• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

03.08.2018

09:05

KORISNICI VIP-a U OZBILJNOM PROBLEMU: Telefon isključen, A ROMING OTKUCAVA!

Zaštitnik potrošača

KORISNICI VIP-a U OZBILJNOM PROBLEMU: Telefon isključen, A ROMING OTKUCAVA!

Podeli vest

Brojni korisnici su se požalili da su im stigli astronomski računi iako im je telefon u inostranstvu bio isključen ili ga nisu koristili

Zbog rominga boravak u inostranstvu često može da presedne kada na adresu stignu pozamašni telefonski računi. Upravo zbog toga mnogi od korisnika mobilne telefonije isključuju telefone, vade kartice ili blokiraju mrežu. Međutim, sudeći prema tvrdnjama korisnika, među kojima definitivno prednjači VIP mreža, to ne znači ama baš ništa jer se na računu prikazuje kao da ste koristili telefon i van granica.

U telefonu je bila ruska kartica, a VIP neaktivna, ali su naplatili dva poziva po 23 minutaBiljana Metlaš

Na Tviter nalogu ovog operatera niz je raznih primera gde su korisnici izneli svoju situaciju, a tiče se, bar prema njihovim tvrdnjama, nekorišćenja telefona u romingu i velikih računa.

Biljana Metlaš iz Beograda napisala je sledeće.

- Da li iko zna kako dokazati da u romingu nisi razgovarao sa određenim brojem ako si 200 odsto siguran da nisi. U pitanju je VIP i račun uvećan za 8.000 dinara za razgovor sa nama nepoznatim brojem iz Srbije. Poziv nije ostvaren. Suprug je odmah po dolasku u Rusiju 12. juna kupio rusku karticu i isključivo nju koristio sve do povratka u Srbiju 29. 6. U Rusiji je bio službeno i nije koristio svoj privatni broj uopšte. Na listingu ga ima, na telefonu u listi poziva nema. Magija... U telefonu je bila ruska kartica. VIP kartica je neaktivna u tom trenutku, ali naplate dva poziva po 23 minuta - napisala je Biljana.

MOBILNI OPERATERI NAS PRAVE MAJMUNIMA! Telefoni koje nam prodaju za jedan dinar su VEĆ KORIŠĆENI?!

Na to su joj operateri VIP-a odgovorili da "ukoliko se na listingu nalazi broj koji je pozivan, kao i datum i vreme, on i jeste ostvaren".

Boban Ristić je bio veoma ogorčen, pa se požalio Biljani.

- VIP su jedne velike lopovčine i lazovčine. Njima ni država Srbija ne može ništa, oni teraju svoju priču. Budi srećna što je samo 8.000 dinara. Ja nisam napuštao zemlju i upao sam u roming. Oni to provere i vide da nisam izlazio, ali džaba.

Informer


Slobodan Simonović imao je sličnu situaciju i upitao:

- Gospodo iz VIP-a, kako je moguće da mi račun raste iz dana u dan i pored toga što sam telefon stavio u "avio mod". Ja razumem roming, ali šest SMS poruka ne može da bude 700 dinara nikako. Nikakve servise ne koristim. Govornu poštu sam isključio, mada je nikad nisam ni koristio, ali je račun nastavio da raste i posle toga - zapitao se Slobodan.

MOBILNI OPERATER "VIP" NE HAJE ZA ZAKON! I dalje naplaćuju PENALE ZA RASKID UGOVORA!

Izvesna tviterašica Matilda pokušala je da uteši ostale oštećene korisnike.

- Meni je VIP za 12 sati u romingu zaračunao 28.000 dinara na ime interneta koji nisam koristila - ispričala je Matilda.

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić opominje potrošače da budu jako pažljivi kada koriste mobilni telefon u inostranstvu, a ako ih mobilni operateri zaista pokradu, treba da se obrate udruženjima za zaštitu potrošača.

- Imamo jako puno žalbi potrošača na roming, a u nekim situacijama kada su korisnici zaista u pravu i kada su pokradeni, najčešće su u pitanju greške u samom sistemu mobilnog operatera. Javljali su nam se ljudi kojima se dešavalo da sami sebe zovu u romingu. Kako se to desilo nikome nije jasno, jer to bi trebalo da bude nemoguće. Takođe, može se desiti da telefon u romingu sam i do 8 puta pozove poslednji biran broj, a da korisnici to ni ne primete jer im je telefon, recimo, u džepu. U tim slučajevima mogu doći astronomski računi u romingu. Zato moramo biti jako pažljivi kada koristimo telefon u romingu, jer često nepažnja samih korisnika može dovesti do ovakvih neprijatnih i izrazito skupih situacija. Ako, pak, korisnici zaista smatraju da su u pravu, treba da se obrate nekom od udruženja za zaštitu potrošača za savet i pomoć - napominje Bumbić i dodaje:

NEOGRANIČENO BEZOBRAZNO! VIP mu traži 55.000 za poruke ka NEPOSTOJEĆIM BROJEVIMA!

- Što se tiče rominga na teritoriji same Srbije, to je čest problem, jer čak i 20 do 30 kilometara duboko u našoj teritoriji može se desiti da budete u romingu. Jedina zaštita je da u podešavanjima telefona namestite da vi sami ručno birate mrežu, a ne da se ona bira automatski - savetuje Bumbić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 5 godina

pre 2 godine put za London. sluzbeni telefon u VIP mrezi.ugasen cell data jer koristimo wifi. stize racun od 200eur za internet u roamingu ali ljubazni agent VIP-a nam za 100eur retroaktivno aktvira roaming dodatak. Uz ubedjivanje da nisam korstio prenos podataka dolazimo do toga da je to jedina opcija inace 200eur racun uvecan koji mora da se plati jer je sistem pokazao koriscenje. iduce godine put za London , ista meta isto odstojanje. telefon ostavljam u firmu u BG i ne nosim ga za UK. posle puta stize opet racun uvecan za 200eur jer je sistem pokazao da sam koristio podatke u UK za telefon koji nije napustio Srbiju?! Zalba je u toku ... toliko o tome

Ranka Paunovic

pre 5 godina

Najgori provajder I prevarant u Srbiji! VIP!!!

VladaMax

pre 5 godina

Moj savet je da ne nosite telefon sa nasom karticom u inostranstvo, vec da kupite tamo pre paid karticu i tako koristite telefon. Vrlo jednostavno i logicno. Srecno.

Zlata

pre 5 godina

Operateri u Srbiji su veliki--LOPOVI,a korisnike usluga kada su u pravu,nema ko da zastiti.Sredstva gradjana koja odlaze u budzet treba ,valjda,da budu namenjena,da su gradjani zaštićeni pravnim okvirina !! Nazalost ,prepusteni smo sami sebi ,sto potvrdjuje tezu da pravna drzava NE FUNKCIONIŠE ,isto je i sa bankama,EPS-om,vodovodom ....

Pera

pre 5 godina

U 99% slucajeva krivica korisnika pa se onda vade da je telefon bio iskljucen itd.., sto su ga onda nosili na put :).

Cole5

pre 5 godina

ja sam neki dan bio u badovincima, selu pokraj drine. i dobio sam poruku od bosanskih operatera sa dobrodoslicom. zato dobro obratite paznju kad ste blizu granice jer strani operateri namerno pojacavaju signal svojih mreza i tako love naivne uz debelu saglasnost domacih operatera jer na taj nacin debelo zaradjuju na romingu i ako granicu niste presli. zato podesite rucno biranje mrezei iskljucite prenos podataka da nebi imali uvecane racune zbog rominga i ako niste bili van granica srbije.

simasipa

pre 5 godina

Sve su loše, a VIP je najgora mobilna mreža. Kad se uključi govorna pošta VIP skida 30dinara pa vidite.

Sasa

pre 5 godina

Pa sta je tu cudno naravno da su velike lopovcine setite se pre par godina sta su radili korisnicima za internet i to ovde u srbiji stizali racuni i preko 52000 dinara.Naravno da su lopovi ranije su nas krali na internet a sada isto to samo u romingu!

nokia

pre 5 godina

e jeste uvek kriv vip, telenor, mts, ..... pametnjakovici treba da se manu novih tehnologija!!!!!

Ko

pre 5 godina

Meni su prvi dan u Telenoru od kako ih je zvabicno preuzeo ovaj ppk ili kako god se zove obracunali 212 dinara za novi obracunski period od 01.08. Koji je bio 12 h od tog dana, a telefon nisam koristio, kad sam ih pozvao posle 15 minuta se javila nadrkana operaterka koja me ubedjuje kako sam ja koristio neke servise i specijalne brojeve, o cemu vi pricate gospodjo rekoh, dozvoljeno im ocigledno, Telenor to nije do sad radio ali ocigledno moraji da kradu da bi opstali ili sta vec, drzava to tolerise treba inspekcija lepo da proceslja njigove knjige.

predrag

pre 5 godina

Ја сам преузео телефон и убацио картицу. Само је активирао! Морао сам да га дам ћерки да ми инсталира све апликације јер нисам баш био вичан у томе тада! Док сам стигао до куће после неких 2.сата проверим рачун и он 7500. Ја се фрапирао!! Зовнем оператера и од њега добијем образложење да ми је упаљена нека апликација. Џабе све кад ја нисам још ни формирао телефон и кажем му ,џабе! Као због сигурности он ће ми угасити картицу и да би је поново укључио да ја уплатим паушално тај износ!! Ма све нешто размишљам рекох му пријатељу, ја нисам овца за шишање!!

Mimi

pre 5 godina

Koristim usluge VIP- a vec 10 godina i nikada nije bilo nikakvih problema i nesporazuma

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17