• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

02.11.2018

11:38

"AROMA" I DALJE MIRIŠE NA POKVARENO! Uredno nas TRUJU, nastavili da prodaju BAJATU HRANU!

Zaštitnik potrošača

"AROMA" I DALJE MIRIŠE NA POKVARENO! Uredno nas TRUJU, nastavili da prodaju BAJATU HRANU!

Podeli vest

Za veoma kratko vreme, nasumičnim odabirom, na policama smo pronašli čak pet proizvoda sa isteklim rokom trajanja, što predstavlja ozbiljno kršenje zakona. Konzumiranje bajate hrane je veoma opasno po zdravlje. Najopasnije je to što je nepredvidivo šta može da se dogodi konzumacijom bajate robe, tvrde stručnjaci

Na rafovima "Aroma" marketa i dalje se prodaju proizvodi kojima je istekao rok trajanja, otkriva "Zaštitnik potrošača"!

Prijavite!

Važno je da potrošači prijave pokvarene proizvode tržišnoj inspekciji, jer inspektori na teren izlaze samo po prijavi
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

Da podsetimo, naša redakcija je pre osam meseci u tekstu "Aroma - miriše na pokvareno" ukazala na ovaj problem. Tada smo na rafovima ovih prodavnica za manje od dva sata pronašli čak osam proizvoda kojima je rok trajanja istekao. Kako bismo proverili da li su u međuvremenu rešili problem i prestali da prodaju bajatu robu, naša ekipa tragom ove priče u ulozi tajnog kupca ponovo je obišla nekoliko prestoničkih "Aroma" marketa.

Međutim, ono što smo zatekli na rafovima ponovo nas je ostavilo bez teksta! Bez ikakvih problema nasumičnim odabirom za veoma kratko vreme pronašli smo čak pet proizvoda kojima je istekao rok trajanja. Da to nije jedini problem, za oko su nam zapale i pogrešno poređane cene ispod proizvoda. A da stvar bude gora, ponovo se dogodio isti scenario, jer problematičan nije bio samo jedan market već svaki u koji smo ušli.

Stručnjaci upozoravaju da, osim što su proizvodi kojima je rok važenja prošao opasni po zdravlje, bajata roba na rafovima je ozbiljno kršenje zakona, za koje je zaprećena kazna od čak tri miliona dinara.

"AROMA" MARKETI - MIRIŠE NA POKVARENO! Rafovi im puni robe sa isteklim rokom trajanja!

Nutricionista Milka Raičević ističe da je po naše zdravlje jako opasno da jedemo ovakvu hranu.

- Jako je bitno da ljudi znaju da je naznačeni rok trajanja zapravo krajnji rok za konzumiranje hrane! Gotovo svaki proizvod u sebi ima više sastojaka i aditiva, a svaki od njih ima svoj rok trajanja koji može da istekne i pre roka naznačenog na pakovanju. Zbog toga je po zdravlje jako opasno jesti hranu kojoj je istekao rok trajanja! - smatra naša sagovornica i dodaje:

Foto: Informer ZP

- Osobe koje su na posebnom režimu ishrane moraju da obrate posebnu pažnju na rok trajanja. Oni moraju da se hrane zdravo, tako da svaki bajati proizvod koji unesu šokira njihov organizam! Njihova netolerancija na hranu često izaziva dijareje, zbog kojih se istroše sluzokoža i resice digestivnog trakta, pa konzumiranjem bajate hrane bolest može da se isprovocira i da se klinička slika drastično pogorša - kaže Raičevićeva.

Samo jedna kasirka odbila da nam proda bajatu robu

U brdu negativnih stvari, jedina svetla stvar koja se dogodila jeste to što je jedna od kasirki, za razliku od ostalih koje nisu ni pogledale rok važenja robe već nam bez pardona prodale bajate proizvode, uočila da je proizvodu prošao rok trajanja i odbila da nam ga naplati.
Na polici jednog od "Aroma" marketa pronašli smo slatki proizvod (Conad mafine sa čokoladom) namenjen celijakičarima, osobama koje su alergične na gluten, čiji je rok trajanja davno prošao. Kada smo prišli kasi kako bismo ga kupili, prodavačica je uočila da je rok prošao još pre nekoliko meseci, pa nam se pravdala da ne zna kako se on našao na polici i da ona ne može da nam ga proda.

Da bajata i pokvarena hrana može da napravi haos u našem organizmu, potvrdila nam je i doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević.

- Unošenje bajate hrane u organizam je veoma opasno po zdravlje. Najopasnije je to što je nepredvidivo šta može da se dogodi konzumacijom bajate robe. Rok trajanja se zato i izračunava da bi se odredilo do kada je ta namirnica sigurno zdrava. Nakon isteka roka počinju da se odvijaju hemijski procesi u samoj namirnici i da se stvaraju raspadni produkti koji mogu imati nepredvidljivo dejstvo. U blažim slučajevima javljaju se stomačne tegobe, mučnina, povraćanje, dijareja, visoka temperatura, a može doći i do teškog oštećenja sluznice želuca - ističe Dimitrijevićeva.

Već smo navikli da nas prodavci varaju na razne načine, a stručnjaci nas stalno upozoravaju na jeftine trikove prodavaca. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević savetuje potrošače da dobro otvore oči i paze šta kupuju, ali i da obavezno alarmiraju nadležne ako na rafovima uoče ovakve propuste.

Oprezno!

Nakon isteka roka počinju da se odvijaju hemijski procesi u samoj namirnici. U blažim slučajevima izazivaju stomačne tegobe, mučninu, povraćanje, dijareju, temperaturu, a može doći i do teškog oštećenja sluznice želuca
Dr Nevenka Dimitrijević, lekar

- Apelujem na kupce da vode računa i da pre nego što pazare neki proizvod prvo pročitaju šta piše na deklaraciji. Nažalost, redovna kontrola marketa u našoj zemlji ne postoji. Zato je važno da potrošači prijave ovakve propuste tržišnoj inspekciji jer inspektori na teren izlaze samo po prijavi. Takođe, u našoj zemlji postoje četiri organizacije koje se finansiraju iz budžeta Srbije kako bi pružale besplatnu pomoć potrošačima i uvek možete da alarmirate jednu od njih - kaže Bogosavljević i naglašava da je prodavac dužan da skloni bajatu robu sa polica čim prođe rok upotrebe.

- Hrana kojoj je istekao rok trajanja nikako ne sme da se nađe u prodaji! Ovo predstavlja ozbiljno kršenje zakona jer sva roba mora da se skloni sa rafova kada joj istekne rok upotrebe. Najveća zakonom zaprećena kazna je tri miliona dinara, a koliko će novca morati da isplati prodavac, zavisi od toga koliko je vremena prošlo od trenutka kad je istekao rok - jasan je Bogosavljević.


Pored pokvarenih proizvoda, haos i sa cenama u "Aromi"

Da u prodavnicama ovog velikog trgovinskog lanca vlada potpuno rasulo, dokazuje i to što, pored bajate robe, na rafovima ispod proizvoda stoje cene koje ne odgovaraju stvarnim iznosima koje vam naplaćuju na kasi. Petar Bogosavljević ističe da, ako se ispod proizvoda na rafu nalazi pogrešna cena, propisi idu u korist potrošača, jer je u tom slučaju prodavac dužan da robu naplati po onoj ceni koja je istaknuta na polici.
- Potrošač ima pravo da izabrani proizvod plati po onoj ceni koja je istaknuta na tom proizvodu ili na prodajnom mestu ispod ili iznad određenog proizvoda. Trgovac jednostavno ima zakonsku obavezu da naplati po onoj ceni koja je istaknuta, a ne po ceni koja se pojavljuje u kasi - naglašava Bogosavljević.

Foto: Informer ZP

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17