• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

19.01.2018

10:00

UPOZORENJE! Apel stručnjaka: HITNO ZABRANITI PRODAJU ENERGETSKIH NAPITAKA DECI!

Zaštitnik potrošača

UPOZORENJE! Apel stručnjaka: HITNO ZABRANITI PRODAJU ENERGETSKIH NAPITAKA DECI!

Podeli vest

Najmlađi su žrtve reklama koje im poručuju da će uz ova pića brže učiti i biti bolji u sportu * Jedina prava istina je da postaju gojazni i dobijaju dijabetes i bolesti zuba * Ovi napici mogu biti smrtonosni ukoliko onaj koji ih konzumira ima problema sa srcem

Prema podacima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), deca su najveći potrošači energetskih napitaka. Koko objašnjavaju, najmlađi su žrtve reklama koje im poručuju da će uz ova pića brže učiti i biti bolji u sportu. Jedina istina je da postaju gojazni i dobijaju dijabetes i bolesti zuba, a mogu biti smrtonosni ukoliko onaj koji ih konzumira ima problema sa srcem i krvnim pritiskom. Stručnjaci poručuju da su ovi napici opasni, naročito za mlade, a pojedinci i institucije pokrenuli su inicijativu da se njihova prodaja zabrani maloletnicima. 

Nemate san, svi organi su vam napeti, adrenalin raste, a samim tim i krvni pritisak, što nikako nije zdravoBranka Grujić, lekar opšte prakse

MOGUĆE NUSPOJAVE: Mučnina, moždani udari, pa čak i smrt

Shutterstock

Energetski napici pojačavaju dejstvo kofeina na nerve te mogu da izazovu: - mučninu
- proliv
- halucinacije
- iritacije
- povišen pritisak
- ubrzano lupanje srca
- moždani udar
- iznenadnu smrt

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, pozvala je Ministarstvo zdravlja Hrvatske da donese ovakvu odluku, a isti apel evropskim zvaničnicima uputio je i slavni kuvar Džejmi Oliver. On je pozvao državne organe da zabrane prodaju energetskih pića deci jer sumnja na povezanost njihove konzumacije i lošeg učinka u školi.

- Ako nam kompanije koje proizvode energetska pića sugerišu da se njihovi proizvodi ne preporučuju deci, zašto desetogodišnjak može da ga kupi kad god želi? - pita Oliver i dodaje:

- Hitno je potrebno da vlada postavi starosnu granicu za prodaju energetskih napitaka. Čak 69 odsto tinejdžera i 24 odsto dece ispod 10 godina u Velikoj Britaniji konzumira ove napitke.

Prosečna limenka energetskog napitka od 250 mililitara sadrži 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, što je otprilike kao velika šoljica kafe sa četiri kašičice šećera. Prema istraživanju EFSA, prosečna potrošnja kod adolescenata je 2,1 litar mesečno, dok svaki peti pije više od 7 litara u toku jednog meseca. Energetske napitke pije 68 odsto adolescenata, 18 procenata dece mlađe od 10 godina i 30 odsto odraslih, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.

ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE! Gazirani sokovi i energetski napici su ŠEĆERNE BOMBE za ljudski organizam!

Prema podacima koje je istakla i Biljana Borzan, gotovo polovina anketiranih mališana izjavila je kako pije ove napitke jer im treba energije.

- Kakvi su to fizički i psihički iscrpljeni desetogodišnjaci kojima treba energetski napitak da ih "digne" - pita hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu i dodaje da je reč o klasičnom ispiranju mozga reklamiranjem, i to deci koja u ovom uzrastu imaju i viška energije.

Šta sve sadrže energetska pića:

Shutterstock

- Taurin - aminokiselina za koju se smatra da u kombinaciji s kofeinom poboljšava mentalnu sposobnost, ali to nije potkrepljeno istraživanjima
- Kofein - u nekim limenkama ima ga i do 300 miligrama, što je ekvivalentno četiri velike šolje kafe
- Guarana - tropska biljka iz amazonskih šuma koja sadrži više kofeina nego kafa
- Šećer - ima ga u velikim količinama, u nekim limenkama čak ekvivalentno 15 kockica

- Država mora da ih zaštiti - poručila je Borzanova.

I domaći stručnjaci upozoravaju na konzumiranje ovih napitaka, koji mogu biti pogubni ne samo za decu već i za odrasle.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić apeluje na mlade da ne konzumiraju ova "čuda" od napitaka, jer su pogubna po njihovo zdravlje!

- Kada na nekom proizvodu postoji upozorenje da nije preporučljivo za trudnice i osobe sa nekim hroničnim oboljenjima, znamo koliko je sati! Naročito kada su u pitanju ovi napici. Jer nije normalno niti prirodno da vas jedna ili dve konzerve drže budnim na silu. Idete protiv organizma, nemate san, svi organi su vam napeti, adrenalin raste, a samim tim i krvni pritisak, što nikako nije zdravo - ističe dr Grujić.

Prema njenim rečima, potrebno je da se mladi osveste i da shvate koliko štetnosti i bojazni od smrti ima u samo jednoj konzervi.

- To je puno hemije i štetnih materija koje svakodnevnom upotrebom oštećuju jetru, bubrege, krvne sudove, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem. Najviše nezgoda ima na ekskurzijama i tokom ispitnih rokova. Želja im je da budu budni, da budu u fazonu, da stignu sve, a ne znaju koliko sebi štete nanose. Veliki apel šaljem svima da ovakve stvari izbace iz upotrebe, da imaju dovoljno sna, da piju vodu i prirodne sokove, jedu zdravo i kvalitetno. A dok uče, neka obavezno sebe počaste i slatkišima, jer je to odlično za koncentraciju - savetuje naša sagovornica.

2,1 litar mesečno je prosečna potrošnja kod adolescenata20 odsto maloletnika pije više od 7 litara energetskog pića mesečno

Sa njom je saglasan i specijalista sudske medicine dr Slobodan Savić. On tvrdi da, ako bi kod pacijenta uzrok smrti bila prekomerna konzumacija energetskih napitaka, sasvim je izvesno da je on imao neku urođenu zdravstvenu manu.

- "Guarana", "red bul", "ultra enerdži" su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima. Prekomerna upotreba energetskih pića može dovesti do tegoba, povišenog krvnog pritiska, visokog adrenalina. Kada se to pomeša sa možda srčanom manom, ili urođenim visokim pritiskom, koji se kod mladih slabo manifestuje, nekim moždanim proširenjem, nažalost može doći do katastrofalnih posledica - objašnjava dr Savić.

"KOKA-KOLA" ne zna matematiku, ILI LAŽE I KRŠI ZAKON! Kod njih je 1 kalorija = 0!

Psihoterapeut Marko Braković kaže za Zaštitnik potrošača da preterivanje bilo kog oblika ne može proći bez posledica većih ili manjih razmera.

- Danas su se društvo i navike umnogome promenili. Da li je u pitanju noćni provod, spremanje ispita ili ekskurzije, među našom omladinom sve se više javlja potreba za takozvanim "podizačima" kao što su amfetamini, kokain i energetska pića. Ako tome dodamo činjenicu da ljudima noću padaju inhibicije i smanjuje se mogućnost ponašanja, onda nije ni čudno da imamo ovakve oblike preterivanja u konzumaciji - naglašava Braković.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17