• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

10.01.2018

09:26

A ŠTO NAS, BRE, LAŽETE! Reklamiraju se kao DIMLJENI FILETI TUNE, a tuninog mesa samo 58%!

Zaštitnik potrošača

A ŠTO NAS, BRE, LAŽETE! Reklamiraju se kao DIMLJENI FILETI TUNE, a tuninog mesa samo 58%!

Podeli vest

Na omotu "Tunina" piše da je napravljen od čistog fileta tune, a skoro polovinu ovog proizvoda zapravo čine razni dodaci poput krompirovog skroba, raznih emulgatora i dodataka

Ukoliko mislite da ćete kupovinom dimljenih fileta tune "Tunino", na kojima piše da su napravljeni od čistog fileta tune, zaista i jesti samo to meso, grdno ste se prevarili. Reč je o poluproizvodu koji sadrži tek 58 odsto mesa pomenute ribe (ako je verovati deklaraciji), dok ostatak čine krompirov skrob, zgušnjivači, emulgatori, pojačivači ukusa, začini, arome.

NJIHOVA REKLAMA JE ČISTA OBMANA! Keks "elvita brekfast" NIJE ZAMENA ZA DORUČAK!

Formalno, proizvođač nije prekršio zakon, ali su nam se obratili čitaoci koji smatraju da su obmanuti. Naročito zato što nisu u mogućnosti da pročitaju deklaraciju jer se pomenuti proizvod nalazi sa druge strane vitrine i prodaje se na meru.

Kupac kada pročita ovu deklaraciju može da pomisli da je ovaj suhomesnati proizvod +napravljen samo od čistog mesa tuneZoran Nikolić, NOPS

DTD: Sve je po zakonu

U kompaniji "DTD ribarstvo" kažu da su njihovi proizvodi deklarisani po važećem pravilniku kao barena kobasica od ribe i u deklaraciji su navedeni svi sastojci od kojih su proizvodi napravljeni, sa jasno istaknutim procentom učešća čistog mesa tune u sastavu.- Iz sastava se vidi da je glavna, noseća sirovina ovih proizvoda čisto meso tune i da u njima nema drugih delova mesa, iznutrica, kostiju, hrskavice, niti mehanički separisanog mesa. Na osnovu toga mi potrošačima i šaljemo poruku da je reč o proizvodima koji su pravljeni od čistog mesa tune, i to isključivo od bedra tune, koje spada u najkvalitetnije delove mesa ove ribe.

- Privukla me je reklama za ovaj proizvod, naročito jer je bilo vreme posta. S obzirom na to da piše da je od čistog mesa tune, mislila sam da zaista i dobijam dimljene filete tune. Nije mi palo na pamet da je reč o klasičnoj mesnoj prerađevini. Na svu sreću, oči mi je otvorila prodavačica u marketu, a i cena mi je bila sumnjiva. Zahvaljujući tome što sam stalna mušterija, saznala sam o čemu je reč. Za početak, upozorila me je da ukoliko kupujem zbog posta, ovaj proizvod to nije jer sadrži delove govedine i svinjetine. S obzirom na to da se ovo prodaje sa druge strane mesarske vitrine, pa ne mogu da pročitam deklaraciju, prodavačica mi je iščitala sadržaj i bila sam zaprepašćena. Tek nešto više od polovine mase je tuna, sve ostalo kao i u bilo kom drugom suhomesnatom proizvodu - ispričala nam je Snežana Janković iz Žarkova.

Slično upozorenje prodavca dobili smo i mi kada smo se raspitivali o proizvodu u obližnjem megamarketu.

Dimljeni fileti tune

- Meso tune 58 %- Voda- Krompirov skrob- Kuhinjska so- Eušeuma alge- Emulgatori (difosfati, trifosfati)- Belančevine goveđeg i pilećeg porekla- Pojačivač ukusa (mononatrijum-glutaminat)- Dekstroza- Antioksidans (natrijum-izoaskorbat)- Začini, ekstrakti začina, aroma

- Mnogi ljudi pomisle da je reč o čistoj tuni, a 100 posto su uvereni da je posno. Izgleda da je reklama zaista zbunjujuća. Ali evo, pogledajte cenu, kako da bude od čistog mesa, kada je kilogram "Tunina" jeftiniji 600 dinara od svežih fileta tune - rekla nam je prodavačica.

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava za Zaštitnik potrošača na koje sve načine prodavci mogu da nas zavaraju kad kupujemo meso i mesne prerađevine.

- Proizvođači se dovijaju na razne načine, opšte je poznato da se često u sveže meso dodaje voda kako bi dobilo na težini. Loš kvalitet mesa maskira se dimljenjem ili dodavanjem mnogo začina. Takođe, dodaju se i pojačivači ukusa kako bi meso bilo primamljivijeg ukusa za potrošače. Parizeri i slične mesne prerađevine se termički obrađuju i pasterizuju tako da budu bakterijski ispravne, ali je to proizvod niskog kvaliteta i sa puno veštačkih hemikalija koje mogu da budu štetne i da uzrokuju alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Usled konzumiranja ovakve hrane može doći do nadimanja, gasova i dijareje - kaže Srejićeva.

1.600 dinara košta kilogram "Tunina"2.200 dinara koštaju sveži fileti tune

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić ističe da ovakvo reklamiranje može dovesti kupca u zabludu da kupuje proizvod koji je napravljen isključivo od mesa tune.

- Kupac kada pročita ovu deklaraciju može da pomisli da je ovaj suhomesnati proizvod napravljen samo od čistog mesa tune, zato potrošačima savetujemo da jako pažljivo čitaju etikete. Na deklaraciji ovog proizvoda piše "od čistog mesa tune", što ne znači da nema drugih primesa. Ukoliko bi pisalo da je proizvod napravljen 100 odsto ili samo od mesa tune, to bi bila prevara potrošača. U ovom slučaju ne možemo govoriti o prevari, ali se slažem da može doći do zabune potrošača - smatra Nikolić.

POZNATI TRGOVAČKI LANCI VARAJU NAVELIKO! Prodaju meso s malih farmi koje NE POSTOJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17