• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf

07.04.2020

23:48

VAUČERI UMESTO 100 EVRA POMOĆI? Šta bismo mogli da kupimo i platimo sa njima

Zaštitnik potrošača

VAUČERI UMESTO 100 EVRA POMOĆI? Šta bismo mogli da kupimo i platimo sa njima

Podeli vest

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da javni sektor na vreme izmiruje obaveze prema privredi i predložila da se umesto 100 evra, građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe

Unija poslodavaca Srbije predlože da se svakom punoletnom građaninu umesto novčanog iznosa od 100 evra daju vaučeri iste vrednosti sa kojima bi isključivo mogli da se plate proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme.

 

 

- Ideja je da se potroši isključivo za domaće proizvode i domaće usluge. Na primer, deo novca za kartu Er Srbije, aranžman za letovanje u Srbiji, deo za plaćanje struje, telefona. Od tih 100 evra, praktično 80 ide građanima, a državi se vraća u kasu 20 kroz PDV. Dakle 80 u potrošnju (oko 400 miliona evra) - rekao je za Telegraf Biznis Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Drugi predlog je da se napravi e - novčanik, da ne bi odlazio novac u sivu zonu, jer je pretpostavka da se 19 miliona ne bi vratilo u kasu, nestalo bi, jednostavno, objašnjava on. 

 

 

- Država je svesno to uradila, delom bi trebalo da se stimulišu preduzeća, kroz deo da se vrati u kasu, kako bi se i ona napunila. Dakle, da deo ode kao stimulacija domaćih firmi, drugo, da izbegnemo vaučerom da ode bilo šta u sivu zonu i treće, da se vrati PDV u kasu - dodaje Brkić.

Kako je navela Unija, moglo bi se predvideti da se ovim vaučerima plati deo avio karte, ali samo za domaćeg  avio prevoznika, kupe svi prehrambeni artikli i alkoholna pića, odeća, obuća, hemija, aparati za domaćinstvo, zaštitna sredstva, đubriva za poljoprivredu, građevinski materijali, ali sve to proizvedeno u Srbiji, te da se mogu platiti komunalne usluge, studentski domovi, prevoz u domaćem saobraćaju, ugostiteljske usluge u domaćim objektima i drugo.

Foto: Informer DN

Iz Unije poslodavaca Srbije podsećaju na izuzetno dobro iskustvo sa vaučerima kojima su se plaćale turističke usluge u zemlji.

Na ovaj način bismo direktno u srpsku privredu upumpali znatan iznos novca, odnosno naš bi novac i završio na računima naših, domaćih firmi koje su i punile budžet, naravnouz obezbeđen povrat 20% PDV-a u državnu kasu, predlaže Unija.

 

 

Unija poslodavaca zamolila je Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Covid 19 po privredu da pozovu javni sektor da izmiri dospele obaveze privredi.

VLADA POTVRDILA VUČIĆEVO OBEĆANJE! Mali: Svakom punoletnom građaninu Srbije biće uplaćeno po 100 evra!

U Uniji poslodavca Srbije navodi se da im se ovih dana u velikom broju obraćaju preduzeća navodeći da im javni sektor ne izmiruje dospele novčane obaveze iz komercijalnih transakcija, prenosi Telegraf.

- Privrednici navode da su svoje ugovorne obaveze-isporuku dobara, odnosno pružanje usluga uz naknadu izvršili u svemu u skladu sa ugovorom i u roku, ali da ni posle više upućenih poziva za plaćanje, obaveze od strane dužnika iz javnog sektora nisu izvršene u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama - navodi se u saopštenju.

 

 

 

Oni pozivaju Vladu Srbije da adekvatnim tumačenjem ili jasnim saopštenje pozovu javni sektor da, kao i svi ostali privredni subjekti, pokažu odgovornost koja se pogotovo u ovom vanrednom stanju od njih očekuje.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rodja

pre 3 godine

Predlazem da se otvori javno, racun i da se posle podele tih 100 evra,non stop vrti po tv-u kao reklama pa da oni sto pljuju kako im to ne treba pokazu pravu humanost i te pare uplate na taj racun.A posle 15 dana da se kaze koliko je para uplaceno i da vidimo u koju cemo svrhu ih potrositi kao neku donaciju.Verovatno za bolnice,a mozda i za sve medicinske sestre koje su radile na klinikama kao i svim drugim radnicima koji su bili izlozeni virusu,tj u prvim redovima.

Vpm

pre 3 godine

A zasto bih bilo ko davao nekom drugom svojih 100 e, ja iskreno nisam cula da je neko reko da mu ne treba, meni licno i vise nego treba... To tebi ako ne treba ti uzmes pa das, a ne da govoris kako drugima ne treba..

Skeptik

pre 3 godine

Neka oprosti svima dazbine na par meseci dok traje virus i ne treba mi 100€

ĐOMLA

pre 3 godine

Zahebi vaučere pa da nas ucenjujete kako tih 100 nije 100 nego 80, itd... Svi oni koji šatro neće 100 eur nek daju meni. Ljubi Vas i voli!

laki

pre 3 godine

Ma vidi ti odmah im zinulo d.... i za jos 100 evra sto bi jadni narod treba da dobije , malo vam je sto nas pljackate sa cenam pa jos i ovo da trosimo kod vas e pa ne moze dosta ste vi para ukrali od naroda a i drzave i bogati sto ta tzv. unija poslodavaca ne kaznjava i prijavljuje svoje clanove koji imaju prijavljenog jednog ili dva radnika a kod njih na crno radi jos deset i sa time svojim aktom pljackaju drzavnu kasu

milankukic

pre 3 godine

to mu dodze kao ja cu ti dam a ti ima da das kome ti ja kazemm

veverica

pre 3 godine

nikako se nesme prihvatiti predlog unije robovlasnika srbije. VUCIC na ovome ili dobija vlast ili gubi vlast i jos nesto. 100 evra na racun punoletnih gradjana srbije pa ce svaki gradjanin odluciti sta ce sa njima. I jedna informacija za vlast. narod se zaduzivao kod rodbine i prijatelja da kupi osnovne potrebstine za vreme policijskog casa, to sad treba vratiti. mnogi jadnici zive od nadnice, znate li sta to znaci. ne igrajte se previse sa narodom.

Milos

pre 3 godine

Bolji komentar nisam procitao u zadnjih mesec dana. Svaka cast. I ako smem da dodam, svima kojima ne znace sto eura i koji pljuju na tih sto eura a smatram da ima prvi da podignu sa saltera taj novac, ako se gadite i malo vam je sto eura, dajte nekoj porodici u vasem okruzenju ima nekom kome ce dobro doci taj novac.

Juraj

pre 3 godine

Da poslodavci rasprodaju robu kojoj je istekao rok trajanja ili robu iz sekond hand prodavnica?

branko

pre 3 godine

Moze....ali svi ti pametnjakovici iz Unije Poslodavaca da NE OTPUSTE nijednog radnika za vreme vanrednog stanja i da mu uplate SVE doprinose..lako proverljivo, ako se hoce!!!

nik

pre 3 godine

ima sirotinje koja prima po 15,000,penzije,dakle dajte ljudima ,pa nek oni kupe ili daju unucima,ovome poslodavcu dati vaucer na 80evra

JaPaja

pre 3 godine

Nije im dosta što su iznjakali da im država podeli minimalce žele li bi da otmu još i to od građana. Rekao sam da pomoć koje predsednik daje penzionerima nema nikakve svrhe iz prostog razloga što istog časa se pojave krvnici iz javniih preduzeća da to otmu povećavajući cenu svojih usluga. Tako sad imamo nikad topliju zimu a nikad veći računi za grejanje. Sramota kako niko ne reaguje na ovaj genocid javnih preduzeća prema građanim.

Rajko

pre 3 godine

Rekao sam jos ranije,prvo vas navuku sa bombasticnim merama i kako drzava vodi racuna o svemu a posle sve to pocne da se razvodnjava.Zivi bili pa videli od svih tih mera nece nista ostati.

Bulevar Niš

pre 3 godine

To bi bilo najpametnije...ljudi svakako moraju da kupuju namernice i plaćaju račune,ili da kupe bilo šta u bilo kojoj radnji u Srbiji,i najbolje je vaučerima jer te pare onda ostaju u zemlji,tj kroz pdv se vraća jedan deo..A ovde neko napisao da hoće svojih 100€...pa ako ne budu vaučeri i dobićeš ih,ali u dinarima..

Ceca

pre 3 godine

Onda najbolje dajte odmah njima 100 evra, da se ovaj narod ne maltretira bezveze.

Nikola

pre 3 godine

Ja sam ovo znao od pocetka. Oni nekom da daju 100 evara! Ajte molim vas. Kad ste obecali to i ispunite.

Optimus Prajm

pre 3 godine

Ja ovo predlozih kada su vlasti najvile da razmatraju dodelu pomoci gradjanima u iznosu od 100e a vi mi tekst niste objavili. Nebitno je da li se neko slaze sa tom merom da drzava obecanu pomoc gradjanima isplati vaucerima ili ne, za nasu krhku i siromasnu zemlju ovo ce biti mnogo bolje jer ce se novac sliti samo na racune domacih preduzeca i kruzice u citavom privrednom sistemu nase zemlje a to ce sigurno pogurati i BDP jer mozemo ocekivati od ovakve potrosnje multiplikovani efekat na rast privrede, koja je sada zbog KORONA pandemije uzdrmana. Na ovakav nacin niko nece moci da taj novac stavi u slamaricu vec ce morati da ga potrosi. Pretpostavljam da i ovaj tekst necete objaviti.

Ljubica187

pre 3 godine

Haha da dam pare airsrbiji sta mogu da platim sa 100 e pola karte do Tunguzije pa na pola nek me bace iz aviona !!!!

Ceda

pre 3 godine

Prdsednice Vucicu To je vrlo pogrešno, mislim na tih 100eu.svakom punoletnom gradjaninu. Pronadjite neki nacin da se te pare daju sirotinji, penzionerima, ljudima bez primanja i sa malim primanjima. A ne onim bogatasima kojima to nista ne znaci a i onima sto vas "pljuju"svaki dan po nalogu svojih gazda koji ih placaju. Samo sirotinji i nikom drugom.

Hawk moth

pre 3 godine

Šta će sve da smisle, samo da čoveku ne daju pare.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59