• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

29.07.2018

09:26

BOLJE DA VAM U INOSTRANSTVU UKRADU NOVČANIK, NEGO TELEFON! Lopovi Nikoli napravili račun za mobilni od 1.841.000 dinara!

Zaštitnik potrošača

BOLJE DA VAM U INOSTRANSTVU UKRADU NOVČANIK, NEGO TELEFON! Lopovi Nikoli napravili račun za mobilni od 1.841.000 dinara!

Podeli vest

Lopovi su Nikoli Lučiću iz Subotice ukrali telefon u Barseloni i za nekoliko sati napravili milionski račun pozivajući konferencijske pozive sa skupim servisima


Kada putujete u inostranstvo, verovali ili ne, veću nepriliku može da vam napravi neko ako vam ukrade telefon nego novčanik. Šteta koju u tom slučaju možete da pretrpite može da se meri milionima, baš kao Nikoli Lučiću iz Subotice, kome je stigao račun za ukradeni mobilni 1.800.000 dinara. On je se obratio Udruženju "Zaštita potrošača" i ispričao nešto što ponajviše liči na filmski scenario.

Njemu su u Barseloni ukrali telefon, i to ne zbog samog aparata, već zbog onoga što može da se uradi pomoću ukradenih SIM kartica u tim telefonima. Nesrećni čovek je shvatio u kakvom je problemu kada mu je po povratku u Srbiju od "Telenora" stigao račun više od 1.800.000 dinara.-

NEOGRANIČENO BEZOBRAZNO! VIP mu traži 55.000 za poruke ka NEPOSTOJEĆIM BROJEVIMA!

Bio sam sa suprugom kod prijatelja u Barseloni - priča Nikola, koji je nakon što se probudio hteo da uzme mobilni telefon, koji mu je ostao u torbi u predsoblju:

- Nije bilo nikakvih znakova da je neko bio u stanu. Setili smo se da je prethodnog dana neko zvonio da vidi da li ima nekog. Kada smo ustanovili da nema telefona u torbi, zvali smo policiju.

Informer


Nikola je, pored policije, obavestio i nadležne u svojoj firmi "Potiski vodovod", jer mu je ukraden službeni telefon. Od kolega je dobio informaciju da mu je telefon blokiran, pa je mislio da račun sigurno neće biti veliki, ali po povratku ga je sačekalo neprijatno iznenađenje:

- Prvobitno je bilo tu nekih 9.000 evra. Kada je napravljen konačan presek, bilo je 1.841.000 dinara.

Posle šoka, Nikola je počeo da analizira brojeve koje su lopovi pozivali:

- Ono što smo videli u listingu je da ima više poziva prema kojima je izgledalo da maltene zovem samog sebe. Video sam da su brojni pozivi i ka Sijera Leoneu.

Na listingu se vidi da je Nikola zvao samog sebe, pa je u istoj sekundi zvao i broj u Sijera Leoneu i da je sedam sekundi kasnije opet uspostavio vezu sa tim brojem, a sekund kasnije opet sa svojim brojem

224 sata razgovora je registrovano iako je broj blokiran nakon 20 sati od krađe

Na listingu koji je "Telenor" dostavio Nikoli zaista se nalaze i pozivi na kojima se vidi da je zvao samog sebe i da su ti pozivi naplaćeni. Najveće iznenađenje bila je, kako kaže, dužina svih razgovora.

- Vrlo lepo se videlo da je telefon zapravo bio uključen svega 20 sati, nakon čega je bio blokiran. A na samom listingu, kad se saberu minuti, stoji da se u tom periodu razgovaralo 244 sata.

Na listingu se vidi da je Nikola zvao samog sebe u 23.22,47, pa je u istoj sekundi zvao i broj u Sijera Leoneu i da je sedam sekundi kasnije opet uspostavio vezu sa istim brojem u Sijera Leoneu, a sekund kasnije opet sa svojim brojem. Prva dva razgovora su imala gotovo isto trajanje 1.118 sekundi, a druga dva su trajala po 540. Jasno je da je naplaćeno više istovremenih razgovora između istih brojeva.

U "Zaštiti potrošača" kažu da ih je Nikola ubrzo obavestio da mu je "Telenor" u potpunosti otpisao dug, ali da su ostali uskraćeni za objašnjenje kako je moguće da je sa Nikolinog broja za 20 časova razgovarano čak 224 sata, i to tako što je praktično zvao sve vreme samog sebe i još jedan broj.

MOBILNI OPERATERI NAS PRAVE MAJMUNIMA! Telefoni koje nam prodaju za jedan dinar su VEĆ KORIŠĆENI?!

Saša Živanović, načelnik odeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminal, odgovorio nam je na pitanje šta bi pažljivije čuvao - novčanik ili mobilni telefon.

- Na mobilni telefon treba više paziti nego na klasični novčanik jer smart mobilni telefoni nisu obični telefoni, to su računari u kojima se nalazi maltene sva vaša privatnost i sve vaše bogatstvo - rekao je Živanović.

Koliko je on u pravu, ilustruje činjenica da je policija u Barseloni uhapsila devet osoba za koje veruje da su pomoću ukradenih telefona od turista ukrali preko dva miliona evra. Jednom nemačkom državljaninu su ukrali čak 89.000 evra. Pljačku su izvršili na sličan način kao i u Nikolinom slučaju. Za dvadesetak sati pozvali su čak 3.974 puta isti broj u Belorusiji.

Kako funkcioniše pljačka?

U Udruženju "Zaštita potrošača" napravili su eksperiment kako bi utvrdili kako kriminalci mogu da vam za kratko vreme naprave milionsku štetu. Kako kažu, reč je o grešci koja postoji u sistemu naplate i obračunu korišćenja usluga mobilne telefonije, a koju eksploatišu kriminalci. Kriminalne grupe koje su se specijalizovale za takvu vrstu kriminala su posebno aktivne u velikim evropskim turističkim centrima.

Informer

- Da bismo saznali kako je moguće da se uspostavi više paralelnih veza između samo dva broja telefona, napravili smo mali eksperiment. Pozvali smo sa broja koji je u "Telekomovoj" mreži broj koji je u "Telenorovoj" mreži. Nakon što je uspostavljena veza, opet smo sa istog "Telekomovog" broja pozvali isti broj u "Telenorovoj" mreži. Prihvatili smo dolazni poziv i uspostavljene su dve istovremene veze između dva ista broja telefona. Uspostavili smo i tri istovremene veze i između dva broja u "Telenorovoj" mreži. Na listingu koji smo kasnije izvadili vidi se da su svi pozivi obračunati i naplaćeni, iako sistem ne bi smeo da dopusti da se uspostave dve istovremene veze između dva ista broja. Kriminalci koriste ovu mogućnost kako bi sa ukradenih SIM kartica zvali telefonske servise koje sami registruju, a koji naplaćuju skupo svoje usluge po minutu poziva - kažu u Udruženju "Zaštita potrošača".
Jedini način na koji možete da se zaštitite od ovakvih problema je da pre odlaska u inostranstvo tražite od svog operatera da isključi mogućnost konferencijskih poziva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvetko

pre 5 godina

Kada se odlazi na odmor ne koristi se sluzbeni tefon. To je prvo pravilo.

Kako 220 sati razgovora

pre 5 godina

Evo kako. Svi telefonski operateri unazad par godina naplacuju pozive po zapocetom minutu. Dovoljno je da uspostavi samo vezu I da "prica" jednu sekundu I odmah mu naplacuju uspostavu poziva I prvi minut. To je opste loznato, ne znam sta se cudite. Plus sto je inostranstvo pa cene puta pet..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija