• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zena.blic/Informer.rs

30.01.2017

12:52

MESAR OTKRIVA: Evo kako da prepoznate SVEŽE MESO! Posle ovog teksta neće moći da vam PODVALE!

Zaštitnik potrošača

MESAR OTKRIVA: Evo kako da prepoznate SVEŽE MESO! Posle ovog teksta neće moći da vam PODVALE!

Podeli vest

Bilo da meso kupujete u velikim trgovinskim lancima ili u mesari u kraju uvek se pitate da li ste odabrali najbolji komad mesa. U poslednje vreme mnogo je nedoumica oko toga šta jedemo, pa vam zato otkrivamo kako da uočite razliku između neispravnog i svežeg mesa

Sveže meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta. Ipak, umesto da svaki put analizirate boju i izgled mesa, možda vam je bolje da se sprijateljite s mesarom iz kraja, koji će samo za vas svaki put skloniti najbolji komad mesa

Iskusni mesari kažu da se sveže meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u kratkom pregledu u nastavku Aleksandar Ivanović, mesar, otkriva na šta posebno treba da obratite pažnju kad kupujete određene vrste mesa.

Pileće meso

Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svetle boje i ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je reč o mladoj živini.

Svinjsko meso

Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svetloružičaste boje jer je to znak da je sveže. Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Takođe, sveža svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne sme da bude lepljiva ili sivkasta.

Shutterstock

Najviše podvala u mlevenom mesu 

Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mlevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju. Međutim, i to može lako da se reši ako se pridržavate jednog pravila.
- Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je bezbednija – savetuje Aleksandar Ivanović, mesar.

Juneće meso

Ako je junetina „friška“ odmah će vam u oči upasti njena lepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primetite primese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.

Jagnjeće meso

Sveža i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj. Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od sveže ili uopšte nema nikakav miris.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 7 godina

Ama da je srece i da ima drzave tesko da bi ja morao da prepoznajem ko me i koliko vara u trgovini. To je jednostavno resiti inspekcija (naravno koja nije korumpirana) nadje prevaru kupca odmah zatvara radnju policija tog momenta privodi kod dezurnog sudije sud bez velikog pretresa odmah oosudjuje na bar 10 godina zatvira zbog prevare (u ovom slucaju cak pokusaj ubistva) i oduzimanje sve imovine i zabranu rada dozivotno. Srbija mora stati na kraj lopovima i prevarantima. A inspektora koji se uhvati u korupciji zakonom predvideti samo jednu kaznu - dozivotnu robiju. Ovo sadasnje stanje je skoro doslo do neizdrzivisti. Svaki me trgovac vara i potkrada kako on hoce.

Leka

pre 7 godina

Sve je lepo opisano ali mi nemozemo ni da mirisemo a pogotovo da pipamo meso iz vitrine.

Dera

pre 7 godina

I tako sa svezim mesom u bolji zivot , kad ono medjutim , kokoske , guske , patke , curke,.....svinje dolaze na liniju klanja direktno iz objekata za tov gde su obilato hranjeni koncentratom-hemijom, ista stvar je i sa jajima jer nosilje iskljucivo hrane koncentratom . I sta ? O kakvom zdravom i svezem mesu je rec ??? Ono naj bajatije meso tretiraju ugljenmonoksidom i evo ga izgleda kao da je upravo sad iz klanice . I naravno tu su preradjevine od kojekakvog otpada , mlevene kosti ,zile, fetusi zivotinja , kozure,masnoca,krv, led,.............." sve sveze "

CICKA

pre 7 godina

Да није профитабилан посао не би месари отварали по десет месара а какво је месо то само кланица и месари знају, грађани што се тиче укуса могу знати тек када га конзумирају, али само што се тиче укуса . .

Dragojlo

pre 7 godina

Tamo gde je biznis tamo nema mesa vec hormoni i smece!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17