• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Moravčević

20.01.2023

17:32

PLJAČKA! SMANJILI GRAMAŽU, A PODIGLI CENE KOZMETIKE! Puder duplo skuplji, a lakši za trećinu!

informer.rs

Zaštitnik potrošača

PLJAČKA! SMANJILI GRAMAŽU, A PODIGLI CENE KOZMETIKE! Puder duplo skuplji, a lakši za trećinu!

Podeli vest

Pre šest meseci pakovanje pudera "Maks faktor" je sadržalo 21 gram i koštalo 700 dinara. Sada ima samo 14 grama i sa popustom od 35 odsto košta 1.125 dinara

Poznati proizvođač šminke "Maks faktor", koji posluje u okviru kompanije "Prokter end Gembl", pridružio se varanju potrošača na najpodliji način - smanjivanjem gramaže svojih proizvoda. Da tu nije kraj pljački, ukazuje i to što su njihovi proizvodi za kratko vreme dvostruko poskupeli.
Na to nam je ukazala čitateljka Jasna Savić, koja je sasvim slučajno primetila ovu prljavu igru.

- U prednovogodišnjoj kupovini svratila sam i u jednu prodavnicu šminke, jer su bila sniženja na sve brendove do 35 odsto. Kupila sam svoj uobičajeni puder "maks faktor", koji je na tom sniženju koštao 1.125 dinara. Sa sve tim popustom, bio je znatno skuplji nego pre nekoliko meseci, kada sam ga platila 700 dinara. Ali to je puder koji već dugo koristim i uzela sam ga. Već dok sam ga držala u ruci, nešto mi je bilo čudno. Delovao mi je nekako manji, lakši, ali pomislila sam da mi se samo čini. Kod kuće sam ga raspakovala, ali i dalje sam mislila da nešto nije u redu. Uzela sam staro pakovanje da uporedim i pri samom dodiru bilo je jasno da je novi puder manji. Zapravo, bio je lakši - priča naša sagovornica.

Foto: informer.rs

Pravdanje krizom

Kako kaže, pogledala je deklaraciju i shvatila da novo pakovanje ima samo 14 grama, što je sedam grama manje nego staro pakovanje.
- Puder je bio lakši za trećinu, a duplo skuplji. Tako je i ova renomirana kompanija krenula stopama proizvođača hrane, hemije i ostalih da smanjuje gramažu i podiže cene, a sve pod velom krize. Sve me ovo vrlo iritira kao potrošača, osećam se prevareno, pokradeno, zbunjeno i dovodi me u situaciju da odustanem od daljeg korišćenja ovog proizvoda uprkos tome što mi je omiljeni.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da ih ne čudi što i proizvođači kozmetike kreću stopama proizvođača hrane, pića, praškova i da smanjuju gramažu i obmanjuju potrošače.
- To što je manja gramaža ne znači da je niža cena. Naprotiv, veća je. Svi se pravdaju povećanim troškovima proizvodnje. Ali u novonastaloj krizi mnogi love u mutnom i teško je utvrditi šta je tačno i koliko poskupelo a da drastično podiže cenu krajnjeg proizvoda - kažu u NOPS-u i dodaju da za to nema kazni, već je na potrošaču da li će to prihvatiti ili ne.

Foto: informer.rs

- Kupac može da nastavi da kupuje taj proizvod ili da odustane i da pređe na neku drugu marku. Očigledno da proizvođači nisu razmišljali o tome da li će sa novim smanjenim pakovanjima ostati bez kupaca.

Oštriji zakoni

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže da su ovo samo neke u nizu obmana potrošača, koji određenim brendovima poklanjaju poverenje i novac, nakon čega se ispostavlja da su izigrani.
- Kada se gramaža smanji, a pakovanje ostane isto, firma nema zakonsku obavezu da o tome obavesti kupca. Ovakvi postupci smatraju se "sitnim prevarama" i firme koje to urade ne podležu nikakvoj odgovornosti, osim etičke. Postoji pravilnik o deklarisanju, ali tu nije jasno naznačeno i izričito naglašeno kakva je obaveza proizvođača. Treba preći na strožu primenu etičkog kodeksa, insistirati na njegovoj primeni, što je u nadležnosti Ministarstva trgovine. Mora da postoji kodeks trgovaca i proizvođača zbog fer konkurencije i sprečavanja štete za potrošača. Imamo akta UN, ali ona nisu obavezujuća dok ih država ne prihvati kao svoja akta - kaže Bogosavljević.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija