• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

08.03.2016

11:44

DA LI SU BESKAMATNI AUTO KREDITI PREVARA?! Kamate nema, ali se ipak plaća!

Zaštitnik potrošača

DA LI SU BESKAMATNI AUTO KREDITI PREVARA?! Kamate nema, ali se ipak plaća!

Podeli vest

Trenutno ovaj vid prodaje najviše reklamira "Kija", a iz ugla potrošača najveći problem je što automobil ipak plaća skuplje od onog ko kupuje za gotovinu

Da li su beskamatni krediti, odnosno takozvano beskamatno finansiranje za kupovinu automobila, povoljnost ili čist marketinški trik? Iako se na prvi pogled čini da je lako dati odgovor na ovo pitanje, to uopšte nije tako, jer je istina negde između ove dve konstatacije. Ono što je, međutim, sigurno, to je da kamate ipak ima, samo se ona plaća na neki drugi način.

Da je sve apsolutno onako kako sam naziv beskamatni krediti kaže, to bi značilo da možete kupiti automobil na kredit po istoj ceni kao ako ga platite gotovinski. To, međutim, ni izdaleka nije tako...

Bitna razlika

Novinari Zaštitnika potrošača uverili su se da i te kako ima razlike kad kupujete kola za keš ili na kredit, pa makar se on zvao i beskamatni.

KARDINALNA GREŠKA NA ŠTETU KLIJENTA! Hipo banka BEZ PITANJA produžila kredit sa 10 na 20 godina!

Trenutno ovaj vid prodaje najviše reklamira "Kija", koja oglašava beskamatno finansiranje bez ograničenja iznosa, što bi značilo da se na taj način, uz učešće od 30 odsto, može finansirati kompletna kupovina novih kola. Ipak, cena ni izdaleka nije ista kao za gotovinu. Evo kako je izgledao telefonski razgovor sa prodavcem u "Kija" auto-salonu...

Zaštitnik potrošača (ZP): Dobar dan. Želeo bih da se raspitam za novi "sid" koji reklamirate.

Prodavac: Izvolite.

ZP: Ovde u oglasu pominje se cena od 10.990 evra.

Prodavac: Da, da. Ali to je najosnovniji model, bez opreme, u beloj boji.

ZP: Dobro, meni to nije problem. Pravo da vam kažem najvažnija mi je cena. Piše da nudite i beskamatno finansiranje.

Prodavac: A, ne, ne, onda nije taj iznos. Onda je cena veća. Ovo je samo sa uračunatim popustima za gotovinu. Uvek vam se gotovina najviše isplati.

ZP: Pa zar cena ne bi trebalo da bude ista ako je kredit bez kamate?

Prodavac: Nije. Jedna je cena na kredit, druga za gotovinu. Ova cena od 10.990 evra moguća je samo kad se plaća gotovinom.

Kako izvesti računicu

Da biste znali isplati li vam se više beskamatni kredit ili klasičan auto-kredit, morate uzeti digitron u ruke i dobro izračunati sve stavke ovih zajmova. Primera radi, ukoliko je cena automobila na beskamatni kredit 14.000 evra, a u kešu 11.000, izračunajte koliku ćete kamatu platiti na klasičan auto-kredit i, ukoliko je ona manja od 3.000 evra, znači da vam se ta varijanta ipak više isplati jer u tom slučaju faktički kupujete kola za gotovinu za 11.000 evra, a vi dalje banci otplaćujete rate.

Dakle, kako se ispostavilo, iako kamate zvanično nema, kad kupujete na kredit nemate pravo na popuste koji se odobravaju kod gotovinskog plaćanja, pa bi se moglo reći da se kroz to na neki način plaća i kamata. A razlika u ceni, iako to u telefonskom razgovoru nisu želeli da nam potvrde, očigledno nije mala i kreće se i do nekoliko hiljada evra.

Digitron u ruke

Baš zbog toga, kažu finansijski stručnjaci, svako ko razmišlja da kupi kola putem beskamatnog finansiranja trebalo bi prethodno da uzme digitron u ruke i dobro izračuna sve kombinacije. Jer sasvim je moguće da će mu se više isplatiti da u banci uzme klasičan auto-kredit ili čak gotovinski zajam, pa da ceo iznos uplati odjednom auto-kući i tako dobije popuste, odnosno automobil plati nekoliko hiljada evra manje.

DERIKOŽE! BANKE PRE KRIZE IMALE OGROMNE MARŽE Kamate na stambene kredite pale sa 14% na 4%!

E sad, činjenica je da ovde nema nikakve zakonske prevare, s obzirom na to da papirološki gledano beskamatni krediti, koji se tako i reklamiraju, zaista nemaju u sebi ugrađenu kamatu. Drugo je, naravno, pitanje da li je fer u isto vreme reklamirati takve kredite i odobravati popust za plaćanje u kešu, pa na taj način, posredno, naplaćivati kamatu.

ŠTA OČEKIVATI OD SAJMA AUTOMOBILA: Nema velikih popusta, samo krediti povoljniji!

"Kija": Popusti za obe varijante

Iako smo u čak tri navrata od prodavaca automobila u "Kija" salonima (predstavljajući se kao kupci) dobili u telefonskim razgovorima obaveštenje da je cena različita kad se plaća gotovinom i putem beskamatnog finansiranja, u zvaničnom odgovoru koji smo dobili na naša pitanja rečeno nam je drugačije. Evo odgovora koji smo dobili:
- Kompanija "Kija auto" ima jedinstvene cenovnike, koji važe u celoj dilerskoj mreži. Prema navedenim cenovnicima, u zavisnosti od kategorije klijenta, odobravaju se i različiti popusti. Cene prikazane u cenovniku, umanjene za određene popuste na koje je klijent stekao pravo (svi popusti su prikazani u cenovniku), važe i za kupovinu putem beskamatnog kredita i za kupce koji plaćaju gotovinom (virmanski).
Za razliku od drugih auto-kuća, u našem modelu beskamatnog kredita klijent dobija kredit na celokupnu vrednost vozila (naravno umanjenu za zakonsko učešće. Ističemo i da nema nikakvih dodatnih troškova
.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miso

pre 8 godina

Banke u Srbiji su najveci zelenasi sto postoje.Drzava pod hitno mora stati u zastitu gradjana.Pa ljudi u Kanadi kupe kucu od 200.000 dolara,i plate kamatu manju nego ja za brvnaru od 10.000 E u Srbiji.Strasno da ne moze biti strasnije.

Sofronije

pre 8 godina

Dal je moguce da su u Kanadi tolko skuplje brvnare?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija