NA STAMBENOM KREDITU BANKE VAM UZMU 60 %! Upoređivali smo od banke do banke pozajmice za kupovinu stana, OTKRIĆA SU ŠOKANTNA!

Informer

08:50 Zaštitnik potrošača 0

Zaštitnik potošača | 08. 09. 2018.

NA STAMBENOM KREDITU BANKE VAM UZMU 60 %! Upoređivali smo od banke do banke pozajmice za kupovinu stana, OTKRIĆA SU ŠOKANTNA!

Pažljivim odabirom banke za kupovinu nekretnine od 50.000 evra, sa rokom otplate od 30 godina, možete uštedeti i do 9.000 evra. Dobro proučite što više bankarskih ponuda i ne potpisujte ugovor sve dok vam ne bude jasna svaka stavka, savetuju stručnjaci 

Kupovina stana na kredit je važna i dugoročna odluka o kojoj pre nego što uđete u čitavu tu priču treba dobro da razmislite. Ono što za početak morate da znate da biste uzeli pozajmicu od banke za kupovinu nekretnine, jeste da morate da imate određenu sumu gotovog novca kako biste platili učešće, koje je uglavnom 20 odsto, ali i za raznorazne potvrde, overe, uverenja... 

Građani bi trebalo da traže nacrt ugovora kako bi se detaljnije upoznali sa svim ugovornim obavezamaDušan Uzelac, "Kamatica"

Ukoliko ispunjavate sve gorenevedene uslove, ono što je ključno jeste odabir banke i detaljno proučavanje uslova koje vam banka nudi. Redakcija Zaštitnika potrošača analizirala je ponude stambenih kredita na osnovu efektivnih kamatnih stopa koje su banke dostavile Narodnoj banci Srbije.

Razlike među bankama, s obzirom na to da se radi o dugoročnim pozajmicama, jesu poprilične i u krajnjoj računici iznose i nekoliko hiljada evra (pogledaj tabelu), što bi vam bilo dovoljno da kupljenu nekretninu dobrim delom opremite. Ono što još treba da imate na umu jeste da ove pozajmice nisu nimalo jeftine i da ćete banci otprilike vratiti 60 odsto više od onoga što ste pozajmili.

VELIKO ISTRAŽIVANJE O (NE)ISPLATIVOSTI POZAJMICA! Evo u kojoj banci su KREDITI NAJJEFTINIJI, a koje nas banke DERU!

Treba imati u vidu i da se kamate razlikuju u zavisnosti od toga da li uzimate kredit koji je osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Kod nekih banka kao što su Intesa i Sosijete Ženeral, kod kojih je ovo osiguranje obavezno. Kod ostalih, ukoliko ne želite da se osigurate, to će podrazumevati nešto nepovoljniji kredit.

OVO MORATE DA ZNATE:

Shutterstock

  - Prikupite dovoljno informacija o uslovima pod kojima se nude stambeni krediti i dobro ih razmotrite pre nego što se odlučite da uzmete kredit.
- Obratite se tzv. savetniku za stambene kredite u poslovnoj banci radi pribavljanja svih informacija u vezi s uslovima odobravanja tih kredita.
- Uporedite efektivne kamatne stope (EKS), vodeći računa da se kamatne stope kredita koji su indeksirani u različitim valutama ne mogu upoređivati.
- U slučaju stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama, zbog promena EURIBOR-a dolazi do promena visine kamatne stope, a time i ukupne obaveze po osnovu uzetog kredita.
- Informišite se pod kojim uslovima može doći do promene kamatne stope - varijabilne vezane za EURIBOR ili ako je promena ugovorena pod drugim okolnostima - pitajte za pojašnjenje tih okolnosti.
- Obavestite se o dužini trajanja procedure za odobrenje stambenog kredita i, u skladu s tim, predvidite krajnji rok za realizaciju ugovora o kupoprodaji.
- Izmirujte redovno preuzete obaveze po ugovoru o stambenom kreditu jer, u suprotnom, nepokretnost na kojoj je upisana hipoteka može biti prodata kako bi se naplatio dospeli dug.

Za reprezentativni primer uzeli smo kalkulaciju za nekretninu od 50.000 evra, sa rokom otplate od 30 godina, što je i najpopularnija pozajmica za nekretnine od banaka koje posluju u Srbiji. Za to vam, pre svega, treba 10.000 evra za učešće, a banka će vam obezbediti ostalih 40.000. Krajnja računica ne zvuči nimalo prijatno - nakon 30 godina, banci ćete vratiti u proseku 60 odsto više od onoga što ste pozajmili. Treba imati u vidu i da je reč o promenljivim kamatnim stopama, te se u zavisnosti od EURIBOR-a računica može promeniti. 

BESKAMATNI AUTO-KREDITI SU "ZAMKA ZA BUDALE"! Ne nasedajte, banka vam NEĆE POZAJMITI NOVAC ZA DŽABE!

Iz Narodne banke savetuju da pre svega sagledate finansijske mogućnosti svih članova porodice. Treba staviti na papir koliki su prihodi i rashodi porodice, koje su potrebe...

- Ukoliko ste već zaduženi, nađite načina da taj kredit vratite prevremeno kako biste u stambeni kredit ušli bez dodatnih opterećenja. Stambeni kredit je dugoročan vid zaduživanja i vaše mesečne obaveze po tom osnovu neće biti male. Kada ste sigurni da finansijski možete da izdržite opterećenje koje će nastati uzimanjem stambenog kredita, raspitajte se o uslovima za ovu vrstu kredita kod različitih banaka. Uporedite uslove kako biste se opredelili za kredit koji odgovara vašim potrebama - savetuju stručnjaci NBS.

Dodatni troškovi za stambeni kredit:

- troškovi za obradu kredita - kreću se od 0,5 do 1,5 odsto od iznosa kredita
- kursne razlike (banka vam isplaćuje kredit u dinarima, a vi, verovatno, prodavcu po ugovoru morate da platite u evrima)
- procena vrednosti stana - 100 evra
- overa kupoprodajnog ugovora - oko 300 evra
- stavljanje hipoteke u korist banke - oko 200 evra
- overa založene izjave - oko 200 evra
- osiguranje nepokretnosti godišnje - oko 40 evra
- izdavanje lista nepokretnosti - 10 evra

Kako kažu, da bi vam stambeni kredit bio odobren, potrebno je da obezbedite učešće, čiji procenat varira od banke do banke, u skladu sa propisanim uslovima.

- Pored toga, stambeni kredit možete osigurati kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), što će vam smanjiti kamatu i učiniti kredit jeftinijim. Kamate su najčešće promenljive i sastoje se od EURIBOR-a ili BELIBOR-a, zavisno od valute za koju je vezan kredit, i fiksnog dela izraženog u procentima. Stambeni krediti su uglavnom indeksirani valutnom klauzulom, pri čemu se isplata i otplata kredita obavljaju u dinarima, ali se vaše mesečne obaveze usklađuju s kursom valute za koju je kredit vezan. Neke banke ovu vrstu kredita usklađuju s rastom cena na malo, tj. inflacijom - upozoravaju iz NBS.

PET RAZLOGA DA TUŽITE BANKU! Proverite dobro sve ugovore O KREDITIMA KOJE STE PODIZALI!

Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" savetuje da nakon pažljivog razmatranja uslova, treba odabrati banku koja nudi uslove koji bi najviše trebalo da odgovaraju potrebama klijenta, a građani bi trebalo da traže nacrt ugovora kako bi se detaljnije upoznali sa svim ugovornim obavezama.

- Nacrt ugovora treba da sadrži sve elemente kao i ugovor, a banka je u obavezi da vam ga uruči na vaš zahtev. Pre potpisivanja ugovora, savet je da pitate sve što nije jasno a odnosi se na ugovorni odnos i uslove pod kojima se odobrava kredit. Ne potpisujte ugovor ako smatrate da uslovi iz ugovora nisu prihvatljivi i ako prethodno niste razumeli koje sve obaveze preuzimate na sebe - savetuje Uzelac i napominje da je pri potpisivanju ugovora banka u obavezi da klijentu, uz ugovor, uruči "pregled bitnih elemenata kredita" i "plan otplate kredita".

Informer

 

Informer

 Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]