE OPASNA! Kokice iz mikrotalasne IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST!
Kese u kojima se spremaju sadrže opasne materije koje uzrokuju karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i oštećenje pluća, bolesti štitne žlezde, upozoravaju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača
J. Matijašević 27. 12. 2016. 13:48
3
Informer

Kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju
Zoran Nikolić, NOPS

Kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici pune su štetnih sastojaka i mogu izazvati karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i uticati na plodnost, upozoravaju stručnjaci!

Razlog su, kako kažu, kesice u kojima su zapakovane kokice za mikrotalasnu, jer ispuštaju kancerogene hemikalije kada su izložene visokim temperaturama.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da se već duže vreme kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj, prema evropskim istraživanjima, stavljaju na listu kancerogenih namirnica.

Šta izazivaju kokice iz mikrotalasne:

*    karcinom (testisa, bubrega, jetre, pankreasa)
*    probleme sa štitnom žlezdom
*    povišen holesterol
*    začepljenje krvnih sudova

- Unutrašnjost kese u kojoj su kokice za mikrotalasnu sadrži perfluorobuternu kiselinu, koja sprečava da se masnoća iz kokica zalepi i navlaži kesu. Tokom pripreme kokica ovo jedinjenje ispravanjem prelazi u same kokice. Zagrevanjem ova kiselina postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitnom žlezdom, što je i potvrđeno na laboratorijskim testovima na životinjama - objašnjava Srejićeva.

Prema njenim rečima, glavni problem je što na etiketi pakovanja kokica uglavnom pišu samo osnovni sastojci, bez navedenih veštačkih dodataka.

- Proizvođači hrane izbegavaju da napišu da njihov proizvod sadrži štetne sastojke kao što su aditivi i jedinjenje dijacetil, koje daje aromu putera. Dijacetil je veoma štetan toksin, pogotovo imajući u vidu da je uzrokovao probleme sa plućima radnika koji su radili u proizvodnji ovih kokica - upozorava naša sagovornica.

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić kaže da je mikrotalasna sama po sebi štetna, pogotovo kada se u njoj sprema hrana! Zbog toga, ističe ona, sva štetna jedinjenja iz proizvoda isparavaju, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Dokazano na sudu

Pre dve godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici. Medicinskim analizama utvrđeno je da je zbog svakodnevnog konzumiranja kokica sa dodatkom putera ovaj čovek dobio niz zdravstvenih tegoba, zbog čega je tužio proizvođača kokica koje je jeo.

- Brza hrana i grickalice, među kojima i ove kokice, pune su aditiva, konzervansa, pojačivača boje i ukusa, što je pogubno za naš organizam. Naročito kada ih spremamo u mikrotalasnoj pećnici. U njoj se proizvod velikom brzinom, veštačkim putem, zagreva na visokim temperaturama i sve te hemikalije isparavaju i vraćaju nazad u hranu. Važno je napomenuti i prisustvo transmasti u ovom proizvodu, koje povećavaju holesterol i dovode do nastanka zakrečenja krvnih sudova, što je siguran put za srčani udar - objašnjava doktorka Stajić.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić apeluje na potrošače da izbegavaju sve kokice koje se spremanju u mikrotalasnoj sve dok naše nadležne službe ne utvrde težinu njihove štetnosti.

- Od kada su se pojavile na tržištu, naučnici upozoravaju da je ovaj proizvod kancerogen i da ne sme biti dostupan kupcima. Međutim, kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju. Moj savet svim potrošačima je da se odreknu ovih slaniša sve dok naša resorna ministarstva ne utvrde koliko su zaista štetni i opasni po naše zdravlje - naglašava Nikolić.

Najzdravije kokice iz šerpe

Informer

Nutricionisti ističu da su najzdravije kokice one napravljene na starinski način - u loncu na ringli.
- To je mnogo zdravije, ali i jeftinije od onih spremanih u mikrotalasnoj! Potrebno je u veću šerpu staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti i povremeno "protresti" šerpu - objašnjava nutricionista Jovana Srejić.


 

    

SLIČNE VESTI
KOMENTARI3
OSTAVI KOMENTAR
Ljubo27.12.2016. 16:38
Nema drzave u svetu koja nema takve proizvode na policama ,a mi kao potrosaci moramo da odlucimo ,procitamo ,pronadjemo ,sta je opasno ,dal da kupujemo .
Odgovori
XXL27.12.2016. 18:21
Pa govorili su ako se naloži "smederevac" bukovinom, a kokice spremaju u šerpi da to zagađuje životnu sredinu stvarajući efekat "staklene bašte" i da sa novim tehnologijama dolazi boljitak, dug i zdrav život.
Odgovori
PanicMechanic01.02.2017. 08:13
Како да не. Да ли ви схватате да су те кесе предвиђене да трпе високе температуре и да на њима не испуштају штетне материје? Може једино да се деси да један од произвођача тих кокица користи фелеричне кесе, али то је изузетак.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 7o
7 C
Beograd
  • Novi Sad
    7o
  • Niš
    6o
  • Subotica
    6o
  • Zrenjanin
    7o
  • Klek
    7o
  • Kula
    5o
  • Sombor
    5o
  • Vrbas
    5o
  • Vranje
    9o
  • Prokuplje
    6o
  • Leskovac
    6o
  • Arilje
    5o
  • Kraljevo
    7o
  • Apatin
    5o
  • Vlasotince
    6o
  • Pirot
    6o
  • Ingija
    7o
  • Loznica
    5o
  • Grocka
    7o
  • Kovin
    7o
  • Ruma
    7o
  • Kladovo
    6o
  • Novi Pazar
    3o
  • Jagodina
    7o
  • Ivanjica
    4o
  • Titel
    7o
  • Ub
    5o
  • Bor
    4o
  • Nikinci
    7o
  • Batajnica
    7o
  • Surdulica
    4o
  • Ralja
    7o
  • Zlatibor
    2o
  • Popinci
    7o
  • Kosjeric
    5o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka