• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. P.

08.07.2022

18:00

ŽALI SE NAROD! SBB reklamira sadržaje koje više nema u ponudi

Informer

Zaštitnik potrošača

ŽALI SE NAROD! SBB reklamira sadržaje koje više nema u ponudi

Podeli vest

Na reklamnim flajerima "Junajted grupe" predstavljene su utakmice engleske Premijer lige i reprezentacije Srbije koje se više ne prikazuju na njihovim kanalima, kao i da dnevnik vodi Jugoslav Ćosić, koji više od godinu dana ne radi na N1

Beograđanin J. S. (ime i prezime poznati redakciji) bio je šokiran reklamnim materijalom kablovskog operatera SBB koji mu je stigao na kućnu adresu. On nam se obratio u želji da upozna javnost sa, kako se izrazio, skandalom kakav se ne pamti.
Naime, kako se može videti na fotografijama koje nam je ogorčeni građanin dostavio, SBB reklamira svoje usluge flajerima na kojima su prikazani medijski sadržaji koje ovaj operater u ponudi više nema!

SBB, u vlasništvu kompanije "Junajted grupa", grubo obmanjuje građane, sa željom da im proda svoje usluge.

Na reklamnim flajerima koji se dele građanima promovišu se utakmice engleske Premijer lige, kao i utakmice fudbalske reprezentacije Srbije, iako više nisu u ponudi televizija Sport klub i Nova S, kanalima "Junajted grupe"!

Foto: InformerDN

Naime, od avgusta utakmice Premijer lige ekskluzivno prenosi TV Arena sport, dok ugovore za prenos utakmica srpske fudbalske reprezentacije imaju Arena i javni servis RTS.

Nije to sve

Ali to nije sve. Na istom flajeru prikazan je TV voditelj i novinar Jugoslav Ćosić na ekranu sa oznakom TV N1, iako je bivši urednik N1 još u proleće 2021. dao otkaz i sada radi na TV Insajder!
Naš sagovornik koji nam je ukazao na ovu obmanu SBB-a ironično kaže:
- Da li su ove u "Junajted grupi" potpuno ošamutile visoke letnje temperature pa haluciniraju da imaju atraktivne medijske sadržaje koje su izgubili, ili je u pitanju svesna i proračunata prevara građana u cilju pribavljanja finansijske koristi za ovu kompaniju? - pita se J. S.
Stručnjaci koji se bave zaštitom potrošača kažu da bi o tome slobodno mogao da odlučuje sud ako mu se ogorčeni građani obrate, s obzirom na to da je laganje u reklamiranju strogo zabranjeno zakonom!

Zakon je jasan

Naime, u članu 11 Zakona o oglašavanju Republike Srbije jasno piše: "Obmanjujuće oglašavanje je zabranjeno. Obmanjujuće oglašavanje jeste svako oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući način prikazivanja, obmanjuje ili je verovatno da će obmanuti primaoce oglasne poruke, koje zbog takve obmanjujuće prirode može da utiče na njihovo ekonomsko ponašanje ili koje zbog toga škodi ili je verovatno da će naškoditi konkurentu oglašivača."

A u istom zakonu, u članu 6, stav 4, istaknuto je da "oglasna poruka mora da bude istinita, u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima lojalne konkurencije i profesionalnom etikom".
Kršenje navedenih odredaba predstavlja prekršaj za koji je predviđena novčana kazna za pravno lice u iznosu od 300.000 do dva miliona dinara!

Foto: Informer

Dakle, ako ogorčeni i šokirani Beograđanin J. S. odluči da sudski goni SBB zbog pokušaja da ga obmanu - a ko zna na koliko adresa su flajeri dostavljeni - verovatno će sudski veštak morati da utvrđuje da li je reč o svesnoj nameri da od građana na prevaru izvuče korist.
U SBB kažu da je na flajerima jasno istaknuto važenje akcijske ponude koju promovišu, a to je 31. 7. 2019. godine. 

- Ovom prilikom napominjemo da je navedeni marketinški materijal nastao pre tri godine, odnosno u junu 2019, kada su pomenuti sadržaji i TV lica bili deo programske ponude SBB kompanije. Nemamo potrebu da se služimo jeftinim trikovima i reklamiramo sadržaje kojih nema u ponudi, jer smo kompanija koja već 20 godina korisnicima u Srbiji pruža najkvalitetniji TV program, najbrži i najbolji internet i ima najzadovoljnije korisnike, uz superiornu EON TV platformu - kažu u SBB i dodaju: 
- Činjenica da je flajer koji pominjete vezan za promotivnu kampanju od pre tri godine lako je proverljiva i jasno i nedvosmisleno istaknuta u samom flajeru. Trenutni reklamni materijal koji sadrži iste informacije koje možete naći i na našoj internet stranici nema apsolutno nikakve veze sa flajerima koji su, ponavljamo, korišćeni još u julu 2019. godine.

 

Krivično delo prevare

Ako bi obmanuti građani sklopili ugovore sa SBB i toj firmi dali novac za usluge koje su im lažno prikazane, poput Premijer lige i utakmica srpske fudbalske reprezentacije, mogli bi krivično da gone SBB, a odgovorna lica da završe u zatvoru! Jer zakon kaže:
- Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom - piše u članu 208 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 1 godinu

Neviđeni prevaranti. Prošle godine su podigli mesečnu uplatu podigli 100 dinara zato što na kućnu adresu moraju da šalju uplatnice, a prethodnog meseca su na uplatnici napisali: ako želite uplatnice možete dobijati na e-mail. Tržišna inspekcija nije nadležna za prevare, već upućuju na sudjenje. A izbor kanala menjaju kako im se ćefne. Bruka od operatera.

Zoran

pre 1 godinu

Lider u prevarama i obmanama. Na prijave tehničkoj službi da je signal loš uopšte ne reaguju. Kod njih je sve u redu, a nas šalju na servisere za TV. Prekid internet signala pravdaju preopterećenjem mreže. Samo da istegne ugovorna obaveza raskidam ugovor sa njima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija