• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

13.06.2023

18:58

ZBOG IKEE REAGOVAO I POVERENIK! Roditelji dece dijabetičara podneli prijavu protiv "ikee"

printscreen

Zaštitnik potrošača

ZBOG IKEE REAGOVAO I POVERENIK! Roditelji dece dijabetičara podneli prijavu protiv "ikee"

Podeli vest

Roditelji deteta kome nije dozvoljeno da se igra u "Ikeinoj" igraonici bez prisustva roditelja, ali i Udruženje roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije "Alarm" podneli su prijavu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv ove kompanije.

Oni očekuju da "Ikei" bude naloženo da ispravi ovu nedvosmislenu diskriminaciju i da se deci sa dijabetesom dozvoli da se igraju u igraonici dok roditelji obavljaju kupovinu.

Podsetimo, kako je Zaštitnik pisao, dete koje nosi senzor za praćenje nivoa šećera u krvi, za razliku od ostalih mališana, ne može samo da se igra u igraonici ove robne kuće u Bubanj Potoku.

Roditelji ljuti

Upravo ovo obaveštenje je naljutilo roditelje dece sa dijabetesom koji dolaze u "Ikeu" kako bi pazarili, jer oni za razliku od ostalih ne mogu da ostave mališane u igraonici i prepuste se kupovini, koja za najmlađe može da bude naporna.

Predsednik Udruženja roditelja dece obolele od dijabetesa "Alarm" Miroslav Stević za Zaštitnik potrošača navodi da je neophodno da oni podnesu prijavu Povereniku i kao udruženje, i da mora da se navede i konkretno ime roditelja koji su oštećeni kako bi nadležni mogli da reaguju.

- Oni su najpre zabranili da se deca sa dijabetesom igraju čak i u prisustvu roditelja, ali su sada to malo promenili. Sada dozvoljavaju igru, ali samo ako je roditelj prisutan. Ali mi očekujemo da se ova nepravda potpuno otkloni i da se njihovo osoblje edukuje, kako bi mogli da pomognu deci koja imaju ovakve zdravstvene probleme, u slučaju da je to potrebno. Dakle, u najmanju ruku očekujemo da im se naloži da se otkloni ovakva, blago rečeno, nepravilnost - kaže Stević.

Foto: PHOTOMASTER

 

Dr Milićević: Neopravdana zabrana

Poznati pedijatar dr Saša Milićević pojasnio nam je da nema razloga da "Ikea" ne usvoji primedbu roditelja čija deca boluju od dijabetesa.

Kako objašnjava, nema ničeg jednostavnijeg od funkcionisanja senzora koji meri nivo šećera u krvi.

- Sigurno je da se u "Ikei" plaše da se detetu nešto loše ne dogodi ukoliko senzor pokaže neku nepoželjnu vrednost. Međutim, sve to je normalna svakodnevica ove dece i njihovih roditelja. Pritom, deca koja su stvarno loše sigurno neće ni biti sposobna da se igraju u igraonici, niti će roditelji ostaviti takvo dete bez nadzora. U svim ostalim slučajevima nema razloga da se deca sa senzorom, kao i ostala, ne igraju u igraonici. Ipak, i u "Ikeinoj" igraonici sigurno rade osobe koje su obučene za rad sa decom, pa je elementarno da znaju i da su deca sa senzorom potpuno ista kao i sva ostala - navodi dr Milićević i apeluje na  "Ikeu" da ukine pravilo da deca koja imaju šećer mogu da borave u njihovoj igraonici samo u pratnji roditelja!

Neviđen bezobrazluk

Kako nam je već ispričala svoje iskustvo Mirjana Delić (39), majka devojčice koja boluje od ove bolesti, posredi je bezobrazluk neviđenih razmera, jer je njeno dete, kao i sva ostala deca koja boluju od pomenute bolesti, diskriminisano.

- Verujte mi da je tog dana bilo još dece koju su oni odbili, jer roditelji nisu mogli da ostanu sa njima. Bitno im je da roditelj bude tu, a kad ima senzor, to je kao da i jesam tu. Moja Milica zna da kada senzor svetli, crveno treba da popije sokić, a kada je svetlo narandžasto, ne treba da jede ništa. To nije neka nauka, zbog čega bi dete trebalo da bude diskriminisano, a i mi kao roditelji sa njim. Možda se u "Ikei" plaše da neko u igri ne skine detetu sa dijabetesom senzor, ali to je gotovo nemoguće. Posle ovog skandala imala sam prepisku sa njima i rečeno mi je da su zaposleni pogrešili i da je trebalo da puste dete da se igra, ali svakako sam se obratila Povereniku. Jasno je da oni ne znaju kako da pruže pomoć našoj deci i želim da se to promeni. Zaposleni moraju da budu edukovani kako da reaguju u slučaju nekih nepredviđenih situacija. Dijabetes je funkcionalno stanje i komplikacije se mogu javiti samo kada se dete adekvatno ne prati. Deca sa dijabetesom jednako učestvuju u svim aktivnostima u vrtićima, školi i sportu, tako da ovakva diskriminacija nije ni opravdana ni prihvatljiva - navodi Mirjana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 10 meseci

Uz dužno poštovanje i puno razumevanje dece i roditelja, smatram da njihov zahtev da nemedicinsko osoblje preuzme medicinsku brigu o deci - nije zakonit niti razuman. Da bismo došli do diskriminacije treba da ispunimo neke preduslove.

ŠOK ISPOVEST! KUPCIMA POKVARENA PRASETINA, RADNICIMA UVREDE I LAŽNI MANJKOVI... Kada kupujete u ovom radnjama, IMAJTE NA UMU ŠTA VAM PRODAJU I ŠTA RADE ONIMA KOJI VAM PRODAJU
Zaštitnik potrošača

ŠOK ISPOVEST! KUPCIMA POKVARENA PRASETINA, RADNICIMA UVREDE I LAŽNI MANJKOVI... Kada kupujete u ovom radnjama, IMAJTE NA UMU ŠTA VAM PRODAJU I ŠTA RADE ONIMA KOJI VAM PRODAJU

Prasiće koje nisu prodali za Vaskrs, a potom ni za 1. maj i Đurđevdan, iskomadali su, osvežili hemikalijama i tako ih ponovo vratili u prodaju. Radnicima traže da unapred potpisuju administrativne zabrane kako bi im odbijali od plate manjkove i to za robu koja nikad nije ušla u radnju

30.05.2023

20:09

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija