• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

13.10.2021

13:00

AKO KORISTITE AJFON, OVO JE VAŽNA VEST! Odnosi se na punjače, SLEDI VELIKA PROMENA

Zaštitnik potrošača

AKO KORISTITE AJFON, OVO JE VAŽNA VEST! Odnosi se na punjače, SLEDI VELIKA PROMENA

Podeli vest

Zakon koji je najavljen, a koji će u Evropi propisivati jedinstvene adaptere za punjenje telefona, ne odgovara proizvođaču "ajfona", koji ima jedinstvene punjače

Evropska unija je pre nekoliko dana objavila da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobilne telefone. Taj potez EU razbesneo je američku kompaniju "Epl", koja je poznata po tome što proizvodi svoje jedinstvene punjače. Iako do najavljenih promena još nije došlo, "Epl" bi već ovom najavom mogao biti prisiljen na neke izmene.

Komentarišući ove izmene, iz "Epla" su izjavili da su zabrinuti da će strogi propisi koji nalažu samo jedan tip punjača obeshrabriti inovacije, što će u krajnjem naneti štetu potrošačima. Ipak, na kraju su diplomatski dodali da će se "angažovati sa saradnicima, kako bi im pomogli da nađu rešenje koje štiti interese potrošača".

Margarete Vestanger, šefica EU za tehnologiju, izjavila je da su evropski potrošači dovoljno dugo frustrirani time što im nekompatibilni punjači stoje u fiokama.

- Dali smo industriji i više nego dovoljno vremena kako bi došla do sopstvenih rešenja, ali sada je vreme da uvedemo zakonodavne akcije za univerzalne punjače - rekla je Vestangerova.

Potrošači frustrirani

Potrošači su dovoljno dugo frustrirani time što im nekompatibilni punjači stoje u fiokama
Margarete Vestanger, šefica EU za tehnologiju

 

Dodala je i da je ovo važna pobeda za potrošače, ali i za životnu sredinu, i da je u skladu sa zelenim i digitalnim težnjama.
Prema podacima Evropske komisije, građani EU poseduju u proseku tri punjača. Ipak, čak 38 odsto potrošača izjavilo je da barem jednom nisu mogli da napune svoje telefone jer im odgovarajući punjač nije bio pri ruci.

Kazna dva miliona dolara

Neki od proizvođača telefona koji su kupcima uskratili punjač u pakovanju novog uređaja već su snosili posledice zbog ovoga.
U Brazilu je agencija za zaštitu potrošača "Prokon" kompaniji "Epl" uručila kaznu u iznosu od dva miliona dolara zbog uklanjanja adaptera iz pakovanja "ajfona 12", jer se to kosi za propisima u toj zemlji.

Prema Evropskoj komisiji, oko 2,8 milijardi evra je godišnje potrošeno za kupovinu dodatnih punjača, koji nisu dobijeni u paketu s kupljenim uređajem.

Organizacije koje se bave zaštitom potrošača već su upozorile na praksu proizvođača pametnih telefona da prodaju uređaje bez punjača u paketu uz uveravanje da to čine zbog brige za zaštitu životne sredine.

Biljana Borzan iz Odeljenja za zaštitu potrošača EU upozorila je da dobija pritužbe građana i da je nedopustivo da to rade.
- Cena punjača je poznata i važno je da proizvodi uz koje se ne dobija punjač upravo za toliko budu jeftiniji. Nova mera ne sme da doprinese rastu profita kompanija, već da omogući uštedu novca i očuvanje životne sredine - rekla je Borzanova.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija