• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević / N. Marić

09.04.2023

12:00

DRAGANA JE PORUČILA POKLON ZA KUMČE, ALI... Kada je čula kurira bila je ŠOKIRANA

Zaštitnik potrošača

DRAGANA JE PORUČILA POKLON ZA KUMČE, ALI... Kada je čula kurira bila je ŠOKIRANA

Podeli vest

Kurirske službe "D ekspres" i "Beks" nastavljaju sa skandaloznim i bahatim poslovanjem, i to opet sve preko džepa potrošača!

Naime, nedavno su obe brze pošte uvele novu opciju - plaćanje usluge karticama, ali od toga u praksi nema ništa. Iako se na sva zvona hvale novim i modernim načinima poslovanja kako bi olakšali svojim klijentima, s druge strane, samo im otežavaju i svaku porudžbinu pretvaraju u noćnu moru.

Tako da kada naručujete preko ovih službi pazite, jer osim što ćete možda ostati bez paketa i kurir neće hteti da se popne do vašeg stana, sada rizikujete i da nećete imati mogućnosti da platite pošiljku.

Foto: Shutterstock

Na ovakvu prevaru "D ekspresa" i "Beksa", pored mnogih, ukazala nam je Beograđanka Dragana M., koja je nekoliko puta morala da vrati poručene stvari jer im terminal za kartice nije radio!

- Često poručujem stvari preko interneta i nema nedelje da ne prođe bez dolaska kurira. Kada sam videla novu opciju plaćanja karticama, oduševila sam se, jer konačno ne moram da vodim računa o kešu, čak mogu i iznos kupovine da delim na rate. Verovala sam da su konačno počeli da rade za dobrobit potrošača, a ne protiv nas. Međutim, oduševljenje je kratko trajalo - priča Dragana i dodaje:

- Prvi put kada sam pokušala da platim karticom, kurir mi je rekao da ne radi aparat. Pomislila sam da je to možda trenutno, dešava se svuda. Posle nekoliko dana stigao mi je drugi paket, preko druge kurirske službe, i opet mi je rečeno da je baš tog dana loša konekcija i da ne mogu da vrše naplatu karticama. Sreća pa sam uvek imala novac kod sebe. Međutim, poslednji put je stvar prevršila sve mere, jer sam čekala dečiju biciklu, poklon mojoj kumici za rođendan. Zvao me je kurir, rekao da stiže, a kada sam ga pitala da li može karticom bez blama mi je rekao: "Ma kakva kartica, nema šanse. To uopšte ne radi!" Blagi nervni slom sam doživela. Jer niti sam imala 9.000 dinara kod sebe niti sam imala vremena da podignem. Drugo, odgovaralo mi je plaćanje na rate putem kartice. Poklon sam morala da vratim, i rizikovala da mi ne stigne do rođendanske proslave. Bruka i sramota!

Obmana potrošača

Domaći stručnjaci upozoravaju da je ovo tipičan primer obmane potrošača, loša poslovna praksa i prevarno oglašavanje, zbog čega nadležni organi moraju hitno da reaguju!

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević za Zaštitnik potrošača navodi da je posredi primer netačnog oglašavanja, koji i te kako podleže sankcijama.

- U pitanju je prevarno poslovanje koje potrošačima zadaje glavobolju. Možda je neko poručio televizor, grejalicu ili bilo šta, računao je da će platiti karticom, nije podigao novac kada mu je dostavljač rekao da aparat za kartice nije u funkciji i tako dolazimo do problema. Ili kao što je ova žena poručila biciklu. Nema svako novac uvek kod sebe i zbog toga bi iz ovih kurirskih službi u najmanju ruku pre nego što dođu na adresu trebalo da jave klijentu da nema mogućnost plaćanja karticom. To jest, ovo mora da bude obavezno. S druge stane, ukoliko se ove kurirske službe lažno reklamiraju da pružaju mogućnost plaćanja karticom, reč je o stvaranju nefer konkurencije i loše poslovne prakse - ističe Bogosavljević.

Prijava inspekciji

Prema njegovim rečima, potrošači bi trebalo da prijave ove kurirske službe tržišnoj inspekciji.

- Vidim da ovde ima elemenata za grupnu tužbu. Potrošači treba da reaguju i da ne dopuste da ih oni koji pružaju usluge prave budalama. Smatram da što pre treba krenuti u akciju - ističe prvi čovek Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Šta kaže zakon

Zakon o poštanskim uslugama, kada je reč o oštećenju robe prilikom transporta, glasi:
* U slučaju gubitka ili potpunog ili delimičnog oštećenja sadržine registrovane pošiljke ili prekoračenja roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, poštanski operator dužan je da pošiljaocu ili ovlašćenom licu naknadi štetu, i to:
1) gubitak ili potpuno oštećenje registrovane pošiljke - desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
2) gubitak ili potpuno oštećenje vrednosne pošiljke - iznos označen na pošiljci uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
3) prekoračenje roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke - petostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
4) oštećenje ili umanjenje sadržaja registrovane pošiljke - iznos u visini utvrđenog ili procenjenog dela oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke.
* Poštanski operator oslobođen je odgovornosti ako dokaže da je do gubitka ili oštećenja registrovane pošiljke došlo usled uzroka koji se nisu mogli predvideti, pa čak i zbog krivice pošiljaoca.

Sa njim se slažu i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS). Oni tvrde da dobijaju sve veći broj žalbi na račun kurirskih službi.

- Ovo je sramotno čime se služe kurirske službe! Zato i imamo trećinu primedbi koje se odnose na vreme za koje je isporučena roba, a sve je više i onih koji im se javljaju zbog loše usluge i isporuke oštećene robe koju oni kasnije ne uspevaju da reklamiraju i zamene. Sada imamo i zbog načina plaćanja - navode u NOPS i apeluju da se svaki vidi ovakvog poslovanja prijavi inspekciji!
Prema podacima potrošačkih organizacija, opravdanje koje kurirske službe najčešće daju kao odgovor na svoje propuste i kako bi izbegle obavezu nadoknade štete nije merodavno!
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

D express je zaista najgora kurirska sluzba, ja sam cekao 8 dana za dostavu paketa, kad sam ih zvao rekli su da tog dana dostavljaju.....uzasni su!

CRNA LISTA! BOJKOT JE NAJBOLJA KAZNA! Ovo je legalizovana pljačka kupaca!
Zaštitnik potrošača

CRNA LISTA! BOJKOT JE NAJBOLJA KAZNA! Ovo je legalizovana pljačka kupaca!

Namirnice po marketima iz dana u dan postaju sve lakše, ali zato njihova cena rapidno raste! Taman kad su se pomirili sa kesicama čipsa punim vazduha i sličnim proizvođačkim prevarama, potrošači u Srbiji sada se susreću i sa pakovanjima čokolade, pavlake, kečapa, majoneza, pudinga, jogurta i mleka koja su postala lakša od tri do čak 20 grama odnosno mililitara, ali je zato cena nekih otišla i do 100 odsto.

17.03.2023

12:25

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija