SUROVA OBMANA KORISNIKA INTERNET TV-a! Brutalna SBB prevara sa EON platformom!

Informer ZP

10:14 Zaštitnik potrošača 18

A. Crnomarković | 06. 04. 2019.

SUROVA OBMANA KORISNIKA INTERNET TV-a! Brutalna SBB prevara sa EON platformom!

Ne verujte kada vam kažu da ćete preko EON aplikacije imati dostupne kanale preko bilo koje internet mreže u Srbiji * Ako niste konektovani na SBB internet, na desetine kanala vam neće biti dostupno, iako se u reklami tvrdi suprotno

Ako ste se pretplatili na SBB-ovu internet TV EON platformu kako biste preko smart uređaja mogli da gledate televiziju gde god da ste, debelo ste namagarčeni. Objašnjenja radi, za određenu novčanu nadoknadu pretplatite se na EON, skinete aplikaciju na smart TV, telefon ili računar i, ukoliko se konektujete na internet, možete da gledate sve TV kanale.

2.000.000

dinara je maksimalna kazna za prevarno oglašavanje

Međutim, ispostavilo se da će vam svi kanali biti dostupni samo ukoliko je internet na koji ste konektovani SBB-ov. U suprotnom, brojni programi će vam biti blokirani, što je u potpunosti drugačije od onoga što ova firma obećava na reklami i priča potrošačima prilikom potpisivanja ugovora.

Informer ZP

Nakon brojnih žalbi naših čitalaca koji koriste ovu platformu da je reč o prevari i sami smo proverili kako sistem funkcioniše. Ulogovali smo se na aktivan EON nalog, a laptop nam je bio konektovan na drugog provajdera. Kada smo pokušali da gledamo kanale poput Foksa, N1 i još bar desetak u nizu, dobili smo obaveštenje:

- Izabrani kanal nije dostupan na mreži internet provajdera na koju ste konektovani.

Potražili smo objašnjenje iz prve ruke i pozvali SBB korisnički centar:

Korisnik: Dobar dan, korisnik sam EON-a i imam problem. Ulogovala sam se na svoj nalog na računaru na poslu i prvi put mi se desilo da mi nisu svi kanali dostupni.
SBB operater: Verovatno vaš internet provajder na poslu nije SBB?
Korisnik: Ne nije, ali ovo mi se prvi put dešava. Ali kakve to veze ima koji je provajder? Minimum 10 kanala ne mogu da gledam.
SBB operater: Pa to je normalno, mi ne možemo da garantujemo da ćete preko svakog provajdera moći da gledate programe na EON-u.
Korisnik: Ali to mi niko nikada nije rekao, niti me upozorio...
SBB operater: Ma mora da jeste...
Korisnik: Ali nije. Pa zar nije poenta EON-a da mogu da gledam TV svuda gde imam internet i "pametni" uređaj. Na kraju krajeva, tako se i reklamirate. Hoćete li rešiti ovaj problem?
SBB operater: Da jeste, ali mi vam ne možemo garantovati to... Za sada se time nećemo baviti. Tako je kako je. Doviđenja!

Knjiški primer prevare

Ovo je knjiški primer prevarnog oglašavanja i stavljanja potrošača u zabludu
Goran Papović, NOPS

Da stvar bude gora, i da je evidentno reč o obmani, potvrđuje i to što EON platforma garantuje svim potrošačima da će moći da koriste kompletan sadržaj preko bilo koje internet mreže i reklamira se doslovno ovako:

- Bez kompromisa po bilo kom pitanju, direktno o svemu sa svojim sagovornicima! Dostupno na EON-u, preko bilo koje internet mreže u Srbiji. Na svim uređajima - stoji u rečenici pored reklame, i to za televiziju koja nama nije bila dostupna za gledanje.

SBB UCENJUJE KLIJENTE! Ko ne odabere paket, DODELIĆEMO MU NAJSKUPLJI!

Predstavnici potrošača najoštrije su osudili najnoviji marifetluk poznatog kablovskog operatera i pozvali su nadležne organe da im izreknu višemilionske kazne, zabrane ovakvo reklamiranje, prodaju EON platforme, pa čak i rad na neko vreme.

Informer ZP

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je SBB preko platforme EON napravio veliku prevaru i da su potrošači obmanuti i na reklami i prilikom potpisivanja ugovora.

Zabraniti im reklamu ili prodaju!

Predsednik NOPS-a Goran Papović smatra da je neophodno da Ministarstvo trgovine izrekne upravnu meru SBB-u. Ta upravna mera podrazumeva nekoliko mogućnosti - od toga da im zabrane reklamu do toga da im zabrane rad ili prodaju te EON platforme na neko vreme.
- Problem je što ti upravni postupci traju predugo i trgovci to koriste jer znaju da će stvar da se otegne i da će na kraju da izbegnu kaznu. Zbog toga i ne haju mnogo za zakon koji često krše i to sve ide preko leđa potrošača. Konstantno pričamo da je neophodno da se neko zaista kazni i da se izrekne upravna mera kako bi shvatili da nisu iznad Zakona o zaštiti potrošača i da moraju da ga poštuju. Moraćemo već jednom da se odlučimo da li ćemo da pravimo neke čudne slogane, akcije bez poente i crtane filmove ili ćemo ozbiljno da se bavimo zaštitom potrošača. Dok to ne odlučimo, ovakve i slične prevare će nažalost ostati naša realnost - oštar je Papović.

- Odavno upozoravam da na polju kablovskih i internet operatera u Srbiji imamo kartelsko i monopolističko stanje, a u takvim situacijama uvek najviše nadrljaju potrošači i njihova prava. Takav je slučaj i ovde. Ako je SBB za svoju EON platformu obećao potrošačima da mogu da gledaju sve kanale preko bilo koje internet mreže u Srbiji, onda to mora i da ispuni. Pošto očigledno nije tako, reč je o prevari i obmani potrošača, i to na više polja. Prvo zbog prevarnog oglašavanja, a potom i zbog toga što im to nisu pomenuli prilikom potpisivanja ugovora i tako su ih direktno doveli u zabludu da plaćaju uslugu koju neće dobiti - jasan je Bogosavljević, koji je potom posavetovao potrošače da moraju da se bore za svoja prava:

- U svakom slučaju prevareni potrošači ne smeju da se samo pomire sa činjenicom da su uskraćeni za uslugu koju plaćaju. Moraju da traže da im se to omogući. Prvo tako što će pisati oglašivaču i decidirano tražiti da ispuni ono što je obećao u reklami. Pored toga, potrošač ima prava i na nadoknadu za sve one mesece koje je plaćao EON, a nije mogao da ga koristi preko svih mreža. Ako SBB to odbije, potrošači imaju prava na tužbu i tu bi bilo najbolje podneti kolektivnu jer je ovde u pitanju na hiljade ili desetine hiljada prevarenih. Uveren sam da bi takva tužba imala uspeha i da bi se dobila i naknada štete i mogućnost prelaska kod drugog operatera bez plaćanja onih naknada ukoliko EON ne može da pruži uslugu koju obećava.

NAVLAKUŠA! Evo kako SBB VARA KLIJENTE! Obećaju besplatan HBO, pa ga zaključaju!

On tvrdi da bi zbog ove velike prevare SBB trebalo da bude rigorozno višemilionski kažnjen po Zakonu o zaštiti potrošača, ali i da bi morala da reaguje i Komisija za zaštitu konkurencije i izrekne im drakonsku kaznu od 10 odsto ukupnog godišnjeg profita.

Drakonska kazna

Ovde bi morala da reaguje i Komisija za zaštitu konkurencije i izrekne im drakonsku kaznu od 10 odsto ukupnog godišnjeg profita
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Za dovođenje potrošača u zabludu i prevarni marketing kazna je od 300.000 do 2.000.000 dinara. Uz to bi morali da budu naterani i da promene reklamu i jasno obaveste potrošače da svi kanali sa EON platforme mogu da se gledaju samo ako imate SBB internet. Međutim, ovde ne bi smelo da se stane sa kaznama i trebalo bi da reaguje Komisija za zaštitu konkurencije, jer su sa ovom prevarom ugrozili i ošetili sve one poštene firme koje takođe prodaju platforme za gledanje kanala na internetu, ali ne obmanjuju potrošače. Tu je kazna do 10 odsto ukupnih godišnjih prihoda. Svestan sam da sve ove kazne ukupno čine ogroman iznos, ali mislim da je neophodno da za ovakvu prevaru neka poznata firma napokon bude drakonski kažnjena i da se tako da primer svima drugima da ne smeju da krše zakon - smatra naš sagovornik.

Sa njim se slaže i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović, koji tvrdi da bi Ministarstvo trgovine za ovakve stvari moralo SBB-u da izrekne upravnu meru.

- Ovde imamo apsolutno neistinito predugovorno obaveštenje i potrošač ima pravo na raskid takvog ugovora bez ikakvih posledica. Uz to imamo knjiške primere prevarnog oglašavanja i stavljanja potrošača u zabludu, za šta predviđena kazna ide do dva miliona dinara - kaže Papović.
 


 Anna Frank

06.04.2019. 10:23

Doticni Petar Bogosavljević je SNS bot, a razlog je Telekom Srbija koji je SNS-ov provajder. Pametnom dosta.Cane Corso

06.04.2019. 11:03

Jako sam razočaran u SBB baš zbog ovoga što ne možeš svuda da gledaš sve kanale ako nisi na njihovom internetu Arenu nemaju nijednu od 5 kanala makar 1 da imaju dok mts i drugi operateri je imaju katastrofa su rasporedjeni kanali kad ih pretražuješ izgubiš se i zaključali su kanale koji su kod drugih provajdera otključani !!! moraće uskoro nešto da menjaju inače će ostati bez korisnika!!! Nova će ih pokidati sutra da mogu prešao bih kod njih još nude ljudi i ugovore od 1 godinu 2 godine i bez ugovorne obaveze


Vladimir

06.04.2019. 11:07

Ja sam im se zvanično obratio oko te prevare negde početkom januara i tražio da me obeštete kroz neki 6mes.popust. Dobio sam pedalu odmah u stilu imaš na sajtu sitnim slovima najv. da ne snose odgovornost...Ja kad sam potpisivao ugovor na 24mes. za EON isključivo sam to uradio zbog SK kanala i mogućnosti da ga gledam, bilo gde u Srbiji gde imam internet! Razgovor je snimljen u kome me operator obaveštava da mogu bilo gde. I pored svega, pedala na 1. Nadam se da će ih kazniti zbog navedenog. Kad mi sitekne ugovor prelazim na novog provajdera, 100%.


marko dakovc

06.04.2019. 11:12

Najveći obmanjivač na ovim prostorima su Informer od novina i Pink od televizija.... Ubedljivo. Aje ako niste, demantujte mene pa objavite ovaj komentar!


Dragan

06.04.2019. 14:55

@marko dakovc - Kao što vidiš komntar ti je objavljen, ali zato na sajtu televizije N1 ne može da bude objavljen nijedan negativan komntar o tajkunima Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću i psihički neuravnoteženim osobama Bošku Obradoviću i Sergeju Trifunoviću.


kiki

06.04.2019. 11:51

Kad ce drzava i mts onda da ukinu ucene za arenu koju nece da daju drugim operaterima?


Cane Corso

06.04.2019. 12:30

Pojesce ih Supernova tv imaju i Arene i 220 kanala u osnovnoj ponudi ovo je krs krseva ne mogu ni na aplikaciji pola kanala da gledam ako nisam na njihovom netu uzas koja je poenta


baron

06.04.2019. 12:32

Prvo su nam porušili Ameri predajnike pa nam onda odkupili lokalne kablovsek pravjdere i sada diktiraju nenormalne uslove.Otimaju bez milosti.Isti je problem i sa telefonijom kada predjete kod njih onda svatite da ste prevareni jer nemate sve mogućnosti kao kod pošte.Prevarama nikad kraja.


Miki

06.04.2019. 13:24

Uhhh pa taj SBB je zlo , Kako ga jos nisu kupili braca Vucic sa novcima gradjana Srbije , Mogli su to da urade opet preko Kopernikusa, Tada bi imali totalnu kontrolu medija, Ima narod para kupice i to.Marcco

06.04.2019. 13:45

Možete do sutra ovako. Ja odavno zelim da promenim provajdera ali niko me želi da ga uvede u zgradi gde sam. Ocigledno kartelski dogovor.


vojin72

06.04.2019. 14:29

Imali gospodo na N1 televiziji da se cuje da valja u Srbiji ili je sve na opako a basme interesuje sta to fali njima i njihovim sefovima kolika je njihova bruto zarada mescno.


Cica

06.04.2019. 14:38

RTS se silno uvredio sto njihovi kanali na SBB ne zauzimaju prva tri mesta. Jos su nedavno RTS 1 pomerili sa drugog na trece zbog Ns tv. Znaju oni da babe i dede ne znaju mnogo oko ove nove tehnike i da vrte samo par kanala a prva tri bi bas bila zgodna...


vladan

06.04.2019. 16:00

Istekao mi je ugovor za total, da bi prekinuli saradnju operater mi je rekao da posaljem izjavu za razlog prekida saradnje, kao i risivere sa pratecim prikljuchcima sto sam i uradio. Posle nekoliko dana sam pozvao da proverim da li je posiljka stigla i da li sam prekinuo zaduzivanja, receno mi je da je otkazni rok mesec dana sto znaci da ce me zaduziti i za April, i ako su mi uzeli risivere. Nemaju milosti. KRADJA!


Nikola

06.04.2019. 17:36

Korisnik sam SBB-a i već odavno sam ih zvao i prigovarao što svi kanali rade samo kada sam na SBB internetu. Odgovor je bio da drugi provajderi blokiraju neke kanale, a što je smešno objašnjenje. Kada sam na SBB internetu, to znači da sam kod kuće, a tada mi kanali preko interneta nisu ni bitni. To mi je bitno kada nisam kod kuće, a to znači na nekom drugom provajderu. Još gore je u inostranstvu. Više od pola kanala ne radi! Ako to nije prevara, onda ne znam šta je! Ljut sam zbog toga već dugo, ali do sada niko nije za ovo mario. Konačno da je Informer načeo ovu temu. Bez obzira na motive. Rado ću se pridružiti tužbi protiv SBB-a zbog prevare. EON radi potpuno samo na SBB internetu. Na drugom srpskom provajderu ne radi 30% kanala, a u inostranstvu ne radi 60% kanala! To su činjenice!


Natalija

06.04.2019. 19:02

Bas lepo sto ona na poslu ima vremena da gleda televiziju, inace je eon mobilna aplikacija samo za sbb mrezu.


Mile

08.04.2019. 13:35

Lazete nemoj da kanalite i pljujete po sbb u koji je najaci u regionu a dizete mts raspali..Ja imam eon tv i radi na svim mrezama tj sve kanale.otvara msm.na sk n1 nova itd


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]