• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

19.03.2019

13:32

(INFOGRAFIKA) STRUČNJACI IZMERILI! Neonka zrači više od telefona! Ali mobilni NIKADA NEMOJTE KORISTITI U LIFTU!

Zaštitnik potrošača

(INFOGRAFIKA) STRUČNJACI IZMERILI! Neonka zrači više od telefona! Ali mobilni NIKADA NEMOJTE KORISTITI U LIFTU!

Podeli vest

Sijalica iznad akvarijuma emitovala je 300 puta jače polje zračenja nego laptop dok je skidao podatke sa interneta ili mobilni telefon tokom razgovora u području dobrog signala

Štedljiva sijalica, verovali ili ne, ima veću jačinu polja zračenja nego LCD televizor ili mobilni telefon, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje "Zaštita potrošača". Kako bi razrešili večitu dilemu koliko su opasni uređaji moderne tehnologije, u saradnji sa "Telekomovim" stručnjakom, ljudi iz ovog udruženja izmerili su nivo zračenja baznih stanica, mobilnih telefona, led sijalica i mnogih uređaja koje imamo kod kuće.

Opasnost iz lifta

Za 30, 40 sekundi telefoniranja u liftu možete da primite više zračenja nego za nedelju dana telefoniranja na mestima sa prosečno dobrim signalom
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

Uz pomoć širokopojasnog instrumenta za merenje jačine polja zračenja, došlo se do veoma iznenađujućih rezultata, a to je da je, na primer, jačina polja oko neonke iznad akvarijuma sa ribicama višestruko veća nego oko laptopa (pogledaj grafiku).

Takođe, utvrđeno je kada i koliko mobilni telefon emituje najjače polje, te treba poslušati savete stručnjaka kako ga koristiti, a da nam najmanje šteti.

Najjače polje mobilni telefon emituje prilikom uspostavljanja veze.

- Kada je telefon uspostavio vezu, jačina polja je bila nakratko 6,53 V/m (volti po metru), a ubrzo je osetno pala. U proseku, tokom razgovora jačina je 1,6 V/m, što je oko 10 puta manje od maksimalno dozvoljenih 16,8. Ali ovo ne znači da će zračenje telefona uvek biti ovako malo - kaže Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača".

LAPTOP OD 51.000 DINARA CRKAO ZA 10 DANA - "VIN VIN" ODBIJA DA VRATI PARE!

Najveća opasnost vreba u područjima gde je loš signal, jer kako stručnjaci objašnjavaju, tada telefon emituje mnogo jače polje kako bi uspostavio vezu sa baznom stanicom.

Zato je, kako kažu, korisno izbegavati telefoniranje kada imate loš signal, odnosno jednu ili dve crtice. Tada vas, upozoravaju iz "Telekoma", telefon za nekoliko minuta razgovora više ozrači nego što od bazne stanice zračenje primite godinama.

Foto: Informer ZP

Neonka zrači više od mobilnog telefona

Ista situacija je i u garažama, liftovima i podrumima, gde je pokrivenost signala takođe slaba.

- Kada uđete u lift, jačina signala znatno opadne. Za 30, 40 sekundi telefoniranja u liftu možete da primite više zračenja nego za nedelju dana telefoniranja na mestima sa prosečno dobrim signalom - kaže Nenad Bumbić.

(FOTO) ORMAN UBICA IZ "EMECETE"! Raspao se iz čista mira, puklo je kao bomba, NEKO JE MOGAO DA POGINE!

Iz "Telekoma Srbija" savetuju da se telefon udalji prilikom uspostavljanja veze:

- Tada telefon ima najveće zračenje, posebno kada se koristi stara, 2G tehnologija. Tek kada čujete zvonjavu, veza je uspostavljena i tada možete da ga približite. Jačina polja je manja kod 3G i 4G tehnologije, jer ga bazna stanica lakše i brže prepozna.

Posebno upozorenje važi za korišćenje telefona prilikom vožnje. Osim što držeći telefon u ruci kršite zakon i ugrožavate bezbednost u saobraćaju, telefon tokom kretanja u pojedinim momentima znatno povećava jačinu polja.

SAVETI:

- Izbegavajte telefoniranje gde je loš signal
- Udaljite telefon od sebe dok spavate i vozite
- Ne telefonirajte u garažama, liftovima, podrumima

- Poželjno je automobil opremiti tako da ne morate da držite telefon blizu sebe tokom razgovora. Jer dok se krećete, prihvata vas jedna po jedna bazna stanica duž vaše trase i tada dolazi do povećanja zračenja u procesu prelaska sa stanice na stanicu. Dovoljno je udaljiti telefon samo metar od tela i polje zračenja je zanemarljivo - savetuju naši sagovornici.

Nakon što je opsežno rešena dilema oko mobilnih telefona, jačina polja je izmerena i u blizini kućnih aparata.

- LCD televizor je imao jačinu polja zračenja u proseku od 0,51, a najviše 0,79 V/m. Rekorderi su sijalice. Neonska sijalica koja osvetljava akvarijum je apsolutni rekorder sa prosečnih 300 i maksimalnih 372 V/m. Štedljiva sijalica stvara polje čiji je maksimum 233, a u proseku njeno polje ima 62 V/m. Neposredno pored mikrotalasne pećnice polje je imalo najveću jačinu od 55 i prosečnu od 12,5 V/m. Klasična sijalica ima polje od samo 1 V/m. Toliko zrači i laptop dok preuzima podatke preko bežičnog interneta - kažu u "Zaštiti potrošača" i napominju:

PAZITE KAD KUPUJETE KUĆNE APARATE! Prodaju nam ŠPORETE BEZ KABLA, a aspiratore bez filtera!

- Mana našeg merenja je što širokopojasni instrument koji smo koristili ne daje podatke o frekvenciji zračenja, već samo o jačini polja. Veće frekvencije su opasnije. Zbog toga ne možemo da kažemo da je polje oko sijalice iznad akvarijuma opasnije od polja oko telefona ili televizora, ali je neminovno višestruko jače.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija